Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Koruma yasası çıktı, kadın cinayetleri 2.5 kat arttı, kadın cinayetleri

        Ümran AVCI / HABERTÜRK

        2014 yılında neredeyse her gün bir kadın cinayeti işlendi. Kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi için 8 Mart 2012’de çıkarılan “6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa” da cinayetleri engelleyemedi. Hatta cinayetlerde artış yaşandı. 2008’de 80 olan kadın cinayeti sayısı 2009’da 109, 2010’da 180, 2011’de 121, 2012’de 210, 2014 yılında ise 294 oldu. Öldürülen kadınların yüzde 25’i 25 yaşın altındaydı. Kimi pompalı, kimi av tüfeğiyle, kimi bıçakla öldürüldü. Katiller ise hep tanıdıktı: Kiminin eceli eski sevgili, kiminin ise eski eşiydi. Temmuz ayında kadın cinayetleri tavan yaptı, 35 kadın erkek cinayetine kurban gitti.

        ‘POLİS AYAK DİRİYOR’

        Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi Gülsüm Kav, kadın cinayetlerinin 2012 tarihli yasa uygulanmadığı için arttığını belirterek “Yasa yapıldı ama kâğıtta bırakıldı. Zaten korunmaya çalışan kadınların ortak cümlesi, ‘Koruma kararı kâğıtta kalıyor’ oldu. Ölen kadınların çantalarından koruma kararları çıkıyor. Kolluk kuvvetleri yasanın maddelerini uygulamaya ayak diriyor. Kolluk, eski yasa yürürlükteymiş gibi davranıyor. Yeni yasayı hiç benimseyip özümsememiş. Kadını eve göndermeye yönelik geleneksel anlayış sürüyor” dedi.

        ‘ÖLSEN DE KURTULSAK’

        Kolluk kuvvetlerinin yeni yasa ile koruma kararında “yetkilendirildiğini” hatırlatan Kav şunları söyledi: “Eskiden adli makamlara gidilmesi gerekiyordu. Bu da ancak mesai saatleri içerisinde yapılabiliyordu. Ama şiddetin mesai saati yok. Gece de oluyor, hafta sonu da. O yüzden kadınların en kolay ulaştıkları yer olan karakollarda da polisler yetkilendirildi ki, tedbir kararı çıkabilsin. Ama onlar, ‘Ben yetkili değilim. Savcılığa veya Aile Mahkemesi’ne git’ diye sorunu transfer ediyor. Daha da felaketi, başvuru arttıkça polisin tepkisi, bıkkınlık ve başından savma şeklinde oluyor. ‘Ölsen de kurtulsak’ ifadesi kullanan polisler var. Bunlar bizim davalarımızda bildiğimiz gerçekler. Mesela ‘Ölsen de kurtulsak’ dedikleri kardeşimiz Ferdane Çöl İzmir’de öldürüldü. Mesela Gebze’de Mehtap Bülbül boşanmaya çalışırken kocası kaçırmıştı. Ailesi karakolda ‘Telefon sinyallerinden bulamaz mısınız?’ deyince polis, ‘Siz çok Arka Sokaklar dizisi izliyorsunuz’ diyor. Hayatta olan, koruma altındaki bir kadın kardeşimize de, ‘A4 kâğıdımızı bitiriyorsun, çok geliyorsun’ diyorlar.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ