Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem YKS sınav yerleri belgesi sorgulama: ÖSYM ile 2023 YKS üniversite sınavı giriş belgesi yayınlandı mı ve ne zaman açıklanır?
        1

        YKS başvurularının 8-23 Mart tarihleri arasında tamamlanmasının ardından, gözler sınav tarihlerine çevrildi. Yaklaşık 3,5 milyon adayın katılımı ile gerçekleşecek YKS için geri sayım sürüyor. Sınava kısa bir süre kalırken ÖSYM tarafından erişime sunulan YKS sınav giriş belgelerinin ne zaman yayınlanacağı gündemi meşgul etmeye başladı. Peki, "YKS sınav giriş yerleri ne zaman açıklanacak? İşte 2023 YKS sınav giriş belgelerinin yayınlanacağı tarih...

        2

        YKS SINAV YERLERİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

        Adaylar ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden sınav tarihinin yaklaşık 10 gün öncesinden başlamak üzere bu belgelere erişim sağlayabilecek.

        3

        ÖSYM YKS TARİHİNİ AÇIKLADI

        ÖSYM açıklaması şu şekilde;

        2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2023-YKS), 17-18 Haziran 2023 tarihlerinde yapılacaktır.

        17 Haziran 2023 tarihinde Temel Yeterlilik Testi (TYT),

        18 Haziran 2023 tarihinde sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT),

        Öğleden sonra oturumunda Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacaktır.

        4

        SINAV BİNASINA ALINMAYACAK

        Hiçbir aday Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giremez. Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giren adayın sınavı geçersiz sayılır. Adayın sınava gireceği binayı, adres bilgisini teyit etmek amacı ile önceden gidip görmesi sınav günü adaya kolaylık sağlayacaktır. Sınava Giriş Belgesi adayların adreslerine gönderilmeyecektir. Adaylar, sınavın ilgili oturumuna ait Sınava Giriş Belgelerinin renkli veya siyah beyaz çıktılarını sınavda yanlarında bulundurmak zorundadır. Sınavın ilgili oturumuna ait Sınava Giriş Belgesini yanlarında bulundurmayan adaylar, sınav binasına alınmayacaklardır.

        5

        YKS KONULARI

        TYT sınavı YKS’nin ilk aşamasıdır. TYT sınavına girilmeden AYT ve YDT sınavına girilemez. TYT sınavının amacı mantıksal düşünme, akıl yürütme, değerlendirme ve düşünme temelli problem çözme becerilerini ölçmektir. TYT’de toplam soru sayısı 120 ve sınavın süresi 135 dakikadır. TYT konuları arasında matematik, Türkçe, biyoloji, fizik, coğrafya, kimya, tarih, din kültürü ve felsefe yer almaktadır.

        6

        AYT sınavı ise öğrencilerin alan bilgisini ölçer. Sorular lise müfredatının son yılından gelmektedir. TYT sonrası AYT sınavına öğrencilerin girmesi zorunlu değildir. Fakat üniversiteler puan olarak TYT yüzde 40 + AYT yüzde 60 ortalamasını dikkate alarak öğrenci alırlar. Bu yüzden sınava girilmesi oldukça önemlidir. AYT sınavında toplamda 160 soru çıkmaktadır. Öğrenciler alanlarına göre bu soruları 180 dakika içerisinde çözer.