Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Körfez ülkeleri liderleri Camp David Zirvesi’ne katılmıyor

        HT GAZETE

        Gelecek yıl görev süresi sona erecek olan ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin ‘İran’la uzlaşma’ politikasını ‘bölgedeki dost liderlere’ kabul ettirme sürecinde sert bir tepkiyle karşılaştı.

        İran ile nükleer müzakerelerde mesafe kaydeden Obama yönetimi, dayanışma gösterisi yapmaya hazırlandığı Camp David Zirvesi’nde en önemli Arap müttefiklerinin liderlerini davet etti. Ancak Körfez İşbirliği Konseyi üyesi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn zirveye veliaht prenslerini gönderecekler. Umman ise ‘Obama’nın Arap Liderler ile Zirvesi’ olarak lanse edilen toplantıya katılma görevini Başbakan Yardımcısı Fehd bin Mahmud Al Said’e verdi. Liderlerin ABD Başkanı Barack Obama’nın İran politikasını protesto için zirveye katılmak istemediği tahmin ediliyor.

        Camp David Zirvesi’nin en önemli kaybı, şubat ayında tahta çıkan Kral Salman’ın gelmekten vazgeçmesi oldu. Kral Salman, heyete başkanlık etmesi için Veliaht Prens Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz Al Suud’u görevlendirdi.

        ‘HOŞNUTSUZLUK İFADESİ’

        Bir Suudi yetkili Kral Salman’ın başka işlerini gerekçe göstererek zirveye katılmamasının “bir hoşnutsuzluk ifadesi” olduğunu söyledi. Yetkiliye göre ABD Başkanı’nın artan İran tehdidine karşı Arap müttefikleriyle Camp David’de gövde gösterisi yapma planı Suudi Arabistan’da yeterli görülmedi. Yetkili, “İnsanları küçük düşürmek istiyorsan bunun çeşitli yolları vardır” dedi.

        RÖPORTAJA TEPKİ Mİ?

        Kral Salman ve diğer Arap liderlerin zirveye katılmamasının ardında ABD Başkanı Obama’nın New York Times Gazetesi’ne verdiği röportajın etkili olduğu öne sürülüyor. Obama, röportajda, “Suudi Arabistan gibi müttefiklerimiz iç tehditlerden kaygı duymalılar. Bu ülkelerde halklar yabancılaştırıldı. Gençler arasında işsizlik çok yüksek. Bu ülkelerdeki ideolojiler yıkıcı ve inançsız. İnsanların kızgınlıklarını ifade edebileceği siyasi araçlar yok” demişti.

        NEDEN CAMP DAVİD?

        Washington’a 100 kilometre uzaklıktaki Camp David, aslında bir askeri üs. ABD başkanlarının kısa tatillerini yaptığı askeri üs, ABD’nin önemli diplomatik girişimlerinin de ana mekânı oldu. Mısır-İsrail Barış Anlaşması Camp David’de imzalandı. Bill Clinton, ülkesinin yeni bir başlangıç yaptığı Rusya’nın Devlet Başkanı Boris Yeltsin’i 1995’te bu kampta ağırladı. Üs, 2000 yılında İsrail-Filistin barış görüşmelerine ev sahipliği yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ