Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Fransa'nın incisi Menton - Turizm Haberleri

        Cannes, Monaco, Nice gibi popüler ve iddialı küçük şehirlerin arasında dikkat çeken en önemli özelliği dikkat çekmemek olan bir Cote d'Azur kasabası Menton. "Fransa'nın incisi" diye bilinen bu mütevazı tatil beldesi İtalya sınırında ve bu yüzden de İtalyan ruhu taşıyor.

        Zengin geçmişe sahip her yer gibi Menton da karakteri olan bir küçük kasaba. 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren turistik özellik kazanmış. Tarih boyunca özellikle Rus ve İngiliz aristokratlar buraya rağbet etmişler ve günümüze de kalan pek çok güzel binanın yapımında rol oynamışlar. Güzel iklimi nedeniyle tercih edilen Menton, sadece aristokratların değil Guy de Maupassant, Robert Louis Stevenson, Gustave Flaubert, Emile Zola, Katherine Mansfield gibi ünlü entelektüellerin de tatil yeri olmuş.

        Çoğunluğu emeklilerden oluşan Menton halkı, çok yardımsever ve alçakgönüllü. Halkın sıcakkanlılığını, "la perle de la France" (Fransa'nın incisi) diye tanınan Menton'un ülkenin en sıcak iklimli kenti olmasına bağlayabiliriz belki. Bu kasabanın mütevazı olmadığı tek konu, güneşi. Güneşi ve sıcaklığı komşusu Toscana'dan ödünç alıyor. İtalya'dan gelen bir diğer özelliği ise yoğun İtalyan nüfusu. Menton'da Fransızca kadar İtalyanca da konuşuluyor. Fransa haritasına tesadüfen girmiş izlenimi veren İtalyan ruhuna sahip bir şehirde olduğunuzu, "Parli Italiano?" (İtalyanca biliyor musunuz?) diye sorduğunuzda gözleri ışıldayan insanların ne kadar çok olduğunu görünce anlıyorsunuz.

        YAZIN YER BULUNMUYOR

        Küçük olan genelde yereldir ama burada durum biraz farklı; Menton küçük ve uluslararası bir kasaba. Fransız ve İtalyanların yanı sıra İngilizlerin, Almanların da tercih ettiği bir tatil beldesi. Limanlarında ve ünlü plajlarında yazın yer bulmak zor. "Limon kent" olarak adlandırılan kasabanın her tarafı portakal ve limon ağaçlarıyla dolu. Zaten her yıl şubat ayında limon festivali düzenleniyor. Festival için daha önceden temalar belirleniyor, bu temalara sadık kalınarak bölgenin sanatçıları tarafından narenciye heykelleri, yel değirmenleri, kaleler yapılıyor ve sergileniyor. The Palais Carnolès bahçesi Avrupa'nın en büyük turunçgiller koleksiyonuna sahip.

        Yine her yıl eski şehrin merkezinde düzenlenen bir başka festival de klasik müzik festivali. Müzikle ilişkisi iyi olan şehirlerden korkmamak gerektiğini söyler bir düşünür; onlar daha insancıl ve fabrika şehirlerinin mekanikliğinden uzak olurmuş...

        Menton da aynen öyle.

        Şehirde görülmesi gereken yerlerin başında, barok mimarinin önemli eserlerinden Saint Michel Bazilikası geliyor. Ayrıca 1956-1958 yılları arasında yaşayan Jean Cocteau'dan ismini alan ve eski limanın güneybatısında bulunan Jean Cocteau Müzesi ile 17. yüzyıldan kalma saray binasında yer alan Güzel Sanatlar Müzesi'ni de mutlaka ziyaret etmelisiniz. Ayrıca Menton'da denize çıkan minik sokakları, şehrin birbirinden güzel çiçeklerle anılmasını sağlayan muhteşem bahçeleri ve kırmızı kiremitli çatılarıyla küçük Akdeniz evlerini çok seveceksiniz.

        Dünyanın en iyi 50 restoranından biri burada

        - Yemek için Fontana Meydanı'nda bulunan Le Petit Port'u deneyin. Ağırlıklı olarak deniz ürünlerinin bulunduğu menü, sizi hayal kırıklığına uğratmayacak. Yemeğin üstüne mutlaka profiterol yemelisiniz.

        - "Dünyanın En İyi 50 Restoranı" listesine giren Mirazur'da güzel bir Fransız şarabı eşliğinde Menton'a özgü lezzetlerden barbbajuans (kızarmış sebze ve pirinç) yemenizi öneririz.

        - The Val Rameh, şehir merkezine çok yakın bir botanik bahçesi. Burada egzotik bitki türleri ve gölge patikalar arasında huzur buluyorsunuz.

        - Belediye binasının içinde yer alan ve Jean Cocteau tarafından dekore edilen La Salle des Mariages, yani "evlilik odaları" mutlaka görülmeli.

        - Menton-İtalya sınırındaki Colla Rogna Tepesi'nde bulunan 1800'lü yıllardan kalma eski mezarlık Cimetière du Vieux Chateau, bu kasabada yaşamış Rus ve İngiliz aristokratların son durağı olsa da, sizin Menton'daki gezi duraklarınızdan biri olsun. "Büyüleyici manzaralar koleksiyonu" yapıyorsanız, burayı görmelisiniz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ