Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Tüketici Hakem Heyetleri 2016 parasal sınır - İş-Yaşam Haberleri

        Kübra GENÇ / HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 8. maddesinde değişikliğe gidilerek, tüketicilerin haklarını aradığı mercilerin parasal sınırlarında düzenlemeler yapıldı. Öncelikle Tüketici Hakem Heyetleri hakkında izleyeceğiniz yol ve detaylardan bahsedelim.

        - TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ'NE NASIL BAŞVURU YAPILIR?

        Tüketicilerin yaşadığı uyuşmazlıklarla ilgili olarak başvuruları uyuşmazlık konusu içeren dilekçelerin varsa delil oluşturacak ilgili belgelerle birlikte Tüketici Hakem Heyeti'ne verilmesi gerekiyor.

        Başvuru formuyla da yapılabilen başvurular kapsamında başvuru formunu yoksa eğer izleyeceğiniz yol çerçevesinde başvuru sahibinin adı, soyadı, TC kimlik numarası, adresi ve varsa diğer iletişim bilgileri, uyuşmazlık değeri ve talebi ile şikayet edilene ilişkin bilgilerin yer alması gerekiyor.

        Elektronik ortamda yapılan başvuruların e-devlet kapısı üzerinden veya Tüketici Bilgi Sistemi ile gerçekleştirilmesi zorunlu. Başvuru geçerliliği için de uyuşmazlıkla ilgili başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması, varsa bilgi ve belgelerin sisteme yüklenmiş olması ve yapılan başvurunun başvuru sahibi tarafından, güvenli elektronik imza veya mobil imza ile imzalanmış olması gerekiyor.

        Güvenli elektronik veya mobil imza ile imzalanmamış başvuruların geçerli olabilmesi için sistem tarafından oluşturulan başvuru formunun çıktısının alınarak ıslak imza ile imzalandıktan sonra on beş gün içinde varsa bilgi ve belgelerle birlikte ilgili tüketici hakem heyetine posta yoluyla veya elden ulaştırılması gerekir. Aksi halde başvuru işleme alınmıyor.

        - TÜKETİCİ BİRDEN FAZLA HEYETE BAŞVURABİLİR Mİ?

        Tüketici aynı uyuşmazlık konusu için birden fazla Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuru yapamaz. Aksi durumda karşı taraf lehine derdestlik itirazı hakkı doğar.

        - TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ NASIL YAPILIR?

        Tüketici hakem heyeti çözümü özel veya teknik bilgiyi gerektiren hâllerde, taraflardan birinin talebi üzerine bilirkişinin görüşünün alınmasına karar veriyor. Ancak genel ve hukuki bilgiyle çözümlenmesi mümkün olan konularda bilirkişiye başvurulamıyor.

        Bilirkişi olarak bir kişi görevlendirilse de gerekçe açıkça gösterilirse bu rakam 3 kişiye kadar çıkabiliyor. Gerekli görünürse ek rapor isteniyor ya da yeniden bilirkişi görevlendiriliyor.

        Raporun hazırlanması için bilirkişiye verilecek süre, tüketici hakem heyetinin bilirkişi görevlendirmesine ilişkin kararının bilirkişiye tebliğinden itibaren on beş iş gününü geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine bu süre tüketici hakem heyeti tarafından on beş iş gününü geçmemek ve bir defaya mahsus olmak üzere uzatılabilir. Belirlenen süre içinde raporunu vermeyen bilirkişi görevden alınarak, yerine bir başka bilirkişi görevlendirilebilir.

        - TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ KARARINA İTİRAZ EDİLİR Mİ?

        Tüketici hakem heyetine yapılan başvurunun ardından verilen karar üzerine taraflar, tüketici hakem heyetinin kararlarına karşı tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde tüketici hakem heyetinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine itiraz edebiliyor.

        İtiraz, tüketici hakem heyeti kararının icrasını durdurmıyor. Ancak talep edilmesi şartıyla hâkim, tüketici hakem heyeti kararının icrasını tedbir yoluyla durdurabiliyor.

        İtiraz olunan kararın, esas yönünden kanuna uygun olup da, kanunun olaya uygulanmasında hata edilmiş olmasından dolayı itirazın kabul edilmesi gerektiği veya kanuna uymayan husus hakkında yeniden yargılamayı gerektirmediği takdirde tüketici mahkemesi evrak üzerinde, kararı değiştirerek veya düzelterek onama kararı verebiliyor.

        Tarafların kimliklerine, ticaret unvanlarına ait yanlışlıklarla, yazı, hesap veya diğer açık ifade yanlışlıkları hakkında da bu hüküm uygulanır. Karar, usule ve kanuna uygun olup da gösterilen gerekçe doğru bulunmazsa, gerekçe değiştirilerek veya düzeltilerek onanıyor.

        Tüketici hakem heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesinin vereceği karar kesindir. Tüketici mahkemelerince verilen kesinleşmiş kararlar, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi üzerinden Bakanlığa iletiliyor.

        Tüketici hakem heyeti kararına karşı yapılan itiraz sonucu verilen karar, kararı veren mahkeme tarafından ilgili tüketici hakem heyetine gönderiliyor. Tüketici hakem heyetinin tüketici lehine verdiği karara karşı yapılan itirazın kabulü durumunda mahkemece tüketici aleyhine, avukatlık asgari ücret tarifesine göre nispi tarife üzerinden vekâlet ücretine hükmediliyor. Tarifenin maktu vekâlete ilişkin hükümleri uygulanmıyor.

        - TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ PARASAL SINIR NE OLDU?

        Yapılan düzenleme sonrası 2.320 TL’ye kadar olan alacaklar için ilçe hakem heyetlerine, 2.320 TL ile 3.480 TL arasındaki iade tutarları için il hakem heyetlerine başvurmak gerekecek. 3.480 TL üzerindeki alacaklar içinse başvuru mercii Tüketici Mahkemeleri olacak.

        1 Ocak 2016 sonrası yapılacak başvurularda, yürürlüğe girecek düzenlemenin dikkate alınmaması halinde, başvuruların geçersiz olacağı, talebin reddedileceği ve bazı durumlarda ise tüketicilere masraf yansıyabileceği belirlendi.

        Örneğin, düzenleme öncesi 3.300 TL’lik bir iade talebi için Tüketici Mahkemesi’ne başvurmak gerekiyordu. Yeni yıl itibariyle bu talep il hakem heyetine yapılmalı. Tüketici Mahkemesi’ne başvurulursa görevsizlik kararı verilir ve dosya reddedilir. Karşı tarafın yargılama giderlerini ve avukatlık ücretini ise tüketici ödemek zorunda kalır.

        Tüketicilerin hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine başvurma nedenleri arasında ilk sırayı bankalar alıyor. Kullanılan kredilerin dosya masraflarının ve kredi kartı aidatlarının iadesi tüketiciler bu mercilere başvuruyor.

        Tüketici hakem heyetlerinin, uyuşmazlıklara bakmakla görevli olmalarına ilişkin parasal sınırlar;

        a) İlçe tüketici hakem heyetlerine başvuru için üst parasal sınır, 2.320 Türk Lirası,

        b) Büyükşehir statüsünde olan illerdeki il tüketici hakem heyetlerine başvuru için parasal sınır, 2.320 Türk Lirası ile 3.480 Türk Lirası arası,

        c) Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerindeki il tüketici hakem heyetlerine başvuru için üst parasal sınır, 3.480 Türk Lirası,

        ç) Büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde, il tüketici hakem heyetlerine başvuru için parasal sınır, 2.320 Türk Lirası ile 3.480 Türk Lirası arası, olarak tespit edilmiştir.

        * Yukarıdaki parasal sınırların üzerindeki değerler için tüketiciler, tüketici hakem heyeti yerine tüketici mahkemelerine müracaat edebiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ