Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Beynimize göre dua etmek ve sevdiğimiz biriyle konuşmak aynı şey
        1

        ABD'deki Teksas Üniversitesi'nden Raymond L. Neubauer, ilginç bir deneye imza attı ve dua sırasında insanların neler hissettiğini bilimsel olarak açıkladı.

        2

        Deneyde, Tanrı inancına sahip 8 Hıristiyan kadın ve 6 erkek yer aldı. Deneklerin seçilmesinde tek kriter; Tanrı'nın varlığını hissedebilen kişiler olmalarıydı. Bir bakıma dini inanışına sıkı sıkıya bağlı olan kişiler tercih edildi.

        3

        MR'a giren deneklerden, hareketsiz bir şekilde ve sadece içlerinden; dua etmeleri arkasından sevdikleri herhangi biriyle konuşuyormuş gibi hayal kurmaları istendi.

        Verilerin tarafsızca olması için de son olarak denekler, hayvanlardan oluşan bir geçit törenini hayal etti. Tüm bu beyin aktiviteleri, değerlendirilmek üzere bir araya getirildi.

        4

        Neubauer, dua ederken ve sevilen biriyle konuşurken meydana gelen beyin aktivitelerini görselleştirildiğinde beyin bölgeleri arasında oldukça yakın bir eşleşme olduğunu buldu.

        5

        Fotoğrafta, çalışmanın MR görüntüleri yer alıyor. Üst taraftaki MR görüntüsü deneklerin sevdiği biriyle konuştuğunu hayal ettiğinde ortaya çıkan beyin hareketi. Alt taraf ise dua sırasında beyinde oluşan hareketlenmeyi ifade ediyor.

        Açıkça görüldüğü gibi beyin; dua etmeyi ve sevdiğimiz kişiyle konuşmayı bir sayıyor.

        6

        Ayrıca beyinde meydana gelen başka bölgelerdeki aktiviyasyonlar, kişinin "hayal kurmasına" olanak sağlayarak, Tanrı'yı sohbet edebilecekleri gerçek bir varlık gibi gördüklerini gösteriyor.