Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 29 Ekim Reesepsiyonu

        Bülent AYDEMİR / HABERTÜRK

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 2 bin 500 kişiye ilklerin yaşandığı, sürprizlerle dolu bir Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu verdi. Salona eşi Emine Erdoğan’la birlikte giden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması öncesinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin 92’nci kuruluş yıldönümü sinevizyonu gösterildi. Kurtuluş Savaşı yıllarına ilişkin Genelkurmay Başkanlığı arşivlerinden alınan görüntülerin yer aldığı sinevizyonda, Mustafa Kemal Atatürk’ün Birinci Meclis’teki hitabının görüntüsü verildi.

        8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile eski Başbakan Adnan Menderes’in, Cumhuriyet’in kuruluşuna ilişkin sözlerine yer verilen görüntülerde, Türkiye’nin “geçilen bütün meşakkatli yolların ardından bugün güçlü bir çınar haline geldiğine” dikkat çekildi. Konuşmasına, “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne, milletin evine hoş geldiniz” diye başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet döneminde ciddi sıkıntılar yaşandığını işaret ederek şöyle konuştu:

        ‘MİLLETİMİZ VAZGEÇMEDİ’

        “Devlet ve millet arasında bilinçli bir şekilde oluşturulan ve sürekli derinleştirilmeye çalışılan mesafe yüzünden ülkemizde sık sık darbecilere ve vesayet odaklarına gün doğdu. Bu yüzden benzer şartlarda yola çıktığımız ülkelerin çoğu demokraside ve kalkınmada önemli mesafe kat ederken, biz sürekli kendi içimize kapanarak, enerjimizi iç mücadelelerle heba ederek geride kaldık. Fakat milletimiz demokrasi yolundaki kararlılığından, milli iradeyi hâkim kılma mücadelesinden asla vazgeçmemiştir.” Aksi yöndeki tüm gayretlere rağmen milletin devletinin yanında olduğunu her vesileyle gösterdiğini, Cumuhuriyet’in en büyük kazanımının bu olduğunu belirten Erdoğan, “Bölgemizdeki gelişmeler ve terör olayları bizi, Cumhuriyet’imizin 100. yıldönümü olan 2023 için belirlediğimiz hedeflerimize ulaşmaktan asla alıkoymayacaktır” dedi.

        ‘SİVİL KUTLAMA’

        Resepsiyonda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdoğan, “sivil kutlama” ile ilgili soru üzerine “Daha sivil bir yapıda böyle bir program gerçekleştirdik. Cumhuriyet Bayramı aslında cumhurun bayramı. Cumhurun ağırlıkta olması gereken bir bayramdı. Bu, devlet-millet kaynaşmasının da bir örneğiydi. 30 Ağustos Silahlı Kuvvetler’imizin ağırlıklı olduğu bir bayram ama 29 Ekim gerek Meclis’imizin gerekse halkımızın devletle buluştuğu bu yıldönümünü istedik ki farklı bir atmosfer içinde kutlayalım. Bundan dolayı da TSK olsun, bizim arkadaşlarımız olsun, güzel bir çalışma ortaya koydular. Gelecek senelerde eksiklerimiz de giderilerek bunlar daha da zenginleşecek” ifadesini kullandı. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

        KAYBEDECEK VAKİT YOK: 2 Kasım sabahı milletimizin tercihi hangi istikametteyse şüphesiz ki o istikametten çıkacak olan neticeye hep birlikte saygı göstereceğiz ve sandıktan çıkan o neticeyi hep birlikte sahipleneceğiz. Ondan sonra da tabii ki yeni Türkiye’nin inşallah geçtiğimiz 5 ay içinde yaşadığı sıkıntıları tekrar yaşamak istemiyoruz. “Bu sıkıntıları yaşamadan bir gelecek inşa edelim” diyoruz. Çünkü Türkiye’nin kaybedecek vakti yok, bu kayba tahammülümüz yok. Onun için pazar günü ülkemiz için gerçekten 2023 sürecine yönelik bir kırılmadır ve bu kırılma noktasında inanıyorum ki milletimiz tercihlerini o istikamette kullanacaktır.

        TEK BAŞINA İKTİDAR: Sandıktan çıkan neticeye saygı duyacağız ama dünyada istikrar ve güvenin olduğu toplumlarda özellikle koalisyon yönetimleri değil daha çok tek partili yönetimler bulunuyor. A veya B partisi fark etmez. Arjantin’de bakın ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Avrupa’da koalisyon hükümetlerinin olduğu yerlerde de buna benzer sıkıntılar yaşanıyor. Temenni ederim ki milletimiz koalisyonlara fırsat vermeden, tek başına bir iktidarın tercihini yaparsa, yapabilirse, inanıyorum ki bu 12-13 yıl içerisinde yakaladığımız istikrar ve güven ortamının devamına da ciddi bir fırsat, zemin hazırlar.

        KIRGINLIK OLMAZ: (“Koalisyon çıkarsa kırılır mısınız, çok mu üzülürsünüz, küser misiniz?” sorusu üzerine) Hayır. Siyasette kırgınlık, küskünlük, böyle bir şey olmaz. Sandık bizim için saygı duyulması gereken en önemli mercidir, Cumhuriyet’in zaten en önemli zemini orasıdır. Cumhuriyet’i sandığın üzerine inşa ettik, demokrasi hakeza öyle, buradan taviz vermek mümkün değil.

        KORKU VERME GAYRETİ: (AK Parti’nin Nusaybin SKM Başkanı’nın ensesinden vurulması) Siz önlemi ne kadar alırsanız alın, maalesef tabii bu önlemin ulaşamadığı, erişemediği yerler de olabiliyor. Onun için ben tabii o kardeşimize Allah’tan rahmet diliyorum ama bu olay bir şeyi gösteriyor, şu anda ülkemizde hâlâ yani “Biz sırtımızı herhangi bir terör örgütüne, şuraya buraya dayamadık” diyenlerin hâlâ seçim arifesinde nasıl bir yerlere sırtını dayayarak, bir korku vermenin gayreti içerisinde olduklarını işte burada böylece görmüş olduk.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ