Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ahmet Özal'dan açıklama, Turgut Özal ölümü, DDK'nın Turgul Özal raporu

        Gökhan ARTAN / AHT

        Devlet Denetleme Kurulu'nun 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümünü şüpheli bularak mezarın açılıp otopsi yapılması görüşünü değerlendiren oğlu Ahmet Özal, "Önemli olan mezarın açılması değil babamı zehirleyenlerin kim olduğunun ortaya çıkarılmasıdır. Bizim dinimizde anlayışımızda mevtanın rahatsız edilmesi hoş bir şey değil" dedi.

        "MEVTANIN RAHATSIZ EDİLMESİ HOŞ BİR ŞEY DEĞİL"

        Beyaz Rusya'nın başkenti Minsk'ten dönen 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal, Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda gazetecilerin sorularını cevapladı. Ahmet Özal, Devlet Denetleme Kurulu'nun ölümünü şüpheli bulduğu için babasının mezarını açarak otopsi yapılması yönündeki kanaatinin sorulması üzerine, "Raporu tam okumadım ama gazetelerden gelişmeleri takip ettim. Otopsi daha önce yapılmamıştı, vefat ettiği zaman yapılması gerekiyordu. Şimdi çok ciddi şüpheler var. Hatta fosfat zehirlenmesinden öldüğü, büyük bir ihtimal olarak konuşuluyor. Mezarın açılıp açılmaması konusu yargının vereceği bir karar. Bizim dinimizde, anlayışımızda mevtanın rahatsız edilmesi hoş bir şey değil" dedi.

        "BABAMIN ZEHİRLENDİĞİNİ BİLİYORDUK"

        Ahmet Özal, "Zaten babamın ölümünün normal olmadığını, kalp yetersizliği bulunmadığını, bunun aksine zehirlendiğini başından beri söylüyorduk. Bu gerçek artık ortaya çıkmaya başladı. Mesele mezarının açılıp zehirlenip zehirlenmediğini öğrenmek meselesinden çıktı. Bu Allah'ın takdiridir, vefat etti. Normal ölmediğini zaten herkes biliyor. Mezarı açılıp da eğer zehirlendiği tespit edilse bile kimin yaptığı bulunmadığı sürece enteresan bir tarafı yok. Mühim olan 1990'ların başında yaşanmaya başlanan bir süreç var ortada. Rahmetli Uğur Mumcu'nun öldürülmesiyle başlayan, Eşref Bitlis Paşa'nın, rahmetli babamın arkasından Hablemitoğlu, Ahmet Taner Kışlalı, Çetin Emeç gibi bağlantılı cinayetlerin iyi analiz edilerek çözülmesi lazım. Sonuçta bu meseleyi ta 28 Şubat'lara kadar getiren hadiselerini, 90'ların başının o karanlık yıllardaki cinayetlerin hepsinin incelenmesi lazım. Bunları hepsi birbiriyle bağlantılı olaylardır, birbirinden bağımsız hadiseler değildir. Bunların aydınlatılması için bu otopsini yapılması şart değildir. Otopsi yapılır veya yapılmayabilir ama önemli olan o karanlık dönemin bütün olarak incelenmesidir" şeklinde konuştu.

        "ANNEM (OTOPSİ YAPILMASIN) DEMEDİ"

        Ahmet Özal, babası Turgut Özal'ın ölümünden sonra annesi Semra Özal'ın otopsi yapılmasını istemediği yolundaki iddiaları yanıtlarken de, "Ben öldüğünde yanında değildim, akşam özel uçakla gelerek yetişebildim. Ben geldiğimde vefat etmişti, Hacettepe'ye gitmedim direkt olarak köşke çıktım. Anneme otopsi meselesini defalarca sordum. (Ben böyle bir şey söylediğimi hatırlamıyorum) dedi. Esasında bunun normal olarak kanunda yer alması lazım. Amerika ve Avrupa'da bu böyledir. Cumhurbaşkanı, Başbakan gibi ülke idare eden insanlar ani olarak ölürse direkt olarak otopsi yapılır. Türkiye'de de bundan sonra bunun yapılması lazım" ifadelerini kullandı.

        "GERÇEĞİ BİLİP SUSANLAR VAR"

        Ahmet Özal, "Babanızın mezarı açılıp zehirlendiği kanıtlanırsa herhangi bir suç duyurusunda bulunacak mısınız? Bir şikayetiniz olacak mı?" sorusu üzerine de şunları söyledi: "Zaten soruşturma kamu davası olarak açılacak da, savcı davayı kime açacak? Yani zehirlendiğini tespit ettik, bitti diyelim. Ne olacak sonra? Bunu yapanı nasıl bulacaklar? Hala Uğur Mumcu cinayetini işleyenler bulunmadı. Babamın katilleri mi bulunacak? Ben şu an için bunların bulunacağına inanmıyorum. Çünkü şu an için erken. O sürecin 1993-1996 arası çok iyi incelenmeye başlanırsa babamın vefatının failleri de çıkar. Şu anda bazı insanlar bazı bilgilere sahip. Ama kimileri aktör, kimileri figürandır, kimileri de susmayı tercih eder. Bunlar zamanla çözülür. Mezarı bizim iznimiz dışında savcılık tarafından açılırsa da tepkimiz olmaz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ