Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Doğal Afetler Arama Kurtarma Taburu nedir? DAK açılımı ne? dak röportajı

        Haber ve fotoğraflar: ÜMIT TURPÇU

        Deprem, çığ, sel... Subay, astsubay ve uzmanlardan oluşan 205 kişilik Doğal Afetler Arama Kurtarma Taburu her türlü doğa olayında arama ve kurtarma çalışması yapıyor.

        17 Ağustos depreminden sonra Türkiye, arama kurtarma organizasyonlarında önemli adımlar attı. İşte o adımlardan biri, Doğal Afetler Arama Kurtarma Taburu (DAK). 31 Mayıs 2000’de Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde kurulan Tabur, eksi 10 derecede eğitim alıyor. Kar kalınlığının yer yer 10 metreyi bulduğu Isparta Davraz’da, yürümenin neredeyse imkânsız olduğu şartlarda tatbikat yapan Özel Kuvvetler, kapılarını Habertürk’e açtı. Deprem, çığ, sel... Subay, astsubay ve uzmanlardan oluşan Özel Kuvvetler, her türlü doğa olayında arama ve kurtarma çalışması yapıyor. Arama Kurtarma Taburu’nun belki de en önemli parçasınıysa özel eğitimli labrador cinsi köpekler oluşturuyor. Bu köpekler, çığ ya da enkaz altında canlı bulma konusunda uzman. Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı’na bağlı İnsani Yardım Tugayı’nın bir parçası olan Doğal Afetler Arama Kurtarma Taburu, sivil birliklerin yetersiz kaldığı durumlarda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) Genelkurmay’dan talebiyle devreye giriyor. 205 kişilik profesyonel ekip, yurtiçinde ve yurtdışında arama kurtarma çalışmalarına katılıyor. Bu tabur, düzenli aralıklarla Isparta’nın 2 bin 637 metre yüksekliğindeki Davraz Dağı’nda tatbikat yapıyor. Habertürk’ün eşlik ettiği tatbikatta da çığ altında kalmış iki dağcıyı kurtardılar. Bunun için ekibin iki üyesi senaryo gereği karların altına gömülüyor. Bütün araziyi tarayan köpeklerin kar altındaki dağcıları bulması fazla zaman almıyor. Ödülleri de bazen bisküvi, bazen de küçük kırmızı bir top oluyor. Ardından operasyonun en zor aşamasına geçiliyor. Temel sağlık bilgilerine sahip taburdaki tüm askerler, büyük bir dikkatle afetzedeleri çıkarıp sedyeye yatırıyor. Çığ altında kalan dağcıların eşyaları da bölgeden toplanıyor. En yakın sağlık noktasına ulaşmak için önce helikopter, helikopter yakında değilse ikinci seçenek olan kar motorları devreye giriyor. Kar motoruyla afetzede en yakın karayoluna, oradan da ambulansla hastaneye götürülüyor...

        Üç saatte ulaşıyorlar

        DAK Taburu’na bağlı arama-kurtarma timleri, her türlü doğal afette, hava ve arazi koşulunda, gece ve gündüz, aynı anda 18 ayrı yerde arama, kurtarma, ilkyardım ve sıhhi tahliye faaliyetlerini icra etme kabiliyetine sahip. Bu timler, afet haberinin alınmasını müteakip 3 saatte afet bölgesine, havadan intikale hazır hale gelecek şekilde görev yapıyor. Doğal Afet Arama Kurtarma Taburu, tüm bölgelerden gelecek yardım çağrılarına, uluslararası görevlere 24 saat hazır durumda.

        17 Afet Bölge Komutanlığı

        TSK, doğal afetlere yönelik olarak, 17 Afet Bölge Komutanlığı şeklinde teşkilatlanmış durumda. Her Afet Bölge Komutanlığı, doğal afetlerde yardım görevini icra edecek şekilde eğitilmiş değişik sayıda tugay ve destek unsurlarından oluşuyor. İnsan gücü, araç gereç, teçhizat ve teknolojik açıdan geniş imkânlara ve süratli tepki gösterme kabiliyetine sahip. Marmara depreminde 42 tabur ve 16 istihkam bölüğü, Düzce depreminde ise 17 tabur 10 istihkam bölüğü olmak üzere toplam 64 bin personel görev yaptı. Afet bölgesine sevk edilen çok sayıda iş makinesi ve mobil uydu muhabere sistemiyle beraber; arama kurtarma, ilkyardım ve yaklaşık 40 askeri helikopterle havadan sıhhi tahliye faaliyeti de yürütüldü. Afetzedelerin güvenlik, yiyecek ve barınma ihtiyaçları karşılandı, insani yardım malzemeleri taşındı ve dağıtıldı. 23 bin afetzede için 12 çadırkent tesis edildi, 224 çadırkent tesisi için destek sağlandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ