Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema '7. Koğuştaki Mucize' 'En İyi Uluslararası Film Oscarı' adayları arasında son 15'e kalamadı
        1

        BETTER DAYS-HONG KONG

        'In His Youth, In Her Beauty' adlı romandan uyarlanan filmin yönetmeni Derek Tsang. Okulda akran zorbalığına maruz kalan genç kızla, bir sokak serserisinin birbirlerinin hayatını nasıl değiştirdiğini anlatan film gişedeki 223 milyon dolarlık hasılatıyla dikkat çekiyor.

        2

        THE MOLE AGENT–ŞİLİ
        (El agente popo)

        Dünya prömiyerini 2020 yılında Sundance Film Festivali’nin Dünya Sineması Belgesel Yarışması’nda yapan ‘The Mole Agent’, National Board of Review tarafından yılın en iyi 5 yabancı filminden biri olarak belirlendi. Şili’de bir dedektif, yaşlı insanların taciz edildiğine dair kuşkular nedeniyle araştırdığı bakımevine istihbarat için bir ‘köstebek’ yerleştirir. San Sebastian Film Festivali’nde Seyirci Ödülü’nü kazanan ‘The Mole Agent’, 2020 yılının en iyi belgesellerinden biri olarak kabul ediliyor.

        3

        CHARLATAN–ÇEK CUMHURİYETİ

        1992’de uyarlama senaryo dalında ‘Europa Europa’ adlı filmiyle Oscar’a aday olan Varşova doğumlu Polonyalı sinemacı Agnieszka Holland, bu filminde 1950’li yılların totaliter rejimle yönetilen Çekoslavakya’sında geçen gerçek bir öykü anlatıyor. Dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan ‘Charlatan’ ödül sezonunda henüz çok başarılı olmasa da Oscar'da 15 filmlik kısa listeye girmeyi başardı.

        4

        DEAR COMRADES!-RUSYA
        (Dorogie tovarishchi)

        Tecrübeli Rus yönetmen Andrey Konchalovskiy’in imzasını taşıyan film, dünya prömiyerini yaptığı Venedik Film Festivali’nde en iyi yönetmen ödülünü kazandı. Daha sonra katıldığı Chicago Film Festivali’nde de aynı ödüle layık görüldü. Film
        1962 yılında Sovyetler Birliği’nde, hükümetin gıda fiyatlarına zam yapmasının ardından Novocherkassk kasabasındaki greve giden işçiler arasındaki kızını arayan bir babanın öyküsünü anlatıyor.

        5


        SUN CHILDREN-İRAN

        Hayatta kalmak ve ailelerine destek olmak için çok çalışan 12 yaşındaki Ali ve arkadaşının öyküsünü anlatan filmin yönetmeni Majid Majidi. Filmde Ali'yi canlandıran Rouhollah Zamani, 77. Venedik Film Festivali'nde Marcello Mastroianni Ödülü kazında.

        6

        A SUN–TAYVAN
        (Yangguang puzhao)

        Dünya prömiyerini 2019 yılında Toronto Film Festivali’nde yaptıktan sonra katıldığı çeşitli yarışmalarda aldığı ödüllerle dikkat çeken, 2020’nin ocak ayında Netflix’te gösterime giren ‘A Sun’, Chung Mong-hong’un imzasını taşıyor. Beklenmedik bir trajedi yaşayan bir ailenin hikâyesini anlatan film, Variety eleştirmeni Peter Debruge tarafından 2020’nin en iyi filmi olarak gösterildi.

        7

        LA LLORONA–GUATEMALA

        Guatemala’dan gelen, Jayro Bustamante imzalı bu yapım, politik alt metinleriyle öne çıkıyor. Hikaye ölüm döşeğindeki bir diktatörün öyküsü üzerinden gelişiyor. Yıllar önce yaptığı soykırımlarla tanınan diktatör, ailesi ve çalışanlarıyla evine kapanıyor. Dışardaki protestocuların sesleri giderek yükseliyor. Evde görevli olarak çalışanların ayrılmak istediği ve ailenin umutları tükendiği sırada gizemli bir hizmetçi geliyor… ‘La Llorona’, 2020’nin en iyi korku filmlerinden biri olarak gösteriliyor.

        8

        THE MAN WHO SOLD HIS SKIN-TUNUS

        Suriye'deki savaştan Lübnan'a kaçan ve orda da Paris'teki sevgilisiyle yeniden buluşacağı günün hayaliyle yaşayan Saml Ali'nin öyküsünü anlatıyor. İzleyen Akademi üyeleri arasında adı en çok dillendirilen film olan yapımın yönetmeni Kaouther Ben Hania. Başrollerde Yahya Mahayni ve Dea Liane yer alıyor.

        9

        QUO VADIS, AIDA?–BOSNA-HERSEK

        Venedik ve Toronto gibi önemli festivallerde gösterildikten sonra katıldığı Antalya Film Festivali’nin uluslararası bölümünde en iyi film ödülünü kazanan ‘Quo Vadis, Aida?’, İngiliz ve Amerikalı eleştirmenlerden aldığı çok yüksek notlarla öne çıkan bir film… Ortak yapımcıları arasında TRT’nin de yer aldığı film, Bosna Hersek'in Srebrenitsa kentinde Sırp askerleri tarafından kadınlar ve çocuklar dahil on binlerce Bosnalı'nın öldürüldüğü soykırım günlerinde, Birleşmiş Milletler Üssü'nde geçiyor.

        10

        COLLECTIVE-ROMANYA
        (Colectiv)

        Romanya’nın Oscar aday adayı ‘Collective’, sağlık alanındaki büyük bir yolsuzluğu ortaya çıkaran gazetecilerin hikâyesini anlatan belgesel türünde bir film… Yönetmen Alexander Nanau’nun imzasını taşıyan film Avrupa Film Ödülleri’nde en iyi belgesel seçildi.Aday gösterildiği ve kazandığı ödüllerle şimdiden yılın en çok öne çıkan filmlerinden biri.

        11

        HOPE–NORVEÇ
        (Hap)

        Maria Sodahl’ın yönettiği film, tiyatro ve dansla uğraşan entelektüel çift Anja ile Tomas’ın hikâyesi üzerine kurulu...Başrollerinde Stellan Skarsgard ve Andrea Braein Hovig’in oynadığı ‘Hope’, dünya prömiyerini Toronto’da yaptıktan sonra geçtiğimiz yıl Berlin Film Festivali’ne de katılmıştı.

        12

        NIGHT OF THE KINGS-FİLDİŞİ SAHİLİ
        (La Nuit des rois)

        Philippe Lacôte’un yazıp yönettiği ‘Night of the Kings’, Fildişi Sahili’nde ormanın ortasında mahkûmların yönettiği cezaevine gönderilen genç bir adamın öyküsünü anlatıyor.. Başrolde Fransız aktör Denis Lavant’ın oynadığı film, dünya prömiyerini Venedik’te yaptıktan sonra Toronto, New York, Chicago, Busan ve Sundance gibi festivallerde gösterildi.

        13

        I’M NO LONGER HERE–MEKSİKA
        (Ya no estoy aqui)

        Film, Meksika’nın dördüncü büyük şehri Monterrey’de yaşayan 17 yaşındaki lise öğrencisi Ulises’in hikâyesini anlatıyor. Senaryoyu da yazan yönetmen Fernando Frias’ın Meksika’da çeteler, New York’ta ise iletişimsizlik ve yalnızlık duyguları içindeki Ulises’in öyküsü yılın en etkileyici yapımlarından biri...

        14

        TWO OF US–FRANSA
        (Deux)

        Başrollerini Barbara Sukowa ve Martine Chevallier’nin oynadığı ‘Deux’, dünya prömiyerini Toronto’da yaptıktan sonra içlerinde İstanbul Film Festivali’nin de dahil olduğu birçok yarışmaya katıldı ve ödüller kazandı. ‘Deux’, Filippo Meneghetti’nin yönettiği ilk uzun film olma özelliğini taşıyor. Film yıllardır aynı binada farklı dairelerde oturan iki komşu Nina ve Madeleine'in tutku dolu aşkını anlatıyor.

        15

        ANOTHER ROUND-DANİMARKA
        (Druk)

        Danimarka’nın uluslararası alanda tanınan yönetmenlerinden biri olan Thomas Vinterberg’in yönettiği ‘Another Round’, Avrupa Film Ödülleri’nde Mads Mikkelsen’e kazandırdığı en iyi aktör ödülü dışında senaryo, yönetmen ve film kategorilerinde de zafere ulaştı. Film, lisede öğretmenlik yapan dört arkadaşın, damarlarındaki alkol oranını yüksek tutarak hayatlarını daha iyi hale getirip getiremeyeceklerini sorguladıkları bir komedi-dram…

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ