Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Dönüş trafiğini terapiye çevirin!

        HT CUMARTESİ / Pınar ERBAŞ

        Bayram dönüşü trafiği gözünüzde büyütmeyin! Olaya farklı bir açıdan bakarsak saatler sürecek yolculuklar fırsata dönüştürülebilir. Uzmanların önerilerine kulak verin, dönüş yolunu terapiye çevirin...

        Başta İstanbul olmak üzere Kurban Bayramı'nda büyükşehirlerden yola çıkan milyonlarca kişi memleketine yahut tatile gitti. Türk Seyahat Acentaları Birliği'ne göre yalnızca yurtiçi tatile çıkanların sayısı bile 1 milyonu aşıyor. Her gidişin bir dönüşü var elbet. Bugün de trafik yoğun olacak ama asıl büyük gün yarın. Kabul edelim; saatleriniz yolda geçecek. Ama yola da bunu bilerek çıktı herkes. O yüzden; bekleyen trafik çilesine rağmen dinlenmiş bünyeleri dönüş yolunda harap etmenin anlamı yok. Dahası, madem trafiği göze alarak yola çıktık, olaya farklı bir açıdan bakarsak saatler sürecek yolculuklar fırsata dönüştürülebilir. Durun yahu, hemen burun kıvırmayın! Uzmanların önerilerine kulak verin ve siz de dönüş yolunu terapiye çevirin...

        YOLA ÇIKMADAN..

        Güvenli yolculuk için, öncesinde bünyeyi rahatlatmaya yarayacak iyi bir ön hazırlık şart. Bitki bilim uzmanı Suna Dumankaya'nın büyük gün öncesi tüyolarını dikkate alın:

        -Yola çıkmadan bir gün önce size gerekli 8 saatlik uyku için doğal kantaron, melisa, adaçayı, papatya, ıhlamur gibi çaylardan yararlanabilirsiniz. 500 gr kaynar suya bir tutam koyup çay gibi demleyin, 8 dakika bekletin ve ılık şekilde süzüp için. Ilık bir duş da sizi rahatlatacaktır. Akşam semizotu gibi hafif sebzeler ve yeşil salata yemelisiniz.

        -Ayaklarınız da rahat olmalı; sürekli pedallara basacaksınız. Ayaklarınızı bir gün önceden ılık tuzlu suda bekletin. Kurulayıp kremleyin. Pamuklu çorap giyip uyuyun.

        -Stresliyseniz yasemin çayı veya yeşil çay için. Şakaklarınıza ve burnunuza nane yağı sürün.

        -Direncinizi arttırmak için ekinezya, portakal kabuğu, tarçın, bamya çiçeği gibi bitkileri eşit miktarda karıştırıp çay gibi demleyerek için.

        -Pek çoğumuz, "Aman canım kaderde ne varsa olacak, duaya ne gerek var" deyiveririz.

        Oysa isteyene dua iyi gelir, iyilik ömrü uzatır.

        YOL MÜZİKSİZ ÇEKİLMEZ

        Trafik sıkıştığında bile yolculuğu keyfe dönüştürmek için şarkıların size eşlik etmesine izin verin. İşte müzik yazarımız Sırma Karasu'dan "hangi hızda hangi parça dinlenir" listesi... Bu konuda en büyük yardımcınız internet. Bazı araçlarda Deezer ve Spotify gibi dijital müzik platformlarının eklentileri bulunuyor. Yoksa, cep telefonu ya da tabletinizi "aux kablosu" ile aracın müzik sistemine bağlayabilirsiniz. Hiçbiri yoksa, TRT FM hem pek çok yerde ulaşılabilen hem de kafa ütülemeyen müzik yayını yapıyor...

        Dur-kalk yaparak ilerlerken

        Şüphesiz yolda geçirilen en sıkıcı anlardasınız. Ama eski pop şarkılara hep beraber eşlik ederken zamanın daha hızlı geçtiğini fark edeceksiniz.

        Ajda Pekkan – Baksana Talihe

        Funda – Affetmem

        Semiramis Pekkan – O Var Ya

        Füsun Önal – Ah Nerede

        Erkin Koray – Fesupanallah

        Nilüfer – Oh Ya

        Kenan – Çilli Bom

        İskender Doğan – Kan ve Gül

        Güzin ile Baha - Genclik Basimda Duman

        30-60 km hızda

        İyi yol yaptınız, belki karnınız acıktı ve mola yeri arayışı başlayınca hızınız da azaldı. Klasik Rock parçaları yola odaklanmanıza yardım edecektir.

        The Doors – Roadhouse Blues

        Rolling Stones – Start Me Up

        Barış Manço – Sarı Çizmeli Mehmet Ağa

        Cem Karaca – Namus Belası

        Dire Straits – Sultans of Swing

        Santana – Black Magic Women

        Steely Dan – Hey Nineteen

        Fikret Kızılok – Yeter Ki

        George Harrison – My Sweet Lord

        Beatles – Across the Universe

        Deep Purple – Smoke On Water

        Lou Reed – Perfect Day

        60-100 km hıza kavuşanlar

        Her şey iyi, güzel ve yolunda. Hız sınırını zorlamadan yol almak istiyorsunuz ve tek eksiğiniz müzik. İşte şimdi pop müzik hitleri iyi gider.

        Rihanna – Diamonds

        Daft Punk, Pharrell– Lose Yourself to Dance

        Bruno Mars – Treasure

        Murat Dalkılıç – Bir Hayli

        Hande Yener- Ya Ya Ya

        Keremcem – Aptal Aşık

        Justin Timberlake – Take Back The Night

        Thicke, T.I., Pharrell – Blurred Lines

        Tarkan - Firuze

        100-120 km'ye varanlar

        Demek sonunda trafiksiz bir yol buldunuz. Aman dikkatiniz dağılmasın! Sizin bu hızınıza ancak sert rock şarkıları gider.

        Billy Idol – Rebel Yell

        Buzzcocks – What Do I Get?

        Motörhead – Ace of Spades

        Steppenwolf – Born To Be Wild

        Guns N' Roses – Rocket Queen

        Pantera – Walk

        Dio – Holy Diver

        Iron Maiden – Two Minutes to Midnight

        Led Zeppelin - Immigrant Song

        Black Rebel Motorcycle Club – Conscience Killer

        YOLDA KLASİKLERİ BİTİRİN

        Milletçe pek de kitap kurdu olduğumuz söylenemez, kabul. Ancak "Bu yol bana terapi olsun" diyorsanız sesli kitap dinlemek gerçekten çok işe yarayacaktır. Egoistokur blogunun da sahibi olan editörlerimizden Gülenay Börekçi, yolda en iyi gidecek eserleri sıraladı. Bir de notu var: "Sesli kitap yayıncılığının bizde yeterince gelişmiş olduğunu söylemek güç. O yüzden de size ne ararsanız bulabileceğiniz sesli kitap listelerinden falan söz edemeyeceğim ne yazık ki. Arada 44 CD'lik 'Öyküler SES-leniyor', Yaşar Kemal-Yetkin Dikinciler işbirliğiyle hazırlanan 'Çıplak Deniz Çıplak Ada' gibi harikulade projelerin gerçekleştiğine tanık oluyor, hatta mesela Okan Bayülgen'in sesinden bazı büyük klasikleri dinleyebiliyoruz ama o kadar. Yine de pes etmemek gerek. Önünüzde upuzun bir yol varsa ve onu kısa sürede aşmanın bir yolunu bulamamışsanz, sesli kitaplar şahane olabilir. Dinleye dinleye ister klasikleri hatmedersiniz, ister sigarayı bırakırsınız, seçim sizin."

        1.Sesli Edebiyat-Öyküler SES'leniyor: Türk edebiyatından 100 öykü, 1844'ten bugüne, 2 set, Deniz Kültür Yayınları.

        2.Çıplak Deniz Çıplak Ada: Yaşar Kemal, Yapı Kredi Yayınları. Seslendiren: Yetkin Dikinciler.

        3.Dönüşüm, Franz Kafka. Can Yayınları. Seslendiren: Okan Bayülgen.

        4.Satranç, Stefan Zweig. Can Yayınları. Seslendiren Okan Bayülgen.

        5.Dorian Gray'in Portresi. Oscar Wilde, Sesli Kitaplar Yayıncılık. Seslendiren: Tuna Egemen.

        6.Madam Bovary, Gustave Flaubert. Sesli Kitaplar Yayıncılık. Seslendiren: Tuna Egemen.

        7.Ölüm İlişkileri, Selim İleri. Sesli Kitaplar Yayıncılık. Seslendiren Tuna Egemen.

        8.Gerçek, Emile Zola. Sesle Kitap. Seslendiren: Mehmet Atay.

        9.Sağlıklı Zayıflamak, Nil Gün. Kuraldışı Yayınları. Seslendiren: Nil Gün.

        10. Sigarayı Bırakmak, Nil Gün. Kuraldışı Yayınları. Seslendiren: Nil Gün.

        SOHBET İÇİN BULUNMAZ FIRSAT

        Eğer yolculukta size eşlik eden birileri varsa, müziğin yanında sohbet etmek de kuşkusuz iyi gelecektir. İşte "Mutsuz Olmak Günahtır" kitabının yazarı Mustafa Çay'dan kafanızı rahatlatmaya yarayacak birkaç tüyo.

        Mutluluk oyunu: Bu oyunda kişiler olumsuz bir deneyimlerini anlatırlar ancak kesinlikle negatif bir ifade kullanmazlar. Kullanan oyunu kaybetmiş sayılır. Örneğin geçmişteki kötü bir ilişkiden söz ederken "Önceki beraberliğim bir peri masalını andırmıyordu. Hayallerimi süsleyen bir prensle birlikte değildim ve kendimi masallardaki kadar mutlu hissetmemiştim" denmelidir.

        Saçmalama oyunu: Tamamen mantık dışı bir sohbet gerçekleştirilir. Herkes sırasıyla bir konu üzerinde olabilecek en saçma ve en anlamsız konuşmaları yapar. Mesela "Bir penguen nikâh memuru olsaydı nasıl olurdu" ya da "Bir muhabbet kuşu olsaydın sahibine neler söylerdin" gibi... Burada amaç, mantıksız ve saçma konuşmalarla dikkati uyanık tutmaktır.

        Kelimelerden şarkı türetmek: Buna komik şarkılar türetme oyunu da diyebiliriz. Bu oyunda; diş macunu, soğan, perde, saksağan gibi tamamen alakasız kelimeler belirlenir. Ve bu kelimeleri kullanarak bir şiir ya da şarkı üretilir. Örneğin "Aşkımız diş macunu gibi sevgilim. Bitti denen yerde tekrar başlıyor" gibi...

        Soru sormak: Keyifli sorularla sohbeti daha akıcı hale getirebiliriz. Öyle çok da can alıcı sorular aramanıza gerek yok. "Bir şansın olsaydı neyi değiştirmek isterdin", "Bir kitap yazsaydın hangi konuda olurdu", "Hangi yüzyılda doğmak isterdin", "Dünyada neleri değiştirmek isterdin" gibi örnekleri de kullanabilirsiniz.

        Başka zaman konuşulamayanlar: Kısa süre sonra yine günlük iş ve şehir temposuna karışacaksınız. Alışkanlıklarınız yerli yerinde duruyor, hatta onları özlemiş bile olabilirsiniz. Nihayet bildiğiniz hayata kavuşmaya saatler kaldı. Ama hazır hâlâ fırsat varken, vakitsizlikten ya da denk getirememekten konuşamadığınız; yahut daha geniş bir zaman için ertelediğiniz konuları açmanın ve halletmenin vaktidir. Önemli olsun ama çok da acil konular olmasın bunlar, ortam gerilmesin! Mesela henüz öğrenciliğinin tadını çıkaran çocuğunuzun seçeceği meslek, evdeki dekoratif değişiklikler, yeni yatırımlar veya geleceğe dir fikirler...

        YOL İÇİN SAĞLIKLI BESLENME REHBERİ

        Rahat bir yolculuğun sırrı, doğru beslenmeden geçiyor. Beslenme uzmanı Gizem Şeber'in önerileri size bu konuda yardımcı olabilir.

        Kendi otomobillerinde yolculuk edenler:

        Otomobil yolculukları, özellikle uzun yola çıkılmışsa bir piknik havası kazanır. Hamur işleri, sandviçler, kekler ve börekler.... Molaların verildiği yörelere özgü mutfak kültürünü tatmadan da olmaz. Yine de kızartma ve kavurmaları fazla kaçırmamaya dikkat edin. Çünkü seçimler doğru yapılmazsa, yolculukta rahatsızlık verebilir. Mesela yağ içeriği yüksek yiyecekler sindirim sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle seçeceğiniz yiyeceklerin ızgara, fırında veya haşlanmış olmasına dikkat edin. Yanınıza sebzeli sandviç, meyveli kek gibi hafif yiyecekler alabilirsiniz. UHT sütler oda sıcaklığında da rahatlıkla saklanabileceğinden tercih edilebilir. Kafein içeren içecekler konsantrasyonu artırır. Bu nedenle molada bir bardak çay veya bir fincan kahve iyi gelir. Yalnız kafein uykunun yerini tutmaz! Yani yola uykusuz çıkmayın. Bir de sık sık mola vermek istemiyorsanız, aşırı miktarda çay, kahve ve karbondioksitli içecekler tüketmeyin.

        Otobüs veya tren yolculukları

        Özellikle şeker hastalarının, yapılan şekerli ikramlar konusunda dikkatli davranması gerekiyor. Tuzlu alternatifleri veya diyet ürünleri tercih edebilirler. Çantanızda bulunduracağınız bir elma veya muz ise acil durum kurtarıcıları olabilir. Seçmeli kahvaltı veren otobüs firmalarıyla yolculuk yapıyorsanız süt, peynir ve yumurta gibi proteinli besinler kendinizi enerjik hissetmenizi sağlar. Otobüs kahvaltılarında reçel ve bal gibi yüksek glisemik indeksli besinler tercih etmemekte fayda var. Çünkü bu tür şekerden zengin yiyecekler kan şekerimizi hızlı yükseltip hızlı düşürdüklerinden dolayı daha çabuk acıkmamıza neden olacaktır. İçecekler konusunda da dikkatli olun. Kafein tüketiminde fazlaya kaçmamak yolculukta rahat uyumanıza yardımcı olur. Bir de oda sıcaklığında su tercih edin. Çünkü soğuk su mideyi daha hızlı terk eder.

        Ödeme dikkat!

        Uzun süre aynı pozisyonda hareketsiz kalmak ve uykusuzluk ödeme neden olabilir. Bir sıkıntı yaşamamak için kafeinli içeceklerin fazlasından kaçının, molalarda yeşil çay içmeye çalışın, çok tuzlu yiyeceklerden uzak durun, yemeğin yanında salata tüketin. Eve vardığınızdaysa ödem söktürmeye yardımcı yiyeceklerden maydanoz ve ananas tüketmeye özen gösterin.

        LEZZET DURAKLARINA UĞRAMADAN GEÇMEYİN

        "Susurluk tostunun tadına bakmayacaksam, Bolu'da durup köfte yemeyeceksem ne anladım ben bu yolculuktan" diyenler için, Habertürk TV'deki Lezzet Haritası programının sunucusu Ezgi Sertel ve program editörü Gülin Küpelioğlu, sık kullanılan seyahat güzergâhları üzerindeki ağzınıza layık tatları sıraladı.

        Susurluk üzerinden gelenler için:

        Köfteci Yusuf: Bursa- İzmir yolu üzerinde, köfte tutkunlarının uğrak yeri. Kaymaklı ekmek kadayıfının da tadına bakabilirsiniz.

        NG Tatlıcısı: Dönüş yolunda ağzımız tatlansın diyenler için ideal. Susurluk- Bursa arasında. Kemalpaşa tatlısı yemeden de yolunuza devam etmeyin.

        Yörsan: Karnınız çok açıktı ya da yola erken çıktığınız için kahvaltı yapamadınız. O zaman Susurluk'ta bulunan Yörsan size göre.. Yanında buz gibi bir ayran ya da sabah serinliğinde sıcacık bir çay icerek meşhur Susurluk tostunun tadını çırakın.

        Necati'nin Yeri: Bodrum ya da Marmaris üzerinden İstanbul'a gidenler için Ortaklar yolu üzerinde lezzetli bir öneri; çöp şiş.

        Köfteci Ramiz: Balikesir'e gelmeden Akhisar'da köfte yemek isterseniz buraya uğrayın.

        Bolu yolunu kullananlar için:

        Bolu Hotel Yurdaer: İçindeki Mutfak Sanat Merkezi unutulmaya yüz tutmuş Türk mutfağına özgü yemekleriyle misafirlerini karşılıyor.

        Arslan Et Lokantası: Bolu Dagi'nda hizmet veriyor. Köfte severlerin uğrak yeri..

        Muhtarin Yeri: Bolu yolu üzerinden İstanbul'a giderken kahvaltı yapmak isterseniz ideal. Meşhur balının tadına da bakın.

        Cafer'in Yeri: Bolu Dağı Bakacak Köyü'ndeki Cafer'in Yeri mangal keyfi yapmak isteyenleri bekliyor.

        Koru Hotel: Ankara - İstanbul yolu üzerinde bulunuyor. Burada domates çorbası ve koru kebabının tadına bakın.

        VÜCUT EGZERSİZLERİ

        Yol boyu uzun saatler mevcut pozisyonunuzu korumak zorundasınız. Ancak bunun pek sağlıklı olduğu söylenemez. Bakın spor eğitmeni Özer Canlı konuyla ilgili neler öneriyor: "Uzun yolculuklar boyun, sırt, kalça ve bacak kaslarındaki kan dolaşımını olumsuz etkiler. Kaslardaki aşırı sertleşme ve stres reflekslerde yavaşlamaya da neden olabilir. Kan dolaşımını rahatlatmak ve buna bağlı olarak kalbe binen yükü azaltmak için 2 saatte bir mola vererek aşağıdaki egzersizleri uygulayabilirsiniz. Bu sayede refleksleriniz de kuvvetleneceği için kaza yapma riskiniz azalacak."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ