Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem AK Parti: Meclis Başkanı adayımız Mustafa Şentop

        AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'u bu göreve yeniden aday göstereceklerini açıkladı. Bostancı, AK Parti Grup başkanvekilleriyle Meclis'te yaptığı açıklamada, Meclis Başkanlığı seçimlerinin yaklaştığını belirtti.

        Yasa gereği bir yasama döneminde iki kez Meclis Başkanı seçimi yapıldığını ifade eden Bostancı, birinci ve ikinci yıl için seçilen başkanın görev süresinin sona ermesine 10 gün kala, başkan adaylığı için müracaatların alındığını anlattı.

        Son genel seçimlerden sonra Meclis Başkanı seçilen Binali Yıldırım'ın yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterilmesi üzerine, bu görevinden istifa ettiğini hatırlatan Bostancı, onun yerine Mustafa Şentop'un seçildiğini söyledi.

        REKLAM

        Bostancı, mevcut başkanın görev süresinin 12 Temmuz'da tamamlanacağını, bu nedenle başkan adaylarının 2 Temmuz'a kadar başvurması gerektiği belirtti.

        AK Parti olarak başkanlık seçimi için milletvekilleriyle görüşme yaptıklarını anlatan Bostancı, şöyle devam etti:

        "Bu istişareler çerçevesinde Meclis Başkanlığına bir aday seçimi konusunda arkadaşlarımızın büyük çoğunluğu Mustafa Şentop'u aday olarak görmek istediklerini bildirdi. İstişarelerin neticesinde Mustafa Şentop, ikinci dönem itibariyle de Meclis Başkanı adayı olarak bizzat tarafımdan Başkanlık Divanına iletilecektir. 2-6 Temmuz arasında müracaatlar alınıyor. 7-11 Temmuz’da ise seçimlerin yapılması bekleniyor. Bugüne kadar Meclisin genel eğilimi seçimlerin hemen ilk gün tamamlanması istikametinde gerçekleşti. Bizim kanaatimiz de bu sürecin 7 Temmuz'da tamamlanacağı yönünde. Birinci ve ikinci turda 400 vekilin oyu, diğer turda ise salt çoğunluk gerekiyor. Takdir Genel Kurulun ve Meclis'indir. Aday olarak biz 2 Temmuz itibarıyla Mustafa Şentop'u göstereceğiz."

        REKLAM

        MECLİS TAKVİMİ

        Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bostancı, adaylık için ilk başta temayül yoklaması yapmayı düşündüklerini ancak çoğunluğun bir isim yönünde kanaat bildirmesi üzerine bundan vazgeçtiklerini ifade etti. Bostancı, başkan adaylığı için ismi geçen bazı partililerin de aday olmayacaklarını bildirmeleri üzerine, Şentop'un isminin öne çıktığını kaydetti.

        AK Parti Grup Başkanı Bostancı, divan üyeliği, Meclis Başkanvekilliği ve diğer görevlendirmeler için de 30 Haziran'da seçim yapacaklarını dile getirdi.

        Başka bir soru üzerine Bostancı, temmuzda yoğun bir takvimin kendilerini beklediğini, çalışmaların tamamlanması halinde 20 Temmuz'dan sonraki bir tarihte Meclis çalışmalarına ara verebilme imkanının ortaya çıkabileceğini söyledi.

        Seçim ve siyasi partiler yasasında değişiklik teklifinin ne aşamada olduğunun sorulması üzerine de Bostancı, oluşturulan heyetin çalışmalarını sürdürdüğünü, bunun aceleye getirilecek bir konu olmadığını belirtti. Bostancı, "Etraflı bir şekilde müzakere edildikten sonra nihayet yasa formatını kazanıp Meclis'e gelebilecek mahiyette bir iş. Muhakkak Cumhur İttifakı ile yürütülecek çalışmalar olduğu gibi diğer siyasi partilerle kurulacak temaslar ve onların yaklaşımları da önemli. Ancak bu çalışmalar tamamlandığında Meclis'e gelebilir. Dolayısıyla buna ilişkin çalışmalar biraz zaman alacak gibi görünüyor." diye konuştu.

        REKLAM

        Baroların yapısına ilişkin yasa teklifi konusunda ise istişarelerin yapıldığını, barolarla görüşüldüğünü, kurumlarla müzakereler gerçekleştirildiğini, milletvekillerinin görüşünün alındığını anlatan Bostancı, "Aşağı yukarı yasanın tekemmül ettiğini söyleyebiliriz. Son birkaç değerlendirme var. Onlar da tamamlandığında Meclis Başkanlığına vereceğiz." dedi.

        ŞENTOP: HAYIRLI OLSUN

        Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Başkanlığı adaylığına ilişkin, "Milletvekili arkadaşlarımızın da değerlendirmeleri neticesinde tekrar adaylık konusu netleşmiş oldu. Hayırlı olsun. Cenabıhak mahcup etmesin bu süreçte." dedi.

        Şentop, Meclis'te düzenlediği basın toplantısına, adaylığının hayırlı olmasını dileyen gazetecilere teşekkür ederek, başladı.

        Bir yasama döneminde iki bölüm halinde Meclis Başkanlığı, Başkanlık Divanı ve partilerin grup yönetimleriyle ilgili tespit ve seçimler yapıldığını belirten Şentop, şunları söyledi:

        "2018 seçimlerinden sonra 12 Temmuz'da Meclis Başkanı seçimi yapılmıştı. İlk dönem içtüzüğe göre 2 yıl, ikinci dönem ise 3 yıl devam ediyor. Dolayısıyla 12 Temmuz'da ilk dönem tamamlanmış olacak. Bu bakımdan içtüzüğe göre yine tamamlanmadan, 12 Temmuz'dan 10 gün önce süreç başlıyor. 5 gün adaylık süreci, 5 gün de seçim süreci. Seçimle ilgili resmi takvim 2 Temmuz'da başlıyor, 6 Temmuz'a kadar adaylık, akabinde de seçimle ilgili süre başlayacak."

        Bu konuyla ilgili değerlendirme ve istişarelerin yapıldığını aktaran Şentop, "Nihayetinde milletvekili arkadaşlarımızın da değerlendirmeleri neticesinde tekrar adaylık konusu netleşmiş oldu. Hayırlı olsun. Cenabıhak mahcup etmesin bu süreçte." dedi.

        Mustafa Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmelerinin sorulması üzerine, yaklaşık 1 saat önce Bahçeli'yi ziyaret ettiğini, gündemin Meclis Başkanlığı seçimi olduğunu söyledi.

        MHP milletvekillerinin 24 Şubat 2019'daki seçimde de kendisine destek verdiğini vurgulayan Şentop, "Bu bakımdan hem müteşekkirim, teşekkürlerimi ifade ettim hem de bu yeni dönemle ilgili olarak destek konusunda da görüştük. Kendileri bu konuda olumlu yaklaştıklarını ifade ettiler. Tabii birçok konuda, Cumhur İttifakı çerçevesinde Türkiye'nin temel meseleleriyle ilgili bir ilke, prensip birlikteliği var. Bu aynı zamanda sadece bir siyasi birliktelik, ittifak anlamında değil, bir nezaket, karşılıklı saygı birlikteliği. Bu bakımdan ben kendileriyle istişare etmeye de çok önem verdiğimi ifade ettim. Böyle bir görüşme yapmış olduk." diye konuştu.

        "YILDIRIM BİZİM SİYASİ BÜYÜKLERİMİZDEN"

        TBMM başkanlığına aday olanların diğer siyasi parti genel başkanlarını da ziyaret etmesinin gelenek olduğu hatırlatılarak, böyle bir ziyaret planlayıp planlamadığının sorması üzerine Şentop, resmi takvimin başlamasıyla 2 Temmuz'dan itibaren bunu değerlendireceklerini aktardı.

        AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın, Meclis Başkanlığına aday olmadığına ilişkin açıklamasının sorulması üzerine Şentop, "Sayın Binali Yıldırım, hem siyasi hareketimizin hem de bizim siyasi büyüklerimizden. Kendisi çok önemli görevlerde bulundu, bakanlık, başbakanlık. Zor ve kritik dönemlerde çok önemli bir siyasi duruş, tavır ortaya koydu, Türkiye'nin ciddi krizleri aşmasında öncülük etti." değerlendirmesinde bulundu.

        Binali Yıldırım'a müteşekkir olduklarını belirten Şentop, şöyle devam etti:

        "Sayın Binali Yıldırım, dünkü açıklamasıyla beraber adaylık konusunda bir düşüncelerinin olmadığını ifade etti. Bu bakımdan ben dünkü açıklama ve sonrasındaki gelişmelerde Sayın Binali Yıldırım'ın önemli bir çerçeve, bir duruş, siyasi bir tecrübe ortaya koyduğunu ifade etmek isterim. Kendisine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Tecrübelerinden her zaman istifade edeceğimizi ifade etmek isterim."

        TBMM'de kaç kişide yeni tip koronavirüse (Kovid-19) rastlandığı sorusu üzerine Şentop, 11 kişide virüse rastlandığını, bunlardan 7'sinin iyileşip göreve başladığını, 4 kişinin ise tedavisinin sürdüğü bildirdi.

        Bu kişilerle temas halinde olabilecek herkesin testlerinin yapıldığını, bu testlerden hiçbirinin sonucunun pozitif çıkmadığını aktaran Şentop, şu bilgileri verdi:

        "Vaka sayısı, salgının başladığı, Türkiye'de ilk vakanın açıklandığı günden itibaren toplam 11. 7'si iyileşti, 4'ü ile ilgili tedavi süreçleri takip ediliyor. Biri Meclis içinde çalışan kameraman arkadaşımız, diğer son teşhis konulan vaka ile beraber 3 arkadaşımız da Meclis personeli. Onların da tedavilerini takip ediyoruz." diye konuştu.

        "CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜK"

        "Sayın Cumhurbaşkanımız ile görüştük" diyen Şentop, "O da tensiplerini, takdirlerini devam yönünde ifade ettiler." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ