Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bedelli affı düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımladı! Bedelli affı nedir, kimleri kapsıyor? Temmuz zammı ile Bedelli askerlik ücreti ne kadar, kaç TL oldu?
        1

        Bedelli askerlik ücreti Temmuz ayında uygulanan zam ile gündeme gelmişti. Bugün itibarıyla Resmi Gazete'de yayınlanan bedelli askerlik düzenlemesi ile bedelli affı ve aftan yararlanma şartları yeniden merak konusu oldu. 550 binden fazla kişiyi ilgilendiren konuyla ilgili "Bedelli affı ücreti ne kadar, kimleri kapsıyor?" sorularının yanıtı araştırılıyor. İşte detaylar...

        2

        BEDELLİ AFFI NEDİR, KİMLERİ KAPSIYOR?

        Bedelli askerlik kanununun çıktığı tarihte yoklama kaçağı, saklı ve bakaya durumundaki kişiler bedelli askerlik kapsamı dışında tutuldu. Bedelli askerlikten yararlanamayan ve sayıları 550 bin kişiye ulaşan bu durumdaki kişiler üç yıldır af bekliyorlardı. Konuya ilişkin düzenleme Resmi Gazate'de yayımlandı.

        3

        BEDELLİ ASKERİ ÜCRETİ NE KADAR, KAÇ TL?

        2022 yılının ilk yarısında 56 bin 500 olarak belirlenen bedelli askerlik ücreti, Temmuz-Aralık 2022 dönemi için 80 bin 64 lira olarak belirlendi.

        4

        BEDELLİ AFFI NE KADAR?

        Ek bedel, 3.500 gösterge rakamının ödemenin yapıldığı gün geçerli olan memur aylık katsayısı ile geçerli mazeretler hariç yoklama kaçağı, saklı ve bakaya kaldıkları toplam sürenin her ayının çarpımı sonucu bulunacak. Belirlenen ek bedele esas sürenin hesabında, 1 ila 30 gün bir ay kabul edilecek. Bir ayı aşan günler müteakip aya eklenerek hesaplanacak.

        5

        BEDELLİ ASKERLİK AFFINDAN KİMLER YARARLANABİLECEK?

        Buna göre, bedelli askerlik hizmetinden; fiili askerlik hizmetine başlayanlar, müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlardan, bedelli askerliğe müracaat edip de seçim öncesi vazgeçenler veya müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde ödemelerini yapmayanlar yararlanamayacak.

        6

        Resmi Gazete'de 13 Temmuz itibarıyla yayımlan kanuna göre; müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlar hakkında, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalınan tarihten müracaat tarihine kadar geçen sürenin her ayı için, bu maddenin birinci fıkrasındaki tutara ilave olarak ek bedel alınacak.

        7

        BAKAYA, SAKLI, YOKLAMA KAÇAĞI NE DEMEK?

        7179 Sayılı Askeralma Kanunu’nda bakaya, saklı ve yoklama kaçağı şöyle tanımlanıyor:

        Bakaya: Sevke tabi olduğu hâlde sevkini yaptırmayanlar ile sevk edildiği birliğe katılmayanlar

        Saklı: Yirmi yaşına girmiş oldukları hâlde isimlerini nüfus kayıtlarına geçirmemiş bulunanlar

        Yoklama kaçağı: Tabi olduğu yoklama yılı içerisinde yoklamasını yaptırmayanlar.

        Haberi Hazırlayan: Tutku Bulut

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ