Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kadın Devlette kadının adı yok

        KADER, 8 Mart nedeniyle Türkiye’nin kadın karnesini çıkardı. Buna göre 550 vekilden sadece 79’u kadın, 25 bakandan ise sadece 1’i kadın. Yargıda, sendikalarda ve işveren örgütlerinde neredeyse kadın yönetici hiç yok.

        Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER), 8Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle 2012-2013 dönemi Türkiye kadın karnesini hazırladı. Karnede;milletvekilliği, bakanlık, müsteşarlık, belediye başkanlığı, valilik, siyasi parti başkanlığı, sendika başkanlığı, işveren vemeslek örgütü başkanlığı ile rektörlük gibimakamlarda kadınların sayısı ve oranları ortaya konuldu.

        Karneye göre parlamentodaki 550 milletvekilinden yalnızca 79’u kadın. Yerel yönetimlerde ise 298 bin 53 erkeğe karşılık yalnızca 3 bin 708 kadın bulunuyor. 1 KADIN BAKAN Bakanlar Kurulu’nda ise sadece 1 kadın bakan buluyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 25 bakan içinde tek kadın bakan oldu.

        KOMİSYONLARIN DURUMU

        TBMM komisyonlarındaki durumise şöyle: Plan ve Bütçe ile Kamu İktisadi Teşebbüsleri komisyonlarında hiç kadın üye bulunmuyor. En fazla kadın üye sayısı 21’le Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda bulunuyor. Sağlık Komisyonu’nda 7, Anayasa Komisyonu’nda 6,Milli Eğitimve Bayındırlık’ta ise 5’er kadın üye var.

        MÜSTEŞAR KADIN YOK

        Toplam25 bakanlığın hiçbirinde kadın müsteşar yok. İllerde ise 81 validen 1’i, 861 kaymakamdan 21’i kadın. Dışişleri’nde ise 196 büyükelçinin sadece 21’i kadın.

        KADIN İSTİHDAMI ÇOK AZ

        Karnedeki TÜİK verilerine göre kadınların işgücüne katılımoranı da çok düşük. Toplam 25 bin 291 çalışan içinde sadece 7 bin 467’si kadın.

        YARGIDA ERKEK EGEMENLİĞİ

        Türkiye Barolar Birliği’nde hiç kadın başkan yer almazken, Yargıtay’ın yönetiminde de kadınlara yer verilmedi. AnayasaMahkemesi’nde bir kadın üye bulunurken, Danıştay’ın ise sadece başkanvekili bir kadın. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda ise sadece daire üyeleri arasında 3’ü kadın.

        SENDİKALARDA BAŞKAN YOK

        Sendikalar da sınıfta kaldı. DİSK, Hakİş, Türk-İş ve TİSK’te hiç kadın başkan yok. Yönetiminde sadece 2 kadın üye olan konfederasyon ise TİSK. Kamu-Sen’in yönetiminde hiç kadın yok. KESK’te 1, BASK’ta ise 2 kadın yönetimkurulunda yer alıyor.

        Durum işverenler açısından da iç açıcı değil. TÜSİAD’da 9 kişilik yönetim kurulundaki kadın sayısı 2.MÜSİAD, Ziraat Odaları, TESK ve TOBB’da hiç kadın yönetici yok.

        ‘Kadın, eş ve anne rolüne hapsediliyor’

        KADER Genel Başkanı Çiğdem Aydın: “Türkiye, başarılı bir öğrenci olmak için her türlü imkâna sahipken eşitlik konusunda ısrarla yerinde sayıyor. Bu inat ve kadınları geleneksel eş ve annelik rollerine hapsetmek arzusu ülkemizin geleceğini karartıyor. Demokrasi, kalkınma ve dünyanın 10. büyük ekonomisi olma hedeflerini bu notlarla başarmak mümkün değil. Kadınlar hayatın her alanında eşit yurttaşlar olarak yer bulmadıkça bu hedeflere ulaşılamaz.”

        ‘Kardeşliği yücelteceğiz’

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, AK Parti Sosyal İşler Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü Karşılama Programı’na kızı Sümeyye Erdoğan’la birlikte katıldı.

        Emine Erdoğan, “Bu ülkeyi büyütmek, bu ülkede kardeşliği yüceltmek bizim şehitlerimizden devraldığımız bir miras, bir emanettir. İnşallah hep birlikte bu emanete de sahip çıkacak, kahramanlarımızın izinde kardeşliği yüceltmenin mücadelesi içinde olacağız’’ dedi. Kastamonulu Şerife Hatun ve halk arasında Kara Fatma adı ile bilinen Fatma Seher Hatun’dan bahseden Erdoğan, onların kahramanlık öykülerini anlatarak, “Onların hatırası önünde, çalışmaya, gayret etmeye bir kez daha söz veriyoruz. Kara Fatma, Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarından biri olarak ardından sadece şerefli bir isim değil, biz kadınların da gurur duyacağı bir hatıra bıraktı’’ diye konuştu. 

        KADIN BÜYÜKELÇİLER

        Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Ne yazık ki kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri Türkiye’nin önemli gündem maddeleri arasından henüz çıkarılamadı. Diğer taraftan her geçen gün kadın hareketleri güçleniyor, bilinçlenme artıyor. Kadınlar iş hayatında, diplomaside, bilimde ve sanatta üstün başarı örnekleri veriyor. Türkiye’de görev yapan 114 büyükelçiden 8’i kadın... Bu yazı dizisinde bu kadınları size yakından tanıtacağız. Kadın sorunlarından aile hayatlarına, yaşadıkları kötü deneyimlerden Türk kadınına nasıl baktıklarına, aşk ve evlilik hayatlarından kariyerlerine kadar her şeyi samimiyetle konuştuk. “Büyükelçi” kimliklerinden öte birer kadın olarak kişisel görüşlerini aktardılar. İlk konuğumuz Asya'nın yükselen devi Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Susmita Gongulee Thomas.

        "ERKEKLER TANRI DEĞİL"

        Hindistan Büyükelçisi Susmita Gongulee Thomas tecrübeli bir büyükelçi. Daha önce İspanya, ABD ve birçok ülkede görev yapmış. 59 yaşında. Aslında kimya okuyup bu alanda doktor olmak için yola çıkmış ancak hayat onu farklı bir noktaya taşımış. "Anne tarafımda 13, baba tarafımda 2 doktor vardı. Ailemden farklı bir mesleğim olsun istedim" diyen Thomas, kader günlerini şöyle anlattı: "Bakanlığın memuriyet sınavına 300 bin kişi girmişti ama ben başardım. Erkeklerin egemen olduğu bir dünyada bile, kadın büyükelçi olmak zor değil. Anneyim, eşim, kızkardeşim, bir de buna çok seyahatli bir iş hayatı eklenince durumu siz düşünün."

        'BİR HRİSTİYANLA AŞK EVLİLİĞİ YAPTIM'

        Thomas ailesinde hiç şiddet görmemiş, kendi ifadesiyle "Bir tokat dahi" yememiş ama bazı arkadaşlarının evlendikten sonra gördüğü şiddete tanık olmuş. Kendisi ise eşiyle çok mutlu olduğunu şöyle anlatıyor: "Şükür ki kendimi hiç ikincil hissetmediğim bir ailede büyüdüm. Sonra da aşk evliliği yaptım. Hinduyum, eşim ise Hristiyan. Medeni hukuka göre evlendik. Birbirimize din değistirme konusunda hiç zorlamadık. Beni işimde hep destekledi. Bir kız, bir erkek evladımız var. Ayrı ülkelerde yaşıyoruz ama birbirimize çok düşkünüz."

        'ELİMDE SİHİRLİ DEĞNEK OLSA ERKEKLERİ DEĞİŞTİRİRDİM'

        Kadın hakları ve sorunları ile yakından ilgilenen Thomas, "Hindistan'da bir deyiş var: Kadının gittiği her yerde, Tanrı da olur. Elimlde sihirli bir değnek olsa kadınları değiştirmek istemem. Çünkü kadınsız dünya felakettir! Değiştireceğim şey erkeğin kafa yapısı olurdu. Annelere, oğullarını yetiştirirken özellikle bunu aşılamaları gerekiyor. Erkekler Tanrı değil!"

        'KIZ BEBEKLER KÜRTAJLA ÖLDÜRÜLÜYOR'

        Geçen ay 23 yaşında Hintli bir kızın, erkek arkadaşıyla sinema izledikten sonra feci şekilde dövülüp tecavüze uğradıktan sonra öldürülmesiyle ilgili olayın Hindistan'da ciddi bir uyanışa neden olduğunu anlatan Thomas şöyle konuştu: "En ciddi kadın sorunu, kız bebeklerin öldürülmesi. Yasal olmayan cinsiyet belirleme testlerinin ardından kız bebekler kürtajla alınıyor. Bu nedenle yasadışı kürtaj yasaklandı. Tecavüz davalarını 1.5 ay içinde sonuçlandırma kuralı getirildi, ölüm cezası getirildi. Bir diğer sorun, evlenirken kız ailesi erkeğin ailesine başlık parası veriyor. Bunun da yasa ile önüne geçildi."

        'Elçilik rezidansımın önünde 340 kişi öldürüldü'

        Thomas'ın mesleki hayatında karşılaştığı çok ağır olaylardan başarıyla çıkmayı başarmış. En ciddilerinden biri 2002 yılında Fildişi Sahili'nde görevliyken yaşamış. Ülkede iç savaş başladığını ve sokağa çıkma yasağı konulduğunu belirten Thomas, o günleri şöyle anlattı:

        "1 günde 340 kişi büyükelçilik rezidansımın önünde katledildi. Suudi Arabistan Büyükelçisi boynu kesilerek öldürüldü. Liberya, Mali, Gine Büyükelçisi şiddete uğradı. Bir tek bizim elçiliğimiz açıktı. 12 aya yakın rezidanstan çıkmadım. Çocuklarımı, ABD'deki eşimin yanına gönderdim. 2.5 yıl yanlız yaşadım. Benim için çok endişelendiler ama kadınım diye dönmeyi asla düşünmedim. Ben diğer kadınlara bir rol model olmak istedim. Madem eşitiz, riskleri aynı boyutta üstlenmek gerekiyor."

        'Demokrasi Türkiye'deki en güzel unsur'

        Hint Büyükelçi Thomas, "Türkiye ileri görüşlü bir Müslüman ülke. Modernmeşmenizde Mustafa Kemal'in rolünü unutmamak gerekiyor. Laiklik ve demokrasi, Türkiye'de var olan en güzel şey unsurlar" dedi.

        YARIN: FİNLANDİYA VE SRİ LANKA BÜYÜKELÇİLERİ

        Şirketlerde 4 yöneticiden 1’i kadın

        Bağımsız denetim, vergi ve danışmanlık firması Grant Thornton’un yaptığı araştırmaya göre kadın yönetici sayısı, üç yılda dört puan arttı. 2013’te şirketlerin üst yönetiminin yüzde 24’ü kadınlar tarafından dolduruluyor. Bu oran 2011’de yüzde 20 ve 2012’de yüzde 21’di. Araştırma, gelişmekte olan ülkelerde kadın yöneticilerin daha fazla olduğunu gösteriyor. G-7 ve Kuzey Amerika ülkelerinde bu oran yüzde 21’de kalırken, Baltık ülkelerinde yüzde 40’a, Güneydoğu Asya ülkelerinde yüzde 32’ye ve BRIC ülkelerinde ise yüzde 28’e çıkıyor. Gelişmiş ekonomilerin kadın yönetici oranında geride kaldığı araştırmada Türkiye, yüzde 30 ile 44 ülke arasında 15’inci sırada yer aldı. Türkiye’de kadın yöneticilerin en çok istihdam edildiği üst yönetim pozisyonları şöyle: Yüzde 49 ile satış direktörlüğü, yüzde 33 insan kaynakları direktörlüğü, yüzde 27 pazarlama bölüm direktörlüğü ve yüzde 15 finans direktörlüğü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ