Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Oy kullanma işlemi saat kaçta bitiyor? İşte yerel seçimler il il oy verme saatleri ve bitiş saatleri

        Türkiye'de milyonlarca seçmen bugün sandık başına giderek, yerel seçimler için oy kullanıyor. Doğudaki illerde saat 07.00'da, batıdaki illerde saat08.00'de başlayacak oy verme işlemi saat kaçta sona erecek? İşte ayrıntılar...

        İL İL OY KULLANMA SAATLERİ KAÇTA BAŞLIYOR?

        İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bazı iller dışında oy verme işlemleri saat 08.00 ile 17.00 arasındayapılıyor.

        Oy kullanma işlemlerinin 07.00 - 16.00 arası olan iller ise şöyle; Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Antep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Maraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli Urfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis.

        Yukarıda adları yazılı illerin dışında kalan diğer illerde 08.00 - 17.00 saatleri arasında oy kullanabilecek.

        REKLAM

        OY KULLANMA SAAT KAÇTA BİTİYOR?

        31 Mart yerel seçimleri için "Oy kullanma işlemi saat kaçta bitiyor" sorusunun cevabı belli oldu.

        31 Mart 2019 Pazar günü oy verme işlemi doğu illerinde saat 16.00, batı illerinde saat 17.00'da sona erecek.

        NASIL OY KULLANACAĞIZ?

        1- OY VERME SAATİNE DİKKAT EDİN

        Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis olmak üzere 32 ilde seçmenler 07.00-16.00, diğer illerde 08.00-17.00 saatleri arasında oyunu kullanabilecek.

        2- OY VERME SAATİ BİTSE BİLE SIRADA BEKLEYİN

        OY verme saati bittiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.

        REKLAM

        3- OY KULLANACAĞINIZ SANDIĞI ÖĞRENİN

        Vatandaşlar öncelikle nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenmeli. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek.

        4- KİMLİK BELGENİZİ SAKIN UNUTMAYIN

        Seçmenlerin oy verme günü yanına Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, yargı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yanında bulundurması gerekecek.

        5- SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI OLMASA DA OY KULLANIN

        Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyenler nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını YSK'nin internet sitesinden de görebilecek.

        6- CEP TELEFONUYLA KABİNE GİRMEYİN

        Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek. Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.

        REKLAM

        7- OY PUSULASINI KONTROL EDİN

        OY pusulasında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. Oy pusulasına, "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında, herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. Birleşik oy pusulasından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.

        8- PUSULALARI TEK ZARFA KOYUN

        Seçmenler, "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği", "il genel meclisi üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.

        9- OY VERME KABİNİNDE FAZLA KALMAYIN

        SEÇMEN, kapalı oy verme yerinden dışarı çıkmadıkça hiç kimse oraya giremeyecek. Ancak oy pusulasını hazırlamak için, kapalı oy verme yerinde, normal süreden fazla kalan seçmenler, kurul başkanı tarafından makul bir süre verilerek uyarılacak. Bu uyarıya rağmen kapalı oy verme yerinden çıkmayan seçmen oradan çıkarılacak.

        10- OY KULLANDIKTAN SONRA İMZAYI ATMAYI UNUTMAYIN

        Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısını imzalayacak.

        11- MÜHÜR BASARKEN DİKKAT

        Seçmenin oyunun geçerli sayılması için oy pusulasının üzerinde "evet" ya da "tercih" mühründen başka bir işaret, yazı veya imza bulunmaması gerekiyor. Bütünlüğü bozacak şekilde yırtılmış veya koparılmış, çizilmiş veya işaretlenmiş oy pusulaları geçersiz sayılacak.

        Haberi Hazırlayan: Fatih Berktaş
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ