Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Uzmanlar: Türkiye’nin Afrin’e kara harekâtı için erken

        Suriye’nin terör örgütü PYD/YPG denetiminde olan Kilis’e komşu Azez’in güneyindeki Maranaz bölgesinden 27 Haziran’da sınırdaki Fırat Kalkanı Harekâtı’nda görevli Türk ve Özgün Suriye Ordusu (ÖSO) askerlerine Doçka’yla taciz ateşi açıldı. Kimsenin yaralanmadığı ve herhangi bir kaybın olmadığı olayın ardından sınırda konuşlu birlikler tarafından ateşin açıldığı bölgeye uluslararası angajman kuralları kapsamında önceki gece misilleme yapıldı ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Kilis’in karşısında bulunan terör örgütü PYD/YPG kontrolündeki bölgeye top atışlarıyla karşılık verdi.

        GÖZLER ZAYIF HALKA AFRİN’DE

        REKLAM

        TSK’nın, Azez’in güneyindeki Maranaz bölgesinde terör örgütü PYD/YPG mensuplarınca ÖSO güçlerine yaptığı saldırıya önceki akşam karşılık vermesi, gözleri Afrin’deki hareketliliğe çevirirken, “Bölgeye yönelik yeni bir operasyon mu geliyor?” sorusunu gündeme getirdi. HABERTÜRK, Ankara’nın pozisyonunu ve Afrin bölgesine yönelik gelişmeleri ele aldı.

        Fırat Kalkanı operasyonu bitmiş olsa da, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde YPG’ye dönük hedefleri bitmedi. Münbiç ve Afrin’de Tel Rifat bölgesinin Arap ağırlıklı olması dolayısıyla Türkiye bölgedeki gelişmeleri yakından izliyor. Afrin, YPG’nin kontrol ettiği bölgeler arasında coğrafi olarak en zayıf halka. Burada ABD yerine Rusya koruması var. Afrin’de Rus askerleri ve zırhlı birlikleri bulunuyor.

        RUSYA KOORDİNELİ OPERASYONLAR

        Çatışmasızlık bölgeleri anlaşması sayesinde Rusya, İran ve Türkiye, Suriye’nin doğusunda önemli bir mevzi elde etti. Türkiye’nin bu anlaşmadan ne tür kazanımlar elde ettiği henüz bilinmezken, çeşitli iddialar da gündeme getiriliyor. Bunlardan biri, Türkiye’nin Afrin’de elinin güçlendirilmesi. Bu çerçevede, Türkiye’nin Rusya ile koordineli olarak Afrin’e yönelik operasyonlar yapabileceği kaydediliyor. Ancak, Rusya’nın bu bölgede Türkiye’ye PYD konusunda açık çek vermesi de beklenmiyor.

        REKLAM

        ORHAN: HAREKÂT İÇİN ÇOK ERKEN

        Gazete Habertürk'ten Bahar Bakır'a konuşan uzmanlar, Türkiye’nin Afrin’e yönelik kara harekâtı iddialarını, “Henüz çok erken” diye yorumluyor. ORSAM uzmanı Oytun Orhan, şunları dedi:

        “Tel Rifat’ta Suriyeli muhaliflerin, YPG’den öç alma isteği var. YPG geçmişte, burayı ele geçirdiğinde, birçok muhalifi öldürmüş ve Afrin’de cesetleriyle gövde gösterisi yapmıştı. O nedenle muhalifler, burayı kesinlikle almak istiyor. Yakın zamanda muhaliflerle YPG’nin anlaşma imzaladığı iddia edildi. Hatta bu bölgenin ABD destekli Liva Mutasım grubuna terk edileceği iddia edildi. Ancak bu iddia asılsız çıktı.”

        GÜRCAN: RUSYA, TEL RİFAT GENİŞLEMESİNE SES ÇIKARMAYACAK

        Güvenlik analisti Metin Gürcan da Afrin ve İdlib’deki son dönem gelişmelerinin birbirinden ayrılamayacağını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Fırat’ın batısında hâkim Rusya olmasına rağmen, Moskova’nın Türkiye’ye ihtiyacı var. Özellikle de İdlib’de. İdlib’den çıkartılacak ılımlı muhaliflerin Bab-Cerablus- Çobanbeyli üçgenine yerleştirilmesi planı var. Ancak buradan göçecek nüfus için bu üçgenin genişletilmesi gerekiyor. Bu üçgenin güneyde El Bab ilerisine, doğuda Münbiç’e, kuzeyde sınıra genişletilmesi mümkün değil. Tek çıkış batı. Türkiye’nin İdlib’de yapacağı yardım karşılığında, Rusya, Ankara’nın Afrin’in tamamına yönelik olmasa da, Kilis-Azez hattından güneybatıya doğru, Mare hattından batıya doğru genişleyerek Tel Rifat’ta buluşacak bir genişlemeye ses çıkarmayacak gözüküyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ