Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Göz çevresine gözünüz gibi bakın!

        Aysun ÖZ KAŞİ / HT CUMARTESİ

        Yorgun mu yoksa uykusuz mu olduğunuzu anlatan göz çevresi, morluklar ve halkalar arttıkça yaşı da ele verir. Oysa yaşam tarzından beslenme şekline, gözaltına yapılacak masajdan kullanılacak kremlere kadar bo sorunu çözmenin pek çok yolu var

        Ne gözler yalan söyler ne de gözaltları... Yorgun gözler, artan gözaltı morlukları ve halkalar yaşı ele verir, hatta olduğunuzdan bile yaşlı gösterebilir. Bundan en çok mustarip olansa elbette ünlüler. En son Nurgül Yeşilçay'ın, yeni dizisi öncesi gözaltı torbalarını aldırdığını okuduk. Yaşlandıkça pek çok kişide gözaltı problemleri artıyor. Ancak bazıları bu konuda daha şanslı, bazılarıysa o kadar şanslı sayılmaz. Genç yaşta gözaltları moraracak kadar bahtsız olabiliyor insan. Peki ama neden?

        Estethica Ataşehir Tıp Merkezi'nden dermatolog Prof. Dr. Bülent Taştan, yaş ilerledikçe göz çevresi derisinde incelme, elastikiyet kaybı, kırışıklıklar, hacim kayıpları, koyu renklenmeler, kapak derilerinde sarkmalar ve gözaltlarında torbalanmalar görülmesinin olağan olduğunu söylüyor. Çünkü cilt gençken olduğu kadar hızlı yenilenemiyor. Ancak erken yaşta görülen koyu renkli halkalardan ve torbalardan anne-babamız sorumlu, yani genetik miras da önemli.

        YÜZEYSELSE KREM ETKİLİ

        "Deri yaşla birlikte inceleceğinden alttaki damarların rengi yüzeye yansıyarak mor bir renk almasına neden olacaktır. Renklenme melanin dediğimiz derideki bir maddeden kaynaklanıyorsa yüzeysel olup ürün kullanımı, göz çevresi peeling'leri ve lazer uygulamalarıyla giderilebilir" diyor Taştan. Dermatolog Dr. Erçin Özümtürk'ün koyu renkli halkalanmalar için önerisiyse antioksidan, retinoid, bitkisel büyüme faktörü içeren ürünler kullanılması. Ancak damarlardan kaynaklanan renklenmenin daha derin yerleşimli olduğunu ve göz çevresi dolaşımını yavaşlatan kronik sinüzit gibi sebeplere dayandığını söylüyor.

        Bir de göz çevresindeki yağ yastığının yer değiştirmesiyle oluşan çökmeler var. Bunun için Porf. Dr. Taştan hyaluronik asit ve yağ dolgularını öneriyor. Gözaltında görünen damarların lazerlerle yok edilebileceğini de ekliyor.

        GÖZ ALTI IŞIK DOLGUSU

        Düne kadar gözaltlarına yapılacak pek bir uygulama ya da etkili bir krem yoktu ancak bilim dünyası bu sorunu da yavaş yavaş tarihe gömmeyi başardı.

        Seltek tarfından ülkemize getirilen İsviçre Teoxane Laboratuarlarının 2 yıllık Ar-Ge çalışması sonucu geliştirdiği "Redensity 2 – Göz Altı Işık Dolgusu" son gelişmelerden biri. Uzman doktor tarafından gözaltına enjekte edilen bu dolgu için Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Dr. Patrick Trevidic, "Göz çevresi sorunlarının çözümüne tek seferde yardımcı olan ilk ve tek dolgu ürünü" diyor. İçeriğinde, cildin yapı taşlarından hyalüronik asit, cildi yeniden yapılandırma kompleksi olan 8 amino asit, 3 antioksidan, mineral ve vitaminler bulunan dolgu, insan vücuduna tam uyumlu özelliğiyle diğer dolgu maddelerinden ayrılıyor.

        GÖZ MASAJI

        Hayatımızda yapacağımız ufak değişikliklerle de göz çevremizi genç tutabiliriz. Zira sıvı birikiminden kaynaklanan şişlikleri akşam yemeklerinde tuzu azaltarak, düzenli uyuyarak, alkol alımını kısıtlayarak, karbonhidratı azaltarak engellemek mümkün. Prof. Taştan göz çevresine, burun kökünden dışarıya doğru masaj yapmanın da etkili olduğunu söylüyor. Yüksek yastıkla yatmak ve soğuk kompres uygulamak gözaltı morluklarını azaltabiliyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de güneşten korunmak. Taştan uyarıyor: "Lekelenmeler ve kolajen hasarının en büyük sebebi güneş ışınlarıdır. Evimizden çıkmadan göz çevremizi güneşten koruyacak kremleri sürelim ve güneş gözlüklerimizi takalım..."

        Göz çevresine yeni formüller

        Dev kozmetik firmaları, Ar-Ge çalışmalarıyla insanoğlunun büyük problemlerinden biri olan göz çevresine ciddi paralar harcıyor. Bunlardan biri de 20'yi aşkın patente sahip Estée Lauder. Mükemmel cildin her kadının DNA'sında olduğunu anlayan marka, çevre kirliliğinin özellikle de ozonun cildin DNA'sına ve yaşına verdiği büyük zararlara karşı yeni bir ürün geliştirdi: Advanced Night Repair Eye Serum Infusion. Cilde hızlı etki eden onarıcı serum, göz çevresini ozonun zararlı etkilerine karşı yüzde 100 koruyarak derin çizgiler, kırışıklıklar, şişkinlikler, koyu renk halkalar, kuruluk ve cilt tonu eşitsizliğinde azalmaya yardımcı olmayı vaat ediyor.

        Dermalogica'nın ödüllü ürünü Total Eye Care SPF15 de göz çevresindeki tüm sorunlarla baş etmekte iddialı. Formülündeki nazik meyve asitleri ve bitkisel özler sayesinde göz çevresindeki kırışıklıkları ve şiş bölgeleri kontrol altına almaya çalışırken, SPF15 güneş filtresiyle cilt yaşlanmasının en büyük nedeni olan güneş ışınlarını bloke ediyor.

        İçeriğindeki bitkisel kafein ile göz çevresinde şişkinlik giderici etki gösteren bir ürün de Nuxe'ten. Contour des Yeux Prodigieux, cilde nem takviyesi sağlarken çizgileri doldurmaya da yardımcı oluyor.

        Altın önemli bir gençleştirici... Yorgunluk, uykusuzluk ve genetik faktörlerden oluşan mor halkalar için formüle edilen Orogold Göz Çevresi Yoğun Bakım Kremi, 24 K altın, A vitamini, E vitamini ve C vitamini içeriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ