Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Muhtarın damını mesken tuttular, Bitlis'te cep telefonu krizi

        Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Yemişveren köylüleri, cep telefonuyla konuşabilmek için muhtarın damını mesken tuttu.

        Cep telefonlarıyla konuşabilmek için köydeki en yüksek ev olan köy muhtarının evinin damına ve yüksek tepelere çıkmak zorunda kalan köylüler, konuştuktan sonra telefonlarını muhtarın evinde oluşturdukları cep telefonu kutusuna bırakıyor.

        Güroymak ilçesine yaklaşık 28 kilometre uzaklıkta bulunan Yemişveren köyü sakinleri, cep telefonlarını kullanabilmek için muhtardan köylerine baz istasyonu kurulması talebinde bulundu. Köyün yakınlarında bulunan 3 köy ve bazı mezralarda telefon şebekesi bulunmadığını kaydeden köylüler, GSM operatörlerinin her yerde reklamlar yaptıklarını, ancak köylerinde hiçbir zaman cep telefonunun çekmediğini iddia etti.

        Yemişveren'de 300'e yakın cep telefonu bulunduğunu belirten köylüler, şehir merkezine inerken telefonlarını açtıklarını, köye geldiklerinde de kapatıp çekmecelere ve dolaplara koyduklarını söyledi. Çok önemli durumlarda köyün üstünde bulunan yüksek tepelere tırmanarak şebeke aradıklarını anlatan köylüler, durumu birkaç kez GSM operatörlerine bildirdiklerini, ancak bugüne kadar herhangi bir çözüm üretilmediğini belirtti.

        Köylülerden Ahmet Batur, 56 hane ve 300 cep telefonunun bulunduğu köylerinde şebekelerin çekmemesinden dert yandı. Şebekelerin çekmemesi nedeniyle telefonları istedikleri zaman kullanamadıklarını ifade eden Batur, cep telefonlarını kullanabilmek için ilçe merkezine gitmek zorunda kaldıklarını söyledi.

        Batur, "Cep telefonuyla konuşmak için köyümüzün en yüksek evi olan köy muhtarının damına çıkıyoruz. Orada da şebeke çekmeyince köyün yakınlarındaki yüksek tepelere çıkmak zorunda kalıyoruz. Köyümüzde 300'e yakın cep telefonu var. İlçeye gittiğimizde yanımıza alıp götürüyoruz. Orada konuşuyoruz. Köye döndüğümüzde ise telefonları toplayarak muhtarın evindeki Cep Telefonu kutusuna bırakıyoruz." diye konuştu.

        Köylerine baz istasyonu kurulmasını isteyen Zekeriya Kaya ise TV ve gazetelere sıkça reklâm veren GSM şirketlerinin, ucuza ve Türkiye'nin her yerinden kesintisiz konuşma imkanı sunduklarını belirttiklerini, ancak Türkiye'nin her yerinde dört çektiği söylenen şebekenin köylerinde bir defa bile çekmediğini savundu.

        10 yıldır cep telefonu aldığını, ancak şebeke olmamasından dolayı hiç kullanamadığını kaydeden Kaya, "Köyde bulunduğumuz sürece telefonlarımızı kapatıyoruz. Sabit telefonlarımız şehirler arası aramalara kapalı olduğu için en çok cep telefonuna ihtiyaç duyuyoruz. Acil görüşmelerimizde ise köyün yüksek kesimlerine çıkmak zorunda kalıyoruz. Zaten kış aylarında yüksek kesimlere çıkamadığımız için telefonlarla hiç görüşme yapamıyoruz. Köye girdiğimizde artık hiç kimse bize ulaşamıyor. Ulaşmak isteyen eş, dost ve alacaklılar da köyde sadece bir adet bulunan ev telefonundan bize ulaşıp hal hatır sorup borcunu isteyebiliyor. Reklamlarda operatörler bizimki 4 çeker, 5 çeker diye reklam yapıyor. Bizim köyde bir çeksin bizim için yeterlidir." şeklinde konuştu.

        Köylerine baz istasyonu kurulması için defalarca müracaatta bulunduğunu aktaran Yemişveren Köyü Muhtarı Yahya Kaya, müracaatlardan herhangi bir sonuç alamadıklarını kaydetti. Köyünde 700 hane ve 300'e yakın cep telefonu olduğunu ve cep telefonlarını kendi evinde muhafaza ettiğini anlatan köy muhtarı Kaya, hangi GSM operatörü köylerine baz istasyonu kurarsa tüm köy olarak o operatöre geçmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ