Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem BAĞ-KUR tescil/sicil affı son durum: BAĞ-KUR borç yapılandırması torba yasada var mı ve 2023 BAĞ-KUR prim borçları yapılandırılabilir mi?
        1

        BAĞ-KUR borçları yapılandırılabilecek mi? Vergi affı ile birçok ceza yapılandırma kapsamına aldı. Prim günleri silinen BAĞ-KUR'lular, prim ihyası için borç yapılandırmadan faydalanıp faydalanmayacaklarına ilişkin sorgulamalar yapıyor. Bağ-Kur borcu sorgulama işlemleri e-Devlet üzerinden yapılıyor. Peki, vergi affıyla BAĞ-KUR prim borçları tescil affı geldi mi? İşte son durum...

        2

        BAĞ-KUR BORÇLARI YAPILANDIRILABİLECEK Mİ?

        BAĞ-KUR’luların prim borçları 2008, 2015, 2018, 2020 ve 2021 yıllarında çıkartılan kanunlar ile silindi. Silinen primlerin ait olduğu sigortalılık süreleri durduruldu. Kanuna göre, bu şekilde durdurulan sigortalılık süreleri, BAĞ-KUR’lunun ekonomik durumunun elverişli olduğu herhangi bir tarihte cari asgari ücret üzerinden prim ödeyerek ihya edilebiliyor. Böylece durdurulan sigortalılık süreleri emekliliğe sayılıyor.

        3

        Prim günleri silinen ve borçlarını ödeyerek silinen prim günlerini geri getirmek yani ihya yapmak isteyen BAĞ-KUR 'luların gözü ise geçtiğimiz günlerde TBMM kabul edilen ve Resmi Gazete'de yayınlanan vergi affı paketine çevrildi.

        4

        Vergi affı paketinde BAĞ-KUR'luların silinen borçlaranın yapılandırılmasıyla ilgili bir hüküm yer almıyor. Dolayısıyla borcunu ödeyip prim günlerini ihya etmek isteyen BAĞ-KUR'lular borç yapılandırmadan yararlanamayacaklar.

        5

        Ancak yapılandırma yapılmadan borcunu ödeyen BAĞ-KUR'lular prim günlerini geri ihya edilecekler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ