Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan Elvan: Yüzde 4'ün üzerinde büyüme bekliyorum - İş-Yaşam Haberleri

        Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, katıldığı bir televizyon programında yarın açıklanacak yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamları konusunda beklentilerinin sorulması üzerine, geçen yılın üçüncü çeyreğindeki daralmanın ardından, aynı yılın son çeyreğinde ülke ekonomisinin büyüme trendine girdiğini hatırlattı.

        Öncü göstergelere bakıldığında bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4'ün üzerinde büyüme beklediklerini ifade eden Elvan, "Kesinlikle 2016'nın son çeyreğinin üzerinde olacak. Yani Bakanlık olarak bizim tahminimiz, öncü göstergeleri dikkate alarak 4'ün mutlaka üzerinde bir performansı gerçekleştireceğimize inanıyorum" diye konuştu.

        Elvan, "2017 yılında yüzde 4.4'ün üzerinde yani yüzde 5 veya yüzde 5'e yakın bir büyüme performansı gerçekleştireceğimizi düşünüyorum" ifadesini kullandı.

        REKLAM

        "İŞSİZLİĞİN DÜŞECEĞİNE İNANIYORUM"

        İşsizlik konusuna da değinen Elvan, yüzde 12.6 olan işsizliğin gelecek aylarda düşeceğine inandığını söyledi.

        Bu yılın sonunda işsizlik oranının yüzde 10'un biraz üzerinde gerçekleşmesini beklediklerini belirten Elvan, iş gücüne katılım oranındaki artışın işsizlik oranını da artırdığına dikkati çekti. Elvan, "Yıllık ortalama iş gücüne katılım oranı bu eğilimde devam ederse Türkiye'nin yıllık ortalama yüzde 6.5 civarında büyümesi gerekir" diye konuştu.

        Enflasyon hakkında da konuşan Elvan, enflasyonun bu yıl artış trendine girdiğini, özellikle döviz kurundaki artışın enflasyonu çok olumsuz etkilediğini ifade etti.

        Elvan, bu yıl sonu itibarıyla yüzde 9.5'luk bir enflasyon beklediklerini kaydederek "Aşağı yukarı bu yüzde 9.5'luk enflasyonun 3 puanı kur etkisinden gelecek" dedi.

        Türk lirasının değer kaybetmesinin yurt dışına ödenecek paranın da artmasına yol açtığını anlatan Elvan, "Bunun artması demek, üretim maliyetlerinin artması anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

        Türkiye'nin CDS düzeyinin de azaldığına işaret eden Elvan, "Risk endeksiyle kur arasında ciddi bir korelasyon var. CDS arttığı zaman kurda da bir artış veya kurda bir artış olduğu zaman CDS'de de bir artış yaşanıyor. CDS düştükçe kurda da bir miktar daha düşüş bekliyoruz." diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ