Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Mobil ödemede dolandırıcılık vakaları artıyor - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye’de akıllı telefon sayısı 42 milyonu aşınca bundan nemalanmak isteyen uyanıklar da akıllı telefon kullanıcılarının faturalarına gizlice sızarken, kullanıcılar da kendilerini GSM operatörleri aracılığı ile ‘üçüncü parti’ mobil servis sağlayıcı hizmetlere üye olarak buluyorlar.

        Habertürk Gazetesi'nden Sefer Yüksel'in haberine göre, farkında bile olmadan oluşan aboneliğin tüketiciye bedeli ise aylık 20 -80 TL arasında oluşuyor. Söz konusu tutar üçüncü parti şirketler tarafından tüketicinin telefon faturasına yansıtılıyor.

        Sektör kaynakları da son dönemde cep telefonu üzerinden mobil ödeme yöntemi ile yapılan dolandırıcılık vakalarının zirveye çıktığına dikkat çekiyor. Peki sistem nasıl işliyor?

        REKLAM

        HER ŞEY MASUM BİR SMS İLE BAŞLIYOR

        Her şey ‘kurbanın’ cep telefonuna gönderilen bir SMS ile başlıyor. Bu SMS’te tüketiciyi yanıltıcı, aslında internet üzerinden rahatlıkla ve ücretsiz olarak elde edilebilecek bilgilere ulaşılacağı belirtilen bir link iletiliyor. İlgili linke tıklandığında cep telefonuna ‘mobil ödeme’ şifresi gönderiliyor ve açılan alana girilmesi talep ediliyor. Bu şifre girildiğinde aylık belli bir ücret karşılığında servis aktif ediliyor ve bu ücret cep telefonu faturasına yansıtılıyor. Bu SMS’ler çoğunlukla üç büyük GSM operatörü dışındaki, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK) lisans almış diğer alt bayiler aracılığıyla gönderiliyor.

        Çoğunlukla bir SMS ile başlayan mobil ödeme tuzağına, bazen internette oyun oynarken ya da video izlerken de yakalanabiliyor. Farkında olmadan tıklanan bir link kullanıcıyı otomatik olarak mobil servis sağlayıcı şirketlere ‘ücretli abone’ yapıyor.

        ADETA ‘GİRİŞ VAR ÇIKIŞ YOK’

        Son dönemde zirveye çıkan telefon üzerinden mobil ödeme yöntemi ile dolandırıcılık olaylarında en büyük sorun ise adeta giriş olup çıkış olmaması. İnternetteki şikâyet siteleri ve formlarda yüz binlerce mağdur seslerini duyurmaya çalışırken, farkında bile olmadan olunan aboneliklerden çıkmak ise bir o kadar zor.

        Telefon faturalarının detaylarında söz konusu abonelikleri fark eden binlerce kullanıcı bütün şikâyetlerine rağmen maalesef hatlarından istemleri dışında çekilen paralarını da geri alamıyor. Bütün aramalara ve başvurulara karşın da sürekli otomatik olarak yenilenen bu abonelikleri iptal etmeleri oldukça güç oluyor.

        KULLANMIYORSANIZ KAPATIN

        Aslında mobil ödeme sistemi, GSM operatörlerinin anlaşmalı üye işyerlerinde sadece bir SMS ile alışveriş ve ödemeleri kolay, hızlı bir şekilde cep telefonundan yapabilmeye olanak sağlıyor ve bunu hukuki ve tüketiciyi dolandırmadan yapan birçok firma da var.

        Gelen SMS’e “Evet” yazarak ya da “Onay” vererek işleme onay veriliyor alınan hizmet veya ürünü bedeli gelecek ilk faturaya yansıtılıyor. Ancak son dönemde artan dolandırıcılık olayları tüketicileri mağdur ediyor.

        Uzmanlar, mobil ödeme sistemi mağduru olmamak için gelen SMS’lerdeki ve internette gezinirken girilen sitelerdeki yönlendirmeler ve bilgilendirmeleri dikkatlice okumak gerektiğini belirtiyor. En önemli tedbir ise eğer kullanılmıyorsa mobil ödeme hizmetinin kapatılması.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ