Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Astım krizi sebepleri nelerdir? İlk yardım nasıl yapılmalıdır?

        Astım hastalığının en belirgin özelliklerinden biri de yaşanan nöbetlerdir. Bu nöbetlerde öksürük, nefes darlığı, hırıltı ve balgamla beraber seyreder. Ancak bazı kişilerde öksürük, bazı kişilerde nefes ve hırıltı daha fazla olabilmektedir.

        Bu dönemler atak veya kriz olarak adlandırılır. Kriz zamanlarında hastane ortamında nefes açıcı spreylerle müdahale edilmesi gerekir.

        Astım nöbetleri arasında hiçbir belirti göstermez, bu döneme remisyon dönemi denir. Bu dönem süreleri kişiden kişiye bile değişirken, aynı kişide bile değişkenlik gösterebilir.

        Çocuk yaşlarda astımı olanlar, ergenlik döneminden sonra uzun bir süre remisyon dönemine girebilirler. Hatta bazen hiç astım krizine yakalanmayanlar da olabilir.

        REKLAM

        Astım Krizinin Belirtileri

        Astım krizleri bir anda başlayabildiği gibi, birkaç gün önce de işaret verebiliyor.

        Astım krizlerinde 3 temel özelliği vardır;

        • Hava değişikliklerinde daha fazla astım krizi görülür.
        • Krizde gece başlayıp, sabah şiddetini artırır.
        • Alerjenler, sigara dumanı, viral enfeksiyonlar, ve keskin kokular krizi tetikleyen etkenlerdir.

        Astım Krizlerinde Öncü Belirtiler Nelerdir?

        Astım hastalarının yaşadığı bazı öncü belirtiler mevcuttur. Hapşırık krizleri, burunda tıkanma, gıcık, burun kaşıntısı belirtilerdir.

        Bazı hastalarda ise kolda, bacakta, sırtta kızarıklık, çene, burun, ense ve saçlarda kaşıntı gibi belirtiler de göstermektedir.

        Çocuklarda astım atakları, farenjit, nezle gibi üst solunum yolları gibi enfeksiyonlarlabaşlayıp, akabinde astım ataklarına dönebiliyor.

        Ağır Astım Krizi Nasıl Anlaşılır?

        Astım hastası uzun süre hastalığı için tedavi uygulamadığında, astım krizleri daha ağır yaşanabilmektedir. Bu durumlarda mutlaka hastane ortamında tedavi gerekmektedir. Yaşanılan astım krizinde müdahale edilmediğinde ciddi sonuçlar doğurabilir.

        Çok az kişide dengesiz astıma da rastlanır. Bu astım türü genelde çok sık ağır astım ataklarına sahiptir. Bir kaç dakikada bir de bu ataklar yaşanabilir.

        Ağır Astım Krizinin Başlıca Belirtileri Şunlardır;

        • Tırnaklarda, dudakta ve dilde morarmalar
        • Sürekli uyku hali ve bilinç yetersizliği
        • Hızlı nefes alıp verme
        • Nabzın 120’ den fazla atması
        • Nefes aldığında, kaburgaların içe daha fazla çekilmesi
        • Konuşmada zorluk çekme
        • Kan basıncındaki hızlı çıkış ve inişler
        • Aşırı terleme, korku ve panik içinde olması

        Astım krizine ilk müdahale nasıl olmalı?

        • Sakin olmanız ve doktorunuzun reçete ettiği ilaçları kullanmanız önemlidir. Doktorunuzla birlikte hazırladığınız güncel bir astım krizi eylem planı, semptomlar ortaya çıktığında tedaviye rehberlik etmek için her zaman hazır bulunmalıdır.
        • Astım ataklarını gerektiğinde tedavi etmek için sıklıkla bir inhalasyon cihazı ile verilen hızlı-rahatlama ilaçları kullanılır. Bunlar kısa etkili, hızlı tedavi sağlayan beta2-agonist ve antikolinerjik bronkodilatörlerdir. Bu ilaçlar hava yolu kaslarını gevşetir. İnhalerin iki ila altı nefes alınması gerekebilir. Küçük çocuklar ve inhalerlerle ilgili sorun yaşayanlar nebülizör kullanabilirler. 20 dakika sonra gerekirse tedaviyi tekrarlanabilir.
        • Konuşma zorluğu gibi şiddetli semptomlara sahip bir astım krizi geçiriyorsanız, nefes almakta zorlanacağınız için, ilk adım olarak hızlı etkili ilaç kullanın. Ancak ilacın işe yaramasını beklemek yerine, ya bir doktorun ofisine ya da acil servise gidin. İlk tedaviden sonra hırıltı ve nefes alma zorluğu devam ederse, aynı gün içinde mutlaka tıbbi müdahale gerekecektir.
        • Doktorunuz, astım krizinden sonra bir veya iki gün boyunca her üç ila dört saatte bir hızlı etkili ilaç kullanmaya devam etmenizi tavsiye edebilir. Ayrıca kısa bir süre oral kortikosteroid ilacı almanız gerekebilir.
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kılıç
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ