Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD'den Kiev'e üst düzey ziyaret
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüştü. Görüşmenin ardından Blinken ile Austin Polonya'da açıklamalarda bulundu.

        ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Bu savaşın geri kalanının nasıl gelişeceğini bilmiyoruz, ancak bağımsız bir Ukrayna'nın Vladimir Putin'in sahnede olduğundan çok daha uzun süre ortalıkta kalacağını biliyoruz" dedi. Her iki bakan da Ukrayna'nın başarılı, Rusya'nın başarısız olduğunu belirterek; ABD'nin Ukrayna'ya her alanda destek vermeye devam edeceklerinin altını çizdi.

        REKLAM

        ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, "ABD'nin 300 milyon dolardan fazla dış askeri finansman sağlayacağını ve 165 milyon dolarlık mühimmat satışını onayladığını" açıklarken, Dışişleri Bakanı Blinken da "Bize göre bu, yüz yüze ayrıntılı görüşmeler yapmak ve orada olmak için önemli bir andı" dedi.

        ABD DİPLOMATLARI UKRAYNA'YA GERİ DÖNÜYOR

        Blinken, ABD'li diplomatların başkent Kiev'e dönmeden önce Ukrayna'nın batısındaki Lviv konsolosluğunda görevlendirileceklerini söyledi. Blinken, diplomatların bu haftadan itibaren Lviv başkonsolosluğuna günübirlik gezilerle çalışmalara başlayacağını söyleyerek, ABD'nin Kiev Büyükelçiliği'nin şimdilik kapalı kalacağının altını çizdi.

        Austin, savaşta "dünyanın Ukrayna'dan ilham aldığını" belirterek, Ukrayna'nın Rusları püskürtmek için yaptıklarının olağanüstü olduğunu sözlerine ekledi.

        ABD'DEN 16 MÜTTEFİĞE 713 MİLYON DOLAR

        Bakanlar Austin ve Blinken, Ukrayna ve 15 müttefik ve ortak ülke için toplam 713 milyon dolarlık dış askeri finansman verileceğini açıkladı. Bu bütçe içinde Ukrayna'nın alacağı payın ise yaklaşık 322 milyon dolar olduğu belirtildi.

        REKLAM

        Yetkililer, geri kalanın NATO üyeleri ve Rusya ile savaşın başlamasından bu yana Ukrayna'ya kritik askeri malzeme sağlayan diğer ülkeler arasında paylaşılacağını söyledi. En son duyurulan finansmanın, ABD Savunma Bakanlığı askeri stoklarının bir bağışı olarak değil, ülkelerin ihtiyaç duyabilecekleri malzemeleri satın almak için kullanabilecekleri nakit olduğunu belirtti.

        Yetkililer, yeni finansmanın Ukraynalıların kullandığı Sovyet döneminden kalma silahlarla uyumlu ABD yapımı olmayan 165 milyon dolarlık mühimmat satışı olacağını belirterek, işgalden bu yana Ukrayna'ya yapılan toplam Amerikan askeri yardım miktarını 3,7 milyar dolara çıkardığını açıkladılar.

        ABD'li yetkililer, yeni yardımın Ukraynalıların daha fazla yardım için acil ricalarının en azından bir kısmını tatmin edeceğine inandıklarını söyledi. Hatırlanacağı üzere Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ABD'li yetkililere eli boş gelmeme çağrısında bulunmuştu. Austin ve Blinken da komşu ülkelerde kullanımı konusunda eğitilmekte olan Ukrayna ordusuna obüsler de dahil olmak üzere yeni topçuların hızlı bir şekilde teslim edilmeye devam ettiğini belirttiler.

        BIDEN YÖNETİMİNİN UKRAYNA BÜYÜKELÇİ ADAYI BELLİ OLDU

        Blinken, Zelenskiy'e Biden'ın kıdemli diplomat Bridget Brink'i ABD'nin Ukrayna büyükelçisi olarak aday göstereceğini açıklayacağını söyledi. Kariyer diplomatı olan Brink, 2019'dan beri Slovakya büyükelçisi olarak görev yapıyor. Daha önce Sırbistan, Güney Kıbrıs, Gürcistan, Özbekistan ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nde görevlerde bulunmuştu. Bridget Brink'in büyükelçiliğinin resmileşmesi için Senato onayı gerekiyor.

        REKLAM

        Blinken Polonya'dan Washington'a dönmeyi planlarken, Austin salı günü NATO savunma bakanları ve diğer müttefik ülkelerle yapılacak bir toplantı için Almanya'nın Ramstein kentine gidecek. Austin liderliğinde yapılacak bu zirvenin en son Ukrayna'da yaşanan olayları değerlendirecekleri, Ukrayna için ek güvenlik yardımını ve Ukrayna'daki savaşın neden olduğu boşlukları doldurmak için askeri üretimin nasıl hızlandırılacağı da dahil olmak üzere Avrupa'daki daha uzun vadeli savunma ihtiyaçlarını ele alacağını belirtildi. Toplantıya 20'den fazla ülkenin temsilci göndermesi bekleniyor.

        ABD-UKRAYNA GÖRÜŞMESİNDE KİMLER VARDI?

        Dün yapılan toplantıya, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy dışında, Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Büyükelçi Oskana Markarova, Cumhurbaşkanlığı Yönetim Başkanı Andriy Yermak, General Valerii Zaluzhnyi ve Zelenskiy'in ofisinden Andrii Sybiya yer aldı.

        ABD heyetinde ise Dışişleri Bakanı Blinken ve Savunma Bakanı Austin dışında Dışişleri Bakanlığından Tom Sullivan, Korgeneral Randy George ve Savunma Bakan Yardımcısı Laura Cooper vardı.

        GEZİNİN AYRINTILARI

        Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin'in ziyareti, Rusya'nın şubat ayı sonlarında işgal etmesinden bu yana ABD'nin başkente yaptığı en üst düzey ziyaretti.

        Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy cumartesi günü ABD'li yetkililerle pazar günü Kiev'de görüşeceğini duyurmuştu, ancak Biden yönetimi bunu doğrulamayı reddetti ve bir haftadan uzun süredir planlama yapılmasına rağmen olası bir ziyaretin ayrıntılarını vermeyi kabul etmedi.

        REKLAM

        Austin ve Blinken ile Polonya'ya seyahat eden gazetecilerin, yolculuk sona erene kadar yolculuk hakkında haber yapmaları yasaklanmıştı. Ayrıca gazetecilerin, bakanların güneydoğu Polonya'da nereye dönmesini beklediklerini belirtmeleri de yasaklanmıştı.

         Savaşın gölgesinde 2 ay: Son gelişmeler neler?
        Savaşın gölgesinde 2 ay: Son gelişmeler neler? Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ