Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İsrail karıştı!

        HABERTÜRK GAZETE / DIŞ HABERLER

        Kanser hastası Filistinli mahkûm Hamdiye’nin cezaevinde ölmesi İsrail’e yönelik sert tepkilere neden oldu. Cezaevleri ve sokaklar karıştı. İsyan eden 30 Filistinli tutuklu yaralandı.

        İsrail'in Eşel Hapishanesi’nde tutuklu olan kanser hastası Meysere Ebu Hamidiye'nin ölümü, Filistinlilerin sert tepkisine neden oldu. Filistinli göstericiler İsrail askerleriyle çatışırken, hapishanelerde de isyanlar başladı.

        İsrail güvenlik güçleri cezaevlerindeki isyanlara göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti. Filistinli tutuklular ile İsrail askerleri arasında meydana gelen çatışmalarda 30 tutuklu yaralandı.

        Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, “İsrail'in Filistin tarafının bütün çabalarına inatla karşılık vermemesi, Filistinli esir Ebu Hamdiye'nin hayatına mal oldu” dedi. Filistin hükümeti Esirler Bakanı İsa Karaki, İsrail askerlerinin, Reymun ve Eşel hapishanelerinde tutuklu kanser hastası Ebu Hamdiye'nin ölümüne tepki olarak protesto düzenleyen tutukluların kaldığı bölümlere baskın yaptığını belirtti. İslam işbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da Hamdiye’nin ölümünden İsrail'i sorumlu tuttu. İhsanoğlu, uluslararası kamuoyunu, insan hakları sözleşmeleri ve uluslararası kanunlara uymaya zorlamak için İsrail'e baskı yapmaya çağırdı.

        İKİNCİ ÖLÜM VAKASI

        64 yaşındaki kanser hastası Ebu Hamdiye 2002’de ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. İsrail mahkemesi, Hamdiye'yi Kudüs'te bir kafeye konulan ancak patlamayan bombalı saldırı girişimini planlamakla suçlamıştı. Batı Şeria'da bir halk kahramanı olarak görülen Hamdiye bu yıl İsrail hapishanelerinde ölen ikinci Filistinli oldu. 30 yaşındaki Arafat Ceradat da sorgulanırken yaşamını yitirmişti. Filistin yönetimi Ceradat'ın işkence sonucu öldüğünü açıklamıştı.

        ÜÇÜNCÜ İNTİFADA ÇAĞRISI

        Gazze'deki Filistin Hükümeti Esirler Bakanı Ataullah Ebu esSebh, Hamdiye'nin tıbbi ihmal sebebiyle hayatını kaybettiği iddialarının ardından İsrail'e karşı “üçüncü İntifada” çağrısı yaptı. Sebh, “Filistinli tutuklu Hamdiye'nin ölümü cezasız kalamaz” dedi.

        İSRAİL UÇAKLARI GAZZE'Yİ VURDU

        Hamas, dün akşam İsrail’in Gazze’ye hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Uçakların Gazze’nin kuzeyinde bir bölgeyi bombaladığı ancak ölü ve yaralı olmadığı açıklandı. Hava saldırısı, geçtiğimiz kasım ayında 8 gün süren saldırıların ardından gerçekleştirilen ilk saldırı oldu. İsrail, dün Gazze’den İsrail’e 3 roket atıldığını açıklamıştı. Öte yandan, İsrailli kaynaklar Suriye sınırından akşam saatlerinde İsrail’e top atışı yapıldığını ve buna top atışıyla karşılık verildiğini de kaydetti. Her iki olayda ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi.

        MESCİD-İ AKSA'DA ALKOLLU TACİZ

        Mescid-i Aksa Müdürü Nacih Bekeyrat, İsrailli yerleşimcilerin Kudüs’teki Filistinlilere yönelik tacizlerinin arttığını ifade ederek, Yahudilerin Mescid-i Aksa’nın avlusunda alkol aldığını belirtti. Bekeyrat, “Geçen bir hafta boyunca Kudüs'teki Filistinlilere ve Mescid-i Aksa'ya 18 saldırı düzenlendi. Saldırıların en kötüsü ise Mescid-i Aksa’nın avlusunda içki içilmesiydi” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ