Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa 2003 yılında ameliyatla kadın olan 34 yaşındaki Y.K., “Pişmanım tekrar erkek olmak istiyorum” diyerek kadavradan cinsel organ nakli yaptırmak istedi.

        AHT MUHABİRİ BEYCAN ÜÇKARDEŞ'İN HABERİ

        2003 yılında ameliyatla kadın olan 34 yaşındaki Y.K., “Pişmanım tekrar erkek olmak istiyorum” diyerek kadavradan cinsel organ nakli yaptırmak istedi. Ancak bu kez Diyanet’in “Kadavradan cinsel organ taktırmak caiz değildir” fetvasıyla karşılaştı. Y.K., nakil için yasal düzenleme istedi.

        Mersin'de yaşayan 34 yaşındaki Vanlı Y.K., henüz 11 yaşındayken eşcinselliğini keşfetti. 5 kardeşin en büyüğü olan Y.K., 2003 yılında Ankara’da ameliyatla kadın oldu. 2008 yılında da sevdiği bir erkekle evlendi. Ancak bir süre sonra kendisini erkek gibi hissettiğini belirterek ayrıldı. Bu arada dini vecibelerini yerine getirerek namaz kılmaya devam eden Y.K., yıllar sonra kadın olduğuna pişman oldu.

        DİYANET’İN CEVABI

        Y.K., “Allah’ın yaratmış olduğu bedenime kendi arzularımdan dolayı müdahalede bulunmuştum. Şimdi tekrar erkek olmak ve hayatımı düzene sokmak istiyorum” diyerek, kadavradan cinsel organ nakli yaptırmak istedi. Ancak bu defa da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, “Ameliyatla kadın olmuş ve fiilen kadın fonksiyonlarına sahip (transseksüel) bir kişinin pişman olup fıtratına dönmek için kendi erkeklik organı dışında başkalarının erkeklik organını yaptırması caiz değildir” fetvasıyla karşılaştı. Diyanet’ten fetvasını geri çekmesini isteyen Y.K., “Ben inançlı bir insanım. Fakat mümin bir kadın gibi değil, fıtratım gereği erkek gibi namaz kılıyorum mesela. Bu beni çok üzüyor” dedi.

        "YASAL DÜZENLEME YAPILSIN"

        Kadın olduğu için pişman olan Y.K. “Yetkililerin organ nakli için yasal düzenlemeyi bir an önce yapmalarını rica ediyorum” dedi.

        "20'NİN ÜZERİNDE KİŞİ VAR"

        İnsanca Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Okşan Öztok: Diyanet’in “Soru sor” hattına web aracılığıyla başvuruda bulunduk. “İki transseksüelin pişmanlık içerisinde olduğunu, bu nedenle ameliyatla kadın olmuş bir erkek pişman olup fıtratına geri dönmek için kadavradan erkeklik organ nakli yaptırmak istese dinimize göre caiz midir” diye sorduk. Karşılığında “caiz olmadığı” cevabını aldık. Ancak bu şekilde bize başvuran 20’nin üzerinde kişi var. Bu nakil de kol nakli gibi normal olmalı. Amerika ve Brezilya’da örnekleri var.

        İNGİLTERE İZİN VERMEDİ

        İngiliz Hava Kuvvetleri’nden emekli olan 75 yaşındaki Gary Norton 23 yıl önce ameliyatla kadın oldu ve “Gillian” adını aldı; ancak şimdi “gerçek bir erkek” olduğunu anladığını ve pişman olduğunu söylüyor. Norton, yeniden erkek olmak için ameliyat olmak istediğini ancak Ulusal Sağlık Hizmetleri yetkililerinden olumsuz yanıt aldığını açıkladı.

        İLK NAKİL ÇİN'DE

        Dünyadaki ilk başarılı penis nakli 2006’da Çin’de yapıldı. Bir kaza nedeniyle penisi 1 santimetreye inen 44 yaşındaki hastaya, beyin ölümü gerçekleşen 22 yaşındaki bir hastanın penisi nakledildi. Ancak penis iki hafta sonra hastanın ve karısının yaşadığı psikolojik sorunlar nedeniyle ikinci bir ameliyatla alındı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ