Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler Asgari ücret zammı için görüşmeler başladı! Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışma takvimi belli oldu: 2023 Asgari ücret toplantısı ne zaman? - Merak Edilenler Haberleri
        1

        2023 Ocak ayında uygulanacak olan asgari ücret zammı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek. Temmuz ayında yapılan ara zamla birlikte net asgari ücret 5 bin 500,35 TL olarak belirlenmişti. Yeni asgari ücret zammı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi ve işveren temsilcilerinin ortak kararıyla belirlenecek. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu. İşte, asgari ücret toplantı tarihi ile ilgili merak edilenler...

        2

        ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TOPLANTI TARİHİ BELLİ OLDU

        Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısının 7 Aralık, ikinci toplantısının 14 Aralık'ta yapılacağını bildirdi.

        3

        TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, geçen yıl olduğu gibi süreci 3 imzayla tamamlamak istediklerini belirterek "Ancak kabul etmeyeceğimiz bir rakam olursa masada olmayız" dedi.

        4

        Atalay bunun yanında geçmişte asgari ücret arttığı için işçi çıkartanların olduğunu, bunun önüne geçecek düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti.

        5

        ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

        Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

        Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında 4 kez toplanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar Bakanlık'ta yapıyor.

        Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor. Görüşmeler aralık ayında başlıyor.

        6

        2023 ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

        Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılı yeni asgari ücret zammını belirlemek için bir araya gelecek. Yapılacak üç toplantının ardından 2023 asgari ücreti netlik kazanacak.

        7

        YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

        Net asgari ücret geçen yılın tamamında aynı olurken bu yılın ilk 6 ayında 4253 TL, ikinci 6 ayında 5500 TL olarak uygulandı. Bu durumda aylık ortalama net asgari ücret 4.876.5 TL oldu. Karşılaştırmayı bu rakam üzerinden yaparsak net asgari ücret geçen yıla göre yüzde 72.55 oranında artmış bulunuyor.

        Bugün asgari ücret 5 bin 500 TL. Asgari ücretin net 7 bin 500 TL olması için yüzde 36.5 artması gerekiyor.

        8

        ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 20 - 25 ARTMASI BEKLENİYOR

        Habertürk Yazarı Ahmet Kıvanç 2023 asgari ücret zammını kaleme aldı. Kıvanç'ın yazısı şu şekilde;

        Kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 80 – 87 civarında olursa buradan 8 – 13 puanlık bir fark ortaya çıkacak.

        Baz etkisinden dolayı yılın ikinci yarısındaki enflasyon ise yüzde 11 – 16 arasında gerçekleşecek.

        Normalde 3 – 5 puan olması gereken refah payının, seçim yılı dolayısıyla bu yıl daha fazla olması kaçınılmaz. Bu durumda ise asgari ücretin en az yüzde 20 – 25 oranında artması beklenebilir.

        Haberi Hazırlayan: Elif Büşra Cebeci

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ