Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa SON DAKİKA! Hollanda, Bakan Kaya ve başkonsolosun yolunu kesti!

        Hollanda'da, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın, Almanya'dan kara yoluyla Rotterdam kentine gideceğine ilişkin haberlerin ardından Türk Başkonsolosluğu Rezidansı önündeki yol trafiğe kapatıldı.

        Hollanda polisi, Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu Rezidansı önünde güvenlik önlemi alırken, Kaya'nın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş izninin iptal edildiği Rotterdam'a kara yoluyla geçeceğine ilişkin açıklamalarından sonra rezidansın önündeki yolu, çift taraflı olarak trafiğe kapattı. Araçları alternatif yollara yönlendiren polis, yayaların geçişine de müsaade etmedi.

        Çavuşoğlu, bu akşam Rotterdam Başkonsolosluğu Rezidansı'nda Hollanda'daki Türk vatandaşlarıyla bir araya gelmeyi planlıyordu.

        REKLAM

        Hollanda Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamayla, Çavuşoğlu'nun uçağının iniş izninin iptal edildiği belirtilmişti. AK Parti Rotterdam Seçim Koordine Merkezi de planlanan etkinliğin tamamen iptal edildiğini açıklamıştı.

        • Bakan Kaya yaşananlarla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; "Konsolosluğun 20-30 metre kadar yakınındayım. Vatandaşlarımız ön tarafta bekliyorlar onların da yanına gitmemize izin verilmedi. Gerçekten akıl almaz olaylar yaşanıyor Avrupa'da. Biz buraya Türkiye'nin öz evlatlarıyla buluşmaya geldik. Bu anti demokratik hareketlerin bizi durduracağını sanıyorlarsa yanılıyorlar. İptaller olunca biz de karayolu ile geçtik buraya ama bizim konsolosluğa geçmemize izin verilmiyor. Yolda polisler arkadaşlarımızı durdurdular. Hollanda toplantı ve seyahat hakkı değerlerini gözden geçirmeli. Buradaki Avrupalı Türkler bizim vatandaşımız"
        Çok sayıda Türk vatandaşı konsolosluk binası önünde toplanarak protesto eylemi gerçekleştirdi

        DIŞİŞLERİ'NDEN SERT AÇIKLAMA

        Dışişleri Bakanlığı tarafından, Hollanda'nın Türk Bakanları engellemesine tepki olarak, "Halen izinli olarak Türkiye dışında bulunan Hollanda Büyükelçisinin bir müddet görevine dönmesini arzu etmediğimiz bildirilmiştir." denildi.

        Bakanlıktan konuyla ilgili şu açıklama yapıldı;

        Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun Hollanda’da yaşayan Türk toplumuyla ve diplomatik temsilcilerimizle biraraya gelmek üzere bugün (11 Mart) Hollanda’ya yapacağı ziyaret Hollanda hükümetinin çeşitli engellemeleri sonucunda son anda iptal edilmiştir.

        Hollanda Hükümeti bu süreçte en başından itibaren diplomatik teamüllere yakışmayan bir tutum izlemiş, ziyareti engellemek için her yola başvurmuştur. Hollanda makamlarının talebine uygun şekilde toplantının Rotterdam yerine Lahey Büyükelçiliğimiz konutunda yapılması tarafımızdan kabul edilmiş olmasına rağmen bu sefer de bir diplomatik misyonda toplantıya katılacakların listesini talep etmek gibi kabul edilemez isteklerini kabul etmeyince Hollanda makamları Sayın Dışişleri Bakanımıza verilen uçuş iznini bugün öğlen saatlerinde iptal etmişlerdir.

        Türkiye ve Hollanda 405 yıldır diplomatik ilişkileri kesintisiz süren dost ve müttefik iki ülkedir. Bu dört asrı aşan süreçte iki ülke birbirine karşı hiçbir dönemde düşmanca tavır içinde bulunmamıştır. Köklü diplomatik ilişkilerimizde maruz kaldığımız bu kabul edilemez ve tehlikeli uygulamanın utancı ve sorumluluğu tamamen Hollanda hükümetine aittir. Bu hasmane tutumu ve önyargılı zihniyeti kınıyoruz.

         Image Title 1  Image Title 2
        Description

        Demokrasi ve özgürlüklere bağlılığını her vesileyle vurgulayan Hollanda makamlarının bu tavrı, Hollanda’daki Türk toplumunun demokratik haklarına ve onuruna yönelik bir tacizdir. Hollanda hükümeti çıkardığı engellerle ülkede yaşayan yarım milyona yakın vatandaşımızı rehin almaya, en temel demokratik haklarından mahrum etmeye çalışmıştır. Hollanda Türk toplumuna sahip çıktığını her zaman tarafımıza vurgulayan Hollanda makamlarının Türk toplumu üyelerinin yapacağı barışçıl bir toplantıyı kamu düzeninin bozulabileceği gibi gerekçelerle engellemek istemeleri ne kadar aciz ve korkak bir tutum içinde olduklarının göstergesidir. Şu bilinmelidir ki hiçbir güç vatandaşlarımızla aramızdaki hukuki, insani ve gönül bağını koparamayacaktır.

        Hollanda hükümeti demokratik ve diplomatik teamüllere sığmayan bu vahim tedbiri tamamen iç politika saikleriyle almıştır. İslam ve yabancı düşmanı, ırkçı ve popülist bir siyasi parti ve liderini tatmin için alınan bu baskıcı tedbirlerin ardından bahsekonu parti liderinin yaptığı açıklamalar, bu kararların arkasında kimin olduğunu açıkça göstermektedir. Türkiye ve Hollanda Türk toplumu, Hollanda'daki bazı etnik ve dini grupların sayısının azaltılmasından, camilerin bombalanmasından bahseden bir siyasi harekete Hollanda hükümeti tarafından verilen tavizlere kurban edilemeyecek kadar büyük ve güçlüdür. Bu durum, Avrupa değerlerine ve demokrasiye inanan Hollanda ve Avrupa halkları için açık bir tehdit teşkil etmektedir.

        Hollanda hükümetinin bu kararını protesto etmek üzere, Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı bugün Bakanlığımıza çağrılmıştır. Halen izinli olarak Türkiye dışında bulunan Hollanda Büyükelçisinin bir müddet görevine dönmesini arzu etmediğimiz bildirilmiştir. Türkiye ve Hollanda Türk toplumuna karşı alınan bu vahim kararın, Hollanda'yla diplomatik, siyasi, ekonomik ve diğer alanlardaki ilişkilerimiz açısından ciddi sonuçlar doğuracağı Hollandalı muhataplarımıza ifade edilmiştir.

        Hollanda halkıyla kadim dostluğumuza zarar vermeyecek şekilde, uygun göreceğimiz karşılıkları vereceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.

        BÜYÜKELÇİ'YE VE VATANDAŞLARA SKANDAL TAVIR

        Hollanda polisi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın aracının tutulduğu yerde toplanan Türk göstericileri güç kullanarak dağıttı.

        Hollanda polisi, Türkiye'nin Rottterdam Başkonsolosluğu yakınındaki göstericilere copla müdahalede bulundu. Atlı polislerin de kullanıldığı müdahale sırasında bazı Türk vatandaşların yere düştüğü görüldü.

        Bakan Kaya'nın aracının yakınından uzaklaştırılan göstericiler, cadde başında sloganlar atarak tepkilerini sürdürüyor.

        Hollanda polisi, Türk Büyükelçinin de konsolosluktan çıkmasına izin vermedi. İşteyaşanan olayların görüntüsü;

        BELEDİYE BAŞKANI'NDAN 'NOODBEVEL' TEHDİDİ

        Haberin duyulmasından sonra Rotterdam Belediye Başkanı Aboutaleb, bir açıklama yaparak Sayın Bakanın gelişine hazırlıklı olduklarını hatta Belçika makamlarıyla da irtibat halinde konvoyun hangi istikametten geldiğini tespit etmeye çalıştıklarını, eğer Sayın Bakanın gerekli diplomatik belgeleri varsa Konsolosluk binasına gitmesine izin vereceklerini ama onun dışında kimsenin Konsolosluğun bulunduğu sokağa girmesine fırsat tanımayacaklarını ve hatta gerekirse Rotterdam'daki Konsolosluk binası ve Başkonsolosun konutu civarında "Noodbevel" ilan edeceklerini ifade etti.

        "Noodbevel" Hollanda yasalarına göre belediye başkanlarının ve valilerin, şehirlerinde "İsyan, huzursuzluk, felaket gibi durumlar yaşanması veya bu tarz durumların yaşanması yönünde ciddi bir endişe olması" halinde ilan edebildikleri olağanüstü duruma verilen isim. Noodbevel'in ihlal edilmesi Hollanda yasalarına göre suç tanımına giriyor.

        Hollanda basınında çıkan haberlere göre, Rotterdam Belediyesi Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu civarında Noodbevel'i ilan etti.

        Kaya'nın Rotterdam'a gelmesi hakkında Hollanda Başbakanı Rutte de bir açıklama yaparak, "Türk bakanların Hollanda'ya gelmesi yasak değildir. Biz sadece onların Türk bir gruba konuşma yapmasını istemiyoruz. Bu kadın burada bir konuşma yapmaya niyetleniyor gibi gözüküyor. Bizim görüşümüze göre bu akşam bunu yapamaz. Konuyu yakından takip ediyoruz ve bir çözüme kavuşturacağız. Nasıl olacağını şu anda söyleyemem" ifadelerini kullandı.

        BAKAN KAYA VE BERABERİNDEKİ KONVOYGERİ ÇEVRİLDİ

        Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın aracının Hollanda girişinde durdurulduğunu ve kendisinin de Bakan Kaya'nın yanına gitmesine müsaade edilmediğini söyledi.

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın programını takip etmek üzere Hollanda'nın Rotterdam kentine giden bakanlık konvoyundaki bir araç ile TRT ve Anadolu Ajansı ekibinin bulunduğu araçtakilere Hollanda polisince kimlik kontrolü yapıldı.

        Hollanda polisi, Rotterdam yakınlarındaki bir akaryakıt istasyonunda mola verdikleri sırada bakanlık konvoyundaki bir araç ile içinde Anadolu Ajansı ve TRT ekibinin bulunduğu aracın etrafını sardı. Polis araçta bulunanlara kimlik kontrolü yaptı.

        Polis yetkilisi burada yaptığı açıklamada, söz konusu kontrolün Bakan Kaya'nın da araçta olabileceği için yapıldığını ifade etti. Yaklaşık bir saat sorguya tabi tutulan Türk gazeteciler ve bakanlık konvoyundaki yetkililerden bir an önce Hollanda'yı terk ederek Almanya'ya dönmeleri istendi.

        Araçlar, Hollanda polisinin nezaretinde ülke dışına çıkarılıyor.

        • "Aile Bakanı'nın gelişiyle doğal bir şekilde başkonsolosluğumuzun önünde vatandaşlarımız toplandılar ve tepkilerini ortaya koydular. Bakan Kaya binaya yaklaşınca polisler devreye girdi. 30 metre mesafedeki Bakanımı karşılamam engellendi. Tabii ki uluslararası hukuk ve diploması kuralları içerisinde izahı mümkün değil. Başkonsolosluğumuzun önünde 3 bin civarında vatandaşımız var. Yapılanları kabullenmek mümkün değil"
        Harita
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ