Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son dakika... Selahaddin Menteş AYM üyesi olarak atandı! Selahaddin Menteş kimdir?

        Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Selahaddin Menteş, Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine seçildi. Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre; Menteş’in AYM Üyeliğine seçilmesine dair Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı, Müsteşar Yardımcılığı, OHAL Komisyonu başkanlığı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı gibi kritik görevlerde bulunan Menteş, özellikle Diyarbakır’da görev yaptığı dönemde verdiği özgürlükçü kararla gündeme geldi.

        ÖZGÜRLÜKÇÜ KARARLARLA TANINDI

        Menteş, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi üyesiyken, FETÖ'cü hakim ve savcıların karalarına karşı ezber bozan muhalefet şerhlerine imza attı. Bu özgürlükçü muhalefet şerhleri nedeniyle FETÖ'nün hedefi oldu. Önce örgütün yakından ilgilendiği kritik davalara alınmadı. Daha sonra da özel yetkili mahkemeden alındı. Menteş kamuoyunu uzun bir süredir meşgul eden taş atan çocuklarla ilgili 30 yıla varan hapis cezaları vermelerine dair kararlara muhalefet etti. Bu cezaların kamu vicdanını yaraladığı ve bu çocukların terör örgütünün dağ kadrosuna gitmeleri için bir gerekçe oluşturduğuna dikkat çekti. Menteş; bir çocuğa 20 yıl hapis cezası verilmesine dair özel yetkili mahkeme karara şu tarihi muhalefet şerhini yazdı: "Taş atan çocukların örgüt üyesi gibi cezalandırılmaları terör örgütünün de benimsediği durumdur. Dağdan inen teröristler etkin pişmanlıkla serbest bırakıldıkları halde, taş atan çocuklar bu durumdan istifade edememektedir. Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işledikleri ve örgüt üyesi oldukları kabul edilmediği için etkin pişmanlıktan yararlanamamaktadırlar. Çünkü etkin pişmanlık sadece örgüt üyelerini kapsamaktadır. Bombayla yakalanan bir terörist 10 yıl ceza alırken, taş atan çocuk 3 ayrı suçtan 15 yıl ceza almaktadır. Ortaya çıkan sonuç ceza adaleti açısından adil değildir. Terör sorununu çözerken insan odaklı bir yaklaşım sergilenmeye çalışılmalıdır. Sorunlar çözülmedikçe terör örgütlerinin en önemli yaşam kaynağı insan kaynağı tükenmeyecektir. Kürt sorunu Meclisimiz, aydınlarımız, sosyologlarımız, siyaset uzmanı, felsefecilerimiz, hukukçularımız tarafından ön yargısızca tartışılıp sonuca bağlanmalıdır. Çünkü terör; şiddet, kan, gözyaşı, nefret ve panikten beslenir."

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN 5'İNCİ ATAMASI

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce Danıştay Üyesi Kadir Özkaya, eski Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez ve Adalet Bakan Yardımcısı Yıldız Seferinoğlu’nu Anayasa Mahkemesi’ne üye olarak atamıştı. Menteş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AYM’ye atadığı 5'inci üye oldu.

        SELAHADDİN MENTEŞ KİMDİR?

        3 Ekim 1970 tarihinde Malatya’ da doğdu. ilk, orta ve lise eğitimini sırasıyla Elazığ ili Sivrice İlköğretim Okulu, Sivrice Ortaokulu ve Sivrice Lisesinde tamamladı. 1988 yılında girdiği Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1994 yılında mezun oldu. 1995 yılı Eylül ayında Elazığ Adli Yargı Hâkim Adayı olarak kamu görevine başladı. Stajını bitirdikten sonra 1998 yılında Denizli Buldan hâkimi olarak atandı. Buldan da ki görevinden sonra Eskişehir-Han, Adıyaman-Gölbaşı hâkimi olarak görev yaptı. Bu görevleri sırasında Kadastro Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesi, Asliye Ceza Mahkemelerinde çalıştı. 2006 yılında Diyarbakır’da CMK 250 maddeyle yetkili Ağır Ceza Mahkemesinde üye hâkim olarak görev yaptı. 2010 yılında Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı ve Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı görevlerini 2012 Haziran ayına kadar yürüttü. 2012 Yaz Kararnamesi ile Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına atandı. 2013 yılında Mazeret Kararnamesi ile Ankara Adliyesine atandı. 2014 Şubat-Mayıs 2017 tarihleri arasında müsteşar yardımcılığı, Mayıs 2017-Ekim 2017 tarihleri arasında Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Başkanlığı yaptı. 18 Ekim 2017 - 21 Temmuz 2018 tarihleri arasında Müsteşar olarak görev yaptı. 21 Temmuz 2018 tarihinde Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı görevine getirildi. Selahaddin Menteş, 6 Temmuz 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararıyla Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine seçildi. Menteş, evli ve iki çocuk babasıdır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ