Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Otistik oğlu için mucit oldu

        Stephen Lodge, Speaks4Me (Benim için konuşur) adını verdiği sistemi yıllar önce düşündüğünü ancak bunu gerçeğe dönüştürmek için gereken teknolojinin olgunlaşmasını beklediğini söyledi.

        Lodge'un konuşamayan 11 yaşındaki oğlu Callum, kendisini ifade etmek için babasının geliştirdiği teknolojiyi kullanıyor.

        Speaks4Me, Birmingham kentindeki düzenlenen ve engellilerle ilgili gereçlerin sergilendiği Naidex 2010 adlı fuarda tanıtıldı. Sistem, Windows XP, Vista veya Windows 7'yi çalıştırabilen her bilgisayarda kullanılabiliyor.

        Sistemin özünde ise cümle kurabilmek için ekranda duran şekillerin sürüklenip bırakılması esasına dayanıyor. Kullanıcı cümleyi kurduktan sonra cümleyi seslendirmek için konuşma tuşuna basıyor.

        Stephen Lodge, oğlunun "Meyve suyu istiyorum", "Dışarı çıkmak istiyorum" ya da "Yorgunum" gibi cümleleri kurabildiğini söylüyor.

        Dokunmatik ekran

        Lodge'un, 20 yıllık teknoloji geliştirme deneyimi bulunuyor. Speaks4Me sistemi, uzakdoğudan ithal edilen, taşınabilir ve dokunmatik ekranlı bir medya oynatıcıya yüklenmiş olarak satılıyor. Ancak firma, başka cihazlarda da kullanılabilmesi için yazılımı tek başına da pazarlamaya hazırlanıyor.

        İnme ve felç sonucu konuşma yeteneklerini kaybeden hastaların da aynı sistemden yararlanabileceği düşünüyor.

        Speaks4Me'nin İngiltere'deki satış fiyatı yaklaşık 4 bin 500 lira.

        Stephen Lodge, teknolojiyi cep telefonları ve diğer taşınabilir cihazlara da uyarlamayı planlıyor.

        BBC

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ