Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

PERVİN KAPLAN / YAZI DİZİSİ 1 / GAZETE HABERTÜRK

Doğru başvuru yapın, üniversiteli olma hakkınızı kaybetmeyin

BAŞTA Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girmek olmak üzere üniversiteli olma yolunda ilk adımınızı bugün başlayan ve 20 Ocak’ta son bulacak başvuru süreci ile atacaksınız. Lise son sınıf ya da mezun öğrencilerin yükseköğretim kurumlarına girişlerini düzenleyecek sınavlar zincirinin ilk halkası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi’ne (ÖSYS) başvurudan oluşuyor. 13 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile haziran ayında yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılabilmek için ÖSYS’ye başvurmanız gerekiyor. Üniversite sınavlarına girecek tüm gençler bu başvuruyu yapmak zorunda. Ancak yükseköğretim kurumlarının kapısından geçmek için atacağınız bu ilk adımın doğru atılması, yani başvuruların doğru yapılması gerekiyor. Gerek aday bilgi formunu doldururken, gerekse başvuru sürecinde yapacağınız hatalar sizin sınavlara girmenizi engelleyeceği gibi hatalı tercihlerinizin de kapısını açacak. Her yıl ÖSYS’de adayları yakından ilgilendiren değişiklikler oluyor. Bunlar arasında puan değişiklikleri ya da baraj sınırlamaları olabiliyor. Bu yüzden de sınava girmeden başvuru sürecinde değişikliklerin neler olduğunu bilmeniz gerekiyor.

Her yıl olduğu gibi yine YGS başvuru sürecinde hazırladığımız bu yazı dizisi ile sizlere bilgi verip dikkat etmeniz gereken noktaları aktaracağız. Unutmayın, doğru tercihin yolu, doğru ve hatasız bir başvuru yapmaktan geçiyor.

 

Bu yıl üniversiteli olacak adayları değişiklikler bekliyor. İlk değişiklik YGS barajı için 16 değil, 20 net çıkarmak. Ancak 20 net ile 10 puan yükseltilen YGS barajını aşabilirsiniz. Ardından ise tıp, hukuk, mimarlık ve mühendislik okuyacakları başarı barajları bekliyor

HER yıl üniversite sınavlarına girecek öğrencileri “kökten” değişiklikler bekliyor. İki yıl önce katsayı eşitlenip okul başarısının yani Ağırlıklandırılmış Ortaöğretim Puanı’nın yerleştirme puanlarına katkısına son verildi. Geçen yıl başta hukuk olmak üzere yükseköğretim kurumlarına girişte kullanılan puanlar değişti ve tıp ile hukuk fakültelerinde okuyacak öğrenciler için başarı sırası barajı getirildi.

Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da üniversite sınavlarına girecek adayları yakından ilgilendiren değişiklikler var. İlk değişiklik 13 Mart Pazar günü yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sistemi’ne (YGS) katılacak adayları ilgilendiriyor. Çünkü Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 24 Aralık 2015’te gerçekleştirdiği Genel Kurulu toplantısında YGS’nin iki barajından biri olan 140 puan barajını 10 puan artırdı ve 150 yaptı. Ancak LYS’lere girmek için gereken YGS’de 180 puan alma şartı değişmedi.

YGS’de başta önlisans, açıköğretim önlisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarına girmek için gereken puanın 150’ye çıkarılması öğrenciler için hayal kırıklığı yarattı.

10 PUAN NE ANLAMA GELİYOR?

Bu programlara başvurabilmek için öğrencilerin 6 puan türünden herhangi birinde 150 puan almaları şart. Bu programları tercih edebilmek için yüzde 10’luk bir başarı gerekirken yani YGS’nin 4 testindeki toplam 160 sorudan 16 net çıkarmak yeterli iken, değişen baraj ile birlikte 4 net daha fazla yapmak şart oldu. Yüzde 12.5 başarı şartı getiren bu değişikliğe göre YGS’ye giren adayların sınavın ilk barajını aşabilmeleri için 160 sorudan 20 net çıkarmaları gerekiyor. Bu değişiklik 2016 yılından itibaren de yaşama geçmiş olacak.

TERCİH HAKKI KAZANANLAR AZALACAK

Bu değişiklikle birlikte önlisans ve açıköğretim programlarını tercih edecek adayların sayısında geçen yıllara göre azalma olacak, çünkü 140 puan barajını aşamayanların sayısı yükselecek. Geçen yıl 207 bin 634 aday YGS’nin 140 puan barajını aşamamıştı. Bu yıl sayı barajla birlikte yükselecek. Ancak yerleştirme oranlarına bunun olumlu bir etkisi de olmayacak değil. Barajı aşan aday sayısı az olacağından ve tercih yapanların da programlara yerleşme oranları geçen yıla göre daha yüksek olacak. Bu da akla YGS barajının yükseltilmesinin yerleştirme oranlarını artırmak için mi yapıldığı sorusunu getiriyor.

4 PROGRAMDA ‘BAŞARI SIRASI’ BARAJI

Geçen yıl hukuk ve tıp fakültelerini tercih edecek adaylara hukuk için TM-3’te 150 bin, tıp için ise MF-3’te ilk 40 bin başarı sırası barajı getiren YÖK, 2015 yılında mühendislik ve mimarlık için de baraj uygulamasına geçti. 2016 yılından itibaren tıp ve hukuk okumak isteyenler gibi mühendislik ve mimarlık okuyacaklar için de baraj gelmiş oldu. YÖK’ün kararına göre ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç mühendislik fakültelerine girmek isteyen MF-4’te ilk 240 bin başarı sırası altında olamayacak. Mimarlık için de getirilen baraj, ilgili puan türünde yani MF-4’te 200 bin oldu. İşte bu yıl tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık okumayı düşünen gençler bu barajları da aşmak zorundalar.

KILAVUZ SON DAKİKA BASILDI

ÖSYS başvurularıda izlenecek yollar başta olmak üzere sınav ücretleri, başvuru merkezleri, sınavlar, programların puan türleri gibi bilgilerin yer aldığı ÖSYS Başvuru Kılavuzu’nu ancak dün yayımlayabildi. Çünkü YÖK’ün YGS’de 150 puan barajı kararı kılavuz tamamlandıktan sonra alındığı için yeni baraj bilgileri ile ilgili tekrar değişiklik yapılması gerekti. Bu değişiklikler yüzünden ise kılavuzun basımı son dakikaya kaldı. Adaylar başvuru işleminde hata yapmamak için bu kılavuzu dikkate almalı.

2016 ÖSYS SINAV TAKVİMİ NEDİR?

BU yıl üniversiteye giriş sınavları ilk olarak 13 Mart’ta YGS ile başlayacak. Her biri 40’ar sorudan oluşan 4 farklı testin yer aldığı bu sınavda adaylara toplam 160 soru yöneltilecek. Bu sınavdan 6 farklı puan türü çıkacak. Bu puanlardan herhangi birinden 150 ve üzerinde puan alanlar önlisans programlarını tercih edebilecek. YGS’nin 6 puan türünden herhangi birinde 180 ve üzerinde puan alanlar ise 18-26 Haziran tarihleri arasında 5 ayrı oturum halinde yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girmeye hak kazanacak. Bu sınavlarda da 180 ve üzerinde puan alanlar yükseköğretim kurumlarının lisans programlarını tercih edebilecek.

YABANCI DİL SINAVI İKİNCİ HAFTAYA ALINDI

ÖSYM, bu yıl sınavların sıralanışında değişiklik yaptı. Önceki yıllarda sabah Matematik (LYS-1) öğleden sonra da Yabancı Dil (DİL) sınavları yapılırken bu yıl ÖSYM, LYS-5’i sınavların ikinci haftasına bıraktı. Bu kez LYS-5 Matematik Sınavı ile değil, Fen Bilimleri (LYS-2) sınavı ile birlikte yapılacak. Matematik Fen (MF) ile DİL puanları ile tercih yapmak isteyen adaylar 25 Haziran Cumartesi günü bu iki sınava katılacak.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

2015-2016 öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılacak merkezi yerleştirme veya ilgili kurumlarca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adaylar 2015-ÖSYS’ye başvuru yapmak zorunda. Sınavsız geçiş de dahil başvuru yapacaklar şöyle sıralanıyor.

- 2014-2015 öğretim yılında lise veya dengi okullar ile açık öğretim lisesi son sınıfında okuyanlar

- Lise son sınıfta beklemeli olanlar

- Lise mezunları

- Ortaöğrenimlerini yurtdışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar

- YGS’ye girmeden yalnızca sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyenler

2 MİLYON GENÇ ÜNİVERSİTE İÇİN YARIŞACAK

TÜRKİYE üniversite okumak isteyen gençlerin sayısı ile adeta rekor kırıyor. Her yıl üniversiteli olmak için ÖSYS’ye başvuran gençlerin sayısı artıyor. 2010 yılında ÖSYS’ye başvuran gençlerin sayısı 1 milyon 512 bin 519 iken bu sayı son iki yıldır 2 milyonu geçiyor. Üstelik bu gençlerin 200 binden fazlası daha yarışın en başında yani YGS’de ilk barajı aşamayıp eleniyor ve yarıştan çıkıyor.

 

YAZI DİZİSİ 2

Sınavsız geçiş sürüyor ama ek puan kaldırıldı

Öğretmen ve imam hatip liseleri başta olmak üzere mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun öğrenciler bu yıldan itibaren artık ek puan alamayacak. Yaklaşık 900 bin öğrenci 15 ile 30 puan arasında kayıp yaşayacak

BU yıl üniversite sınavına girecek ve aralarında öğretmen, imam hatip, güzel sanatlar ve spor liseleri öğrencilerinin bulunduğu 900 binden fazla öğrenci ek puan uygulamasından yararlanamayacak ve 15 ile 30 arasında puan kaybedecek.

Mesleki ve teknik liselerde okuyan öğrencilerin yerleştirme puanları, tüm öğrencilerde olduğu gibi Ortaöğretim Başarı Puanları’nın (OBP) 0.12 katsayı ile çarpılması sonucunda hesaplanıyordu. Bu öğrenciler kendi alanlarında lisans programlarını tercih ettiklerinde bu kez yerleştirme puanlarına 0.06 ek puan katılıyordu. Örneğin öğretmen lisesinde okuyan öğrenci öğretmenlik programlarını tercih ettiğinde lise mezuniyet başarısına göre 30 ile 15 puan arasında ek puan alıyordu.

Aynı durum imam hatip lisesi öğrencileri Arap Dili ve Edebiyatı ile ilahiyat fakültelerini tercih ettiklerinde de geçerli oluyordu.

DEĞİŞİKLİK KILAVUZDA NASIL YER ALDI?

Güzel sanatlar ya da spor lisesi öğrencileri de rekreasyon ile spor yöneticiliği alanlarında okumak istediklerinde 0.06 ek puan alma hakkına sahipti. İşte tüm bu öğrenciler 2016’dan itibaren ek puan alma hakkını yitirdi. Başta öğretmen liseleri olmak üzere mesleki ve teknik eğitim kurumlarında okuyan öğrenciler bu uygulamayla birlikte “haksızlığa” uğradıklarını söyleyerek “Biz bu okullara girerken, ek puan alacağımızı biliyorduk. Şimdi bu ek puanın kaldırılması büyük adaletsizlik. Bizden öncekiler bu haktan yararlanırken, biz neden faydalanamıyoruz” diyor.

Önceki akşam ÖSYM’nin internet sitesinden yayımlanan 2016 ÖSYS Başvuru Kılavuzu’nda da bu değişiklik şöyle yer aldı: “Ortaöğretim kurumlarının belirtilen okul türü ve alanlarında mezun olanlar karşılarında yer alan yükseköğretim lisans programlarına yerleştirilirken yerleştirme puanları OBP’nin 0.12 ile çarpılması ve YGS/LYS puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek ayrıca yerleştirme puanlarına OBP’nin 0.06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacak. Ek puan 30 Mart 2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacak. İlgili ortaöğretim kurumuna bu tarihten sonra kayıt olan adaylar için bu ek puanlar hesaplanmayacak.”

4+4+4 YASASIYLA BİRLİKTE GELDİ

Peki ek puanının kaldırılmasıyla ilgili düzenleme hangi gerekçeyle yapıldı?

Bu düzenlemenin ardında kamuoyunda 4+4+4 yasası olarak tanınan 30 Mart 2012 tarihli 6287 sayılı “İlköğretim Ve Eğitim Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 14 maddesiyle 2547 sayılı YÖK yasasının 45. maddesinde yapılan değişiklik ve aynı kanunun 16. maddesiyle 2547 sayılı YÖK yasasına eklenen Geçici 61. maddede üniversiteye girişte ortaöğretim başarı puanının katkısı yeniden düzenlenmiş ve farklı katsayı uygulamasının kaldırılmasının ardından Ağırlıklı Ortaöğretim Puanı yerine Ortaöğretim Puanı’na geçilmişti. Yine bu kanunun yayımlandığı tarihte yani 2011-2012 öğretim yılında meslek liselerinde okuyan ya da mezun öğrencilere ek puan uygulamasının devam edeceği belirtilmiş; ancak 30 Mart 2012 tarihinden sonra bu öğrenciler için ek puanın kaldırılacağı vurgulanmıştı.

İşte bu kanunda yapılan düzenleme bu yıl mezun olacak öğrencileri etkiledi. Çünkü 2012- 2013 öğretim yılından itibaren bu okullara kayıt olan öğrenciler için ek puan kaldırıldı. 2012-2013 öğretim yılında mesleki ve teknik liselere kayıt yaptıran öğrenciler bu yıl 12. sınıf oldular ve ilk kez üniversite sınavlarına girecekler. 2016 ÖSYS Kılavuzu’nda da kanunun çıkış tarihine atıfta bulunularak, ek puanın kaldırıldığı duyuruldu.

Geçen yılın, ÖSYM’nin okul türlerine göre başvuran adaylarla ilgili sayısal verileri incelendiğinde ÖSYS’ye başvuran Anadolu öğretmen, mesleki ve teknik, imam hatip, güzel sanatlar ve spor liseleri öğrencilerinin sayısının 913 bini bulduğu görülüyor.

900 BİN ÖĞRENCİNİN TABAN PUANI DÜŞECEK

Final Eğitim Kurumları Rehberlik Uzmanı Celil Vardar bu öğrencilerin puanlarında okul başarılarına göre 15 ile 30 puan arasında düşüş olacağını belirterek şöyle konuştu: “Öğretmen ya da imam hatip liseleri gibi bir mesleğe yönelik eğitim veren okullardan mezun olan öğrencilerin bu yıl taban puanları 15 ile 30 puan arasında düşecek. Bu öğrenciler diğer lise öğrencileriyle aynı koşullarda yarışa girecek. Özellikle talep dikkate alındığında öğretmenlik programlarında öğretmen liseleri avantajlarını kaybetmiş olacak.”

SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI SÜRÜYOR

Bu yıl ek puanları kaldırılan mesleki ve teknik lise mezunlarının sınavsız geçişleri ise devam ediyor. Mesleki ve teknik lise mezunları eğer kendi alanlarının devamı niteliğindeki önlisans programlarında okumak istiyorsa sınavsız geçiş hakkına sahipler. Sınavsız geçiş hakkından mesleki ve teknik lise öğrencileri yararlanmaya devam edecek.

SON SINIF OKULUNA, MEZUN İNTERNET YA DA BAŞVURU MERKEZİNE

ÜNİVERSİTEYE girişteki birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) başvurular dün başladı. Son tarih 20 Ocak. İnternet aracılığıyla bireysel başvuru, 20 Ocak 2016 saat 23.59’da sona erecek. Ücret ödeme için son tarih ise 21 Ocak 2016.

2016-2017 öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılacak merkezi yerleştirme veya ilgili kurumlarca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adaylar 2016-ÖSYS’ye başvuru yapmak zorunda.

Lise son sınıf öğrencileri başvurularını kendi okullarından yapacak. Okulu başvuru merkezi olmayan adaylar, okul müdürü tarafından ÖSYM tarafından belirlenen başvuru merkezine yönlendirilecek.

SON 50 AYLIK FOTOĞRAF

Mezunlar başvuruları internet üstünden ya da başvuru merkezi aracılığıyla yapacak. ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais.osym.gov.tr adresinden gerçekleştirecek.

Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinde çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraf, geçerli kabul edilecek. Başvuru merkezine giderken adayın yanında, eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş başvuru formu, nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaport olması gerekiyor.

YGS sonuçları 25 Mart’ta açıklanacak

YGS, 13 Mart 2016 Pazar günü tek oturumda yapılacak. Sınav, saat 10.00’da başlayacak ve 160 dakika sürecek. Adaylara Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testinden toplam 160 soru yöneltilecek. YGS sonuçları 25 Mart 2016’da açıklanacak. YGS’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların (sınavsız geçiş hakkı dışında olanlar), YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakları bulunmayacak. YGS puanı 150’nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacak. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girme hakkı elde edecek.

 

YAZI DİZİSİ 3

Siyaset okumak isteyen daha çok edebiyat sorusu çözecek

Bu yıl aralarında kamu yönetimi, gazetecilik, uluslararası ilişkilerin de olduğu bazı bölümlerin puanları değişti. Bu bölümler için matematik sorularının etkisi azalırken, edebiyat sorularınınki yükseltildi. Öğrenciler daha çok edebiyat sorusu çözecek

GEÇEN yıl hukuk fakültesine giriş puanlarında değişiklik yapan YÖK, bu yıl da bazı programların puan türünü değiştirdi. Başta AB ilişkileri, kamu yönetimi, gazetecilik, siyaset, uluslararası ilişkiler gibi bölümlerde okumak isteyen öğrenciler bu yıl daha çok edebiyat soruları çözmek zorunda kalacak. Çünkü bu bölümler için matematik sorularının ağırlığı azaltılırken, edebiyat ve Türkçe sorularının ağırlığı artırıldı.

2016 ÖSYS Başvuru Kılavuzu’nda okumak istedikleri bölümlerin puanlarındaki değişiklikleri dikkate almayan öğrenciler zararlı çıkacak. Çünkü bu yıl bazı programların puan türlerinde değişiklik var. Bu değişiklikler Türkçe Matematik (TM) ile Türkçe Sosyal (TS) puanları ile tercih yapacak öğrencileri ilgilendiriyor.

TM-2’DEN TM-3’E

TM puan grubunda TM-2 puan türüyle öğrenci alan Avrupa Birliği İlişkileri, Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler, Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi programları bu yıl TM-3 puan türüyle öğrenci alacak. Bu bölümlerde okumak isteyen öğrenciler için edebiyat ve Türkçe soruları daha önemli olacak. Çünkü bu bölümlerin TM-3 puan türüne geçmesiyle birlikte bu puanın oluşmasında edebiyat sorularının etkisi, matematik sorularından daha fazla olacak.

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) testlerinde matematiğin ağırlığı 22’den 18’e düşerken, edebiyat sorularının ağırlığı da 24’ten 28’e yükseldi. Bu puan türü hesaplanırken yüzde 40 oranında etkili olacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) testlerinde de matematik ağırlığı 14’ten 10’a düştü. Buna karşın Türkçe’nin ağırlığı 14’ten 15’e çıktı.

TS-1 İKEN TS-2

Puan türü değişikliğine uğrayan bölümler arasında TS-1 puanıyla öğrenci alan Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gazetecilik, Görsel İletişim, Halkla İlişkiler, Medya ve Görsel Sanatlar, Reklamcılık, Yeni Medya bulunuyor. Bu bölümlere de bu yıldan itibaren TS-2 puanıyla öğrenci alınacak. Bunun anlamı ise tıpkı siyaset ya da uluslararası ilişkiler okuyacaklar gibi bu bölümleri tercih edecek gençler için de Türkçe ve edebiyat soruları daha önemli oldu. Çünkü bu puan türünün hesaplanmasında da TS-1’e göre YGS’deki Türkçe sorularının ağırlığı 13 değil 18, matematik sorularının etkisi 10 değil 6 oldu. YGS’deki Türk Dili ve Edebiyatı testinin de ağırlığı 15 değil, 25.

YGS’YE HERKES GİRMEK ZORUNDA MI?

SINAVSIZ geçiş hakkına sahip mesleki ve teknik lise mezunu dışındaki tüm adaylar ÖSYM tarafından merkezi olarak yerleştirme yapılacak programları tercih edebilmek ya da özel yetenek sınavlarına girebilmek için YGS’ye girmek zorundalar. Meslek lisesi öğrencileri meslek yüksekokulları ile açıköğretimin önlisans programlarının alanlarının devamı niteliğindeki programlara sınavsız geçiş yapabilir. Ancak bu bölümler dışında kalan alanlardan tercih yapmayı da düşünüyorlarsa onların da YGS’ye girmeleri gerekiyor.

ŞAMPİYONLARA DA MUAFİYET VAR

TÜBİTAK’ın katıldığı Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda altın, gümüş, bronz madalya alanlar ile Uluslararası ISEF Proje Yarışması ve AB Genç Bilim Adamları Yarışması’na katılarak birincilik, ikincilik, üçüncülük ödülü alan adaylar, isterlerse kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarına burslu programlar hariç sınavsız olarak kontenjan dışında ÖSYM tarafından yerleştirilecekler. Bu yüzden bu adayların da YGS’ye girme zorunluluğu bulunmuyor.

SINAVSIZ GEÇİŞ YAPAN DA ÖSYS’YE BAŞVURACAK

2016-ÖSYS’de, YGS’ye girmeden sadece sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyen adaylar da başvuru süresi içinde 2016-ÖSYS başvurularını yapmak ve sınavsız geçiş başvuru ücretini 15 TL olarak yatırmak zorunda. Sınavsız geçiş hakkından mesleki ve teknik liselerde okuyan öğrenciler eğer alanlarının devamı niteliğindeki önlisans programlarına geçmek isterlerse yararlanabilirler. Bu haktan yararlanmak için öğrencilerin YGS’ye girme şartları yok. Ama aday başvuru formunu doldurmak ve başvuru yapmak zorundalar. Yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da ÖSYS’ye başvurabilir. Ancak tercih döneminin son gününe kadar TC uyruğuna geçmezlerse yerleştirilmezler.

ADAY BAŞVURU FORMU’NDA BUNLARA DİKKAT EDİN

- Aday Başvuru Formu’nu dikkatli doldurmanız ve doğru bilgi vermeniz gerekiyor. Formu doldururken, “YGS’ye girmek istiyorum” ve “Sınavsız geçiş hakkım var” şeklinde yer alan seçeneklerinizi dikkatli işaretleyin. Sınavsız geçiş hakkınız olsa da YGS’ye girebileceğinizi unutmayın.

- Oturum bilgilerinde de YGS’ye girme şıkkını işaretlediyseniz bir kez daha YGS bölümüne işaret koymanız gerekiyor.

- “Sağlık ve Engel Bilgileri”ni doldururken durumunuzu belirtir üniversite ya da devlet hastanesinden durumunuzu gösterir onaylı belgeyi ÖSYM’ye ulaştırmanız gerektiğini unutmayın. n Eğitim bilgilerinizi kontrol etmeyi unutmayın.

- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini zorunlu alıyorsanız bu şıkkı, muaf iseniz almadığınızı belirten kodu yazmalısınız. Muaf öğrenciler YGS’de felsefe, zorunlular da 5 tane din sorusu cevaplayacak. Bilgileriniz de Milli Eğitim Bakanlığı’nın e-okul sisteminden kontrol edilecek.

- Boy ve kilo bilgilerinizi verin, çünkü salonlara dağıtılırken bu bilgileriniz dikkate alınacak.

BAŞVURU YAPARKEN DİKKAT

BAŞVURULARINIZI internet üzerinden yaparken başvuru işleminizin tamamlandığını görmelisiniz. Aksi halde başvurunuz geçersiz olur ve sınavlara giremezsiniz. Başvuru merkezine giderken yanınızda doldurduğunuz aday başvuru formu olmalı. MEB e-okulda eğitim bilgisi olmayan adaylardan son sınıf öğrencisi olanların okul onayı alanı onaylanmış olmalı. Üzerinde soğuk damga ve güncel fotoğraf ile TC kimlik numaranızın olduğu nüfus cüzdanı veya geçerliliği olan pasaportunuz yanınızda olmalı. Başvuru merkezi görevlisi bilgilerinizi ve fotoğrafınızı elektronik ortama aktardıktan sonra yazıcıdan 2016-ÖSYS Aday Başvuru Kayıt Bilgileri adlı belgeyi kontrol etmeniz için verecek. Bu belgeyi kontrol edip imzaladıktan sonra görevliye vereceksiniz. Belgede yer alan şifre geçicidir. Bunu en kısa sürede ÖSYM’nin internet adresinden değiştirmelisiniz. Bu şifreyi de kimseyle paylaşmayın.

 

YÖK, meslek liselinin kaldırılan ek puanı geri gelsin diye öneri hazırladı

DÜN Habertürk’ün aralarında öğretmen, imam hatip liselerinin de yer aldığı mesleki ve teknik eğitim veren ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencilere bu yıldan itibaren ek puan verilmesinin kaldırıldığını duyurması üzerine YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç açıklama yaptı. Yaklaşık 900 bin meslek lisesi öğrencisinin 15 ile 30 puan arasında kayıp yaşayacağı uygulama üzerine meslek lisesi öğrencilerinden tepki yağıyor. Öğrenciler, “Biz puan kaybederken mezunlar avantajlı konuma geçiyor” diye tepki gösteriyor.

Saraç da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada ek puanla ilgili değişikliğe gidilmesinin YÖK’ün yetkisi dahilinde olmadığını hatırlatarak, konuyla ilgili bir öneri hazırlayıp Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) ilettiklerini ifade etti.

KANUNİ DÜZENLEME YAPILMASI GEREKİYOR

Saraç’ın açıklaması şöyle: “Bilindiği üzere mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilere artı (ek) puan uygulaması bu seneden (2016) itibaren yeni mezunlar için 30.03.2012 tarihli ve 6287 sayılı Kanun değişikliği ile kalkmış bulunmaktadır. Bu konuya ilişkin değişikliğe gidilmesi YÖK’ün yetkisi dahilinde olmayıp bu okullardan mezun olan öğrencilerin eğitim aldıkları ilgili alanlarına yönlendirilmesi için kanuni bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Bu okullardan mezun olan öğrencileri ‘eğitim aldıkları ilgili alanlarına’ yönlendirmek amacıyla mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilere artı puan verilmesi konusunda bir öneri hazırladık ve MEB’e ilettik. Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Sayın Nabi Avcı bu konuya hassasiyetle yaklaşacaklarını ifade ettiler. ‘Yönlendirme’ amaçlı değişikliğin gerçekleşmesinin yükseköğretime katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”

BAKMADAN GEÇME