BAĞ-KUR’lunun ihya primi yüzde 45’e çıkacak
TBMM gündemindeki kanun teklifi ile BAĞ-KUR'luların ihya maliyeti artacak. Prim borcunu ödeyemediği için borcu silinerek sigortalılık süresi durdurulan BAĞ-KUR'lular ihya başvurusu yaptıklarında halen günlük asgari ücretin yüzde 34,75'i oranında prim ödeyerek durdurulan günlerini emekliliğe saydırabiliyorlar. Teklif, BAĞ-KUR prim günlerinin ihyasında prim oranını yüzde 45'e çıkartıyor. Başvuruyu yılsonuna kadar yapanlar, prim artışından etkilenmeyecekler. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberi
ABONE OLKendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar zaman zaman primlerini ödeyemez duruma düşüyorlar. Primlerini uzun süre ödeyemeyen BAĞ-KUR’lular için 2008, 2015, 2018, 2020 ve 2021 yıllarında kanun çıkartıldı. Bu kişilerin prim borçları silinip sigortalılık süreleri durduruldu. Prim borcundan kurtuldular ama primini ödeyemedikleri günlere ait sigortalılık süreleri de durduruldu. Bu süreler emekliliklerinde dikkate alınmıyor.
Ancak, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen geçici maddeler ile durdurulan bu süreleri ihya etme hakkı tanındı. Buna göre, BAĞ-KUR’lular ekonomik durumları elverişli hale geldiğinde durdurulan sigortalılık sürelerinin primini ödeyerek yeniden ihya etmek suretiyle emekliliklerine saydırabiliyorlar.
BAĞ-KUR prim günlerini ihya etmek isteyenler, durdurulan süreler için prime esas kazanç tutarının yüzde 34,75’i oranında prim ödüyorlar. Mevcut asgari ücret üzerinden durdurulan prim günlerini ihya eden BAĞ-KUR’lu şu an her 1 gün için günlük asgari ücretin yüzde 34,75’i oranında prim ödüyor. Buna göre bir günlük prim tutarı 301,23 TL tutuyor. Üç yıllık süre (1.080 gün) için ihya başvurusunda bulunan BAĞ-KUR’lunun bu yıl 325.428 TL prim ödemesi gerekiyor.