Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Türkiye'de hayata döndü

        Türk baba ve Rus anneden dünyaya gelen 22 yaşındaki Daniel Isaev, genç yaşta geçireceği bir trafik kazasının tüm yaşamını değiştireceğini tahmin edemezdi. Son bir yıldır Türkiye’de yaşayan Hukuk Fakültesi 4. Sınıf öğrencisi genç, 2008’den 2009’a girilen gece annesinin kullandığı otomobille, Moskova - St.Petersburg arasında yoğun kar yağışının da etkisiyle trafik kazası geçirdi. Kazada omuriliği zedelenen ve o günden sonra yatağa bağımlı hale gelen Daniel, herkes aksini düşünse de yeniden yürüyeceğine duyduğu inançla hem kendisine hem de ailesine umut aşıladı.

        TÜRKİYE’YE GELDİLER

        Daniel’e ilk müdahale kazanın hemen ardından Rusya’da yapıldı. Bu arada aile oğulları için en doğru tedavi yerinin neresi olabileceğini araştırmaya başlamıştı bile. Yaptıkları araştırmadan çıkan sonuç adres olarak Türkiye’yi gösteriyordu. Türkiye’de sadece

        iki merkezde bulunan ve “Lokomat” adı verilen robotik yürüme sisteminin Daniel için

        büyük bir umut olduğu kararına varıldı. Bunun üzerine ailesi Daniel’i yaklaşık bir yıl

        önce Darüşşafaka Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirdi. Uzun süre burada

        yatarak tedavi olan Daniel İsaev’in sağlık durumu ilk başlarda hiç umut vermiyordu.

        SAYISIZ SAĞLIK SORUNU

        Hastaneye yattığı ilk günden bugüne kadar Daniel’in tedavisiyle ilgilenen uzman

        Fizyoterapist Gülümhan İzmiroğulları, hastasının durumunu şöyle anlatıyor;

        İLK BAŞTA RİSK VARDI

        “Daniel trafik kazasına bağlı olarak omurilikteki yaralanma sonucunda felç geçirmişti.

        İlk zamanlarda yeterli tedavinin yapılamaması kendisi için risk oluşturmuş, eklemlerinde kısıtlılık, duruş bozuklukları ve kaslardaki kısalıklar ise bası yaralarının gelişmesine neden olmuştu.”

        BÜYÜK GELİŞME

        Daniel’in sorunları saymakla bitmeyecek cinstendi. Hastanın oturamadığını, dengesini sağlayamadığını ve dizlerindeki kireçlenmenin bacaklarını bükük hale getirdiğini söyleyen İzmiroğulları, bu nedenle ilk zamanlarda cihazla çalışamadıklarını, ihtiyaçlar nedeniyle öncelikle hastanın bası yaralarına yönelik tedavi uyguladıklarını söyledi. Kullanabildiği kasların gücünü artırmaya yönelik çalışmalar sonucunda Daniel’in kireçlenmeleri ve kas kısalıkları tedavi edildi. Şu sıralar “uzun bacak” adı verilen cihazların yardımıyla ayakta dik durma ve yürüme aşamalarına geçen Daniel, robot sürüşlü yürüme cihazı Lokomat’la şaşırtıcı bir gelişme göstererek kendisine uygulanan rehabilitasyon programından yüz güldürücü sonuçlar alıyor.

        Okula geri dönme planları yapıyor

        Kaza geçirdiği ilk günden beri geleceğe dair büyük umutları ve planları olduğunu söyleyen ve yürümek için çok büyük çaba sarfeden Daniel’in en büyük hedefi, sosyal yaşamına ve özellikle de okuluna dönmek. Bu konudaki azmiyle herkesi şaşırtan Daniel, bu halinin tedavisine büyük katkı sağladığına inanıyor. Şimdi herkes kendisinden beklenmeyen ölçüde büyük bir gelişme gösteren bu sıcak bakışlı gencin desteksiz yürüyeceği günün çok yakın olduğunu düşünüyor.

        Hastaları yürüten cihaz: LOKOMAT

        Lokomat hastanın fizyolojik yürüme paterninin yeniden oluşması için destek sağlayan bir cihaz. Bu cihaz tekrarlayan hareketlerle beyne sürekli komut veriyor ve karşısında bulunan aynada yürüdüğünü gören hastanın motivasyonunu artırarak, yürümenin yeniden öğrenilmesini sağlıyor. Cihazda Biofeedback (zihnin beden üzerinde gösterdiği etki) sağlayan çeşitli grafik ekranlar, hastanın yapabildiği minimal aktif hareketi ve gelişmeyi bile görme imkânı sağlayarak tedaviye katkıda bulunuyor.

        Ceyda ERENOĞLU - GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ