Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Efkan Ala: Jandarma'yı İçişleri Bakanlığı'na bağlayacağız

        İçişleri Bakanı Efkan Ala, NTV'de 15 Temmuz darbe girişiminde yaşadıklarını ve alınacak tedbirleri anlatıyor.

        Ala'nın konuşmasının satır başları şöyle;

        O gece Erzurum'dan akşam uçağıyla Ankara'ya geliyordum. Esenboğa'ya indikten sonra yakın korumam efendim darbe oluyor dedi. O arada Hakan Fidan aradı telefonda "Efendim darbe oluyor bizi bombalıyorlar" dedi. Uçaktan indik havaalanına geçtik. Oraya geçtikten sonra çok çeşitli haberler vardı. Benim jandarma yaverim yanımdaydı tanklar geliyor diye belirtti.

        "MALATYA'DAN DİYARBAKIR'A MESAJ İLETMİŞLER"

        Sayın Cumhurbaşkanı'nı aradım ulaşamadım. Ben emniyete sahada olun talimatını, geri çekilmeyecekleri emrini verdim. Ardından size bağlandım. Bunun bir paralel çetenin darbe teşebbüsü olduğunu ve halkımızın sokaklara inmesini istirham ettim.

        Havaalanında bir karargah oluşturduk ve oradan olayları yönettim. Malatya'dan Diyarbakır'a mesaj iletmişler Efkan Ala Van'dan geliyor F-16'ları Malatya'ya indirin diye talimat vermişler.

        "KEŞKE JANDARMA'NIN HEPSİNİ İÇİŞLERİNE BAĞLASAYDIK"

        Genelkurmay 16.00'da haberdar edilmiş önlemler alınmış. Ama bunun daha erken haber alınması gerekiyordu böyle bir durum var Fakat şöyle de bir durum var sistem zaafiyeti var. Bu yapıyı öyle bir kurgulamalıyız ki bir daha Türkiye'de darbe olmamalı. Biz çok şey yaptık 17-25 Aralık girişimini önlememiz, 27 Nisan'daki bildiren hemen sonra aldığımız önlemler.17-25 Aralık'tan sonra iç güvenlik paketi yaptık. Jandarmanın önemli bir kısmını İçişleri Bakanlığı'na bağladık keşke hepsini bağlasaydık. Jandarmayı İçişleri Bakanlığı'na bağlayacağız.

        İSTİHBARAT EMNİYETLE NEDEN PAYLAŞILMADI?

        Bu yapı darbe üretiyor, çünkü güç dağılmamış. Silahlı kuvvetlerde güç tek yerde toplanmış. Demokratik ülkelere bakın darbe yapılmıyor çünkü nereyi ele geçirecekler. Biz uzun zamandır terörle mücadele ettiğimiz için çok fazla istihbarat geliyor. Normal bir ülkede bir senede gelecek raporlar bizim ülkemizde bir günde geliyor. İstihbarat emniyete verilmeliydi. Tekrarlanmaması için gereken işler yapılacak.

        "TEHLİKE TAMAMEN ORTADAN KALKMADI"

        Tehlike tamamen ortadan kalkmadı. Hızlı kararlar alıyoruz. İnşallah bu kararları uyguladıktan sonra ortadan kalkar. 2002'den ber inanılmaz projeler yapıyoruz. Türkiye'yi bundan geriye götürecek böyle bir saçmalığa kim izin verir. Bizim milletimize olan inancımız, Allah'a olan inancımız, kendi siyasetimize olan güvenimiz bize bunları söyletiyor. Az bile söylemişiz millet tankların üstüne çıktı, şehit oldu. Söyleyecek kelime bulamıyorum inanılmaz bir durum Türkiye'yi bu hale düşürmeye kimin ne hakkı, haddi var?

        "BUGÜN 10 BİN 856 KİŞİNİN PASAPORTUNU İPTAL ETTİK"

        Ben buraya gelirken Genelkurmay'la görüştüm. Kayıp askerler değil de kaçaklar var. Soruşma açılmış, gözaltına alınması gerekirken kaçmış. Muğla'da Sayın Cumhurbaşkanımızın otelini basmaya gidenlerin 17'si yakalanmamış aranıyor.

        Bugün 10 bin 856 kişinin pasaportunu iptal ettik.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ