Evlilik süreci, çiftlerin üzerine birçok sorumluluk yüklüyor. Bunların başında eşlerin aileleriyle uyumlu bir iletişim kurmaları gelirken ‘gelin-kaynana’ ilişkisi en çok sorun yaşanan nokta oluyor. Evlilik kurumunun çiftlerin aileleriyle de evlenmeleri anlamına geldiğini belirten Uzman Psikolog Selin Karabulut, ‘gelin-kaynana’ meselesinin erkeğin 0-6 yaş arasında aldığı eğitime bağlı olduğunu belirtip “Bu dönemde sorumluluk almayı öğrenemeyen çocuk, anneye bağımlı oluyor ve annesini ne olursa olsun ‘melek’ olarak görüyor” diyor. Evliliğin sorumlulukları ve erkek çocuğun anneye bağımlı olması gelin-kaynana ilişkisinde belirleyicilik anlamına geliyor.
BÜYÜYEMEYEN ERKEK
“Bir erkeğin, annesi ile eşi arasında problem varsa bu duruma müdahale etmesi gerekir” diyen Uzman Psikolog Karabulut ekliyor: “Sorun anneden kaynaklandığı halde o erkek anneye bağımlıysa çoğunlukla sorunu göremiyor ve eşine ‘Abartıyorsun! Benim annem bir melek’ diye karşı çıkıp sitem edebiliyor. Bu durumdaki bağımlı erkek, annesine hâlâ 5 yaşın gözüyle bakıyor.” Bu nedenle büyüyemeyen erkeklerin eşlerinin anneleriyle sorun yaşama ihtimalinin çok yüksek olduğu belirtiliyor.
PASİF BABALARIN ETKİSİ
Anneler oğullarına karşı daha baskın ve otoriter olunca, babalar pasifleşiyorsa ya da baba aile içinde zaten pasif bir role sahipse, erkek çocuk sağlıklı bir baba modeli görmeden büyüyor. Böyle yetişen bir erkek, annesi ileride eşini rahatsız etti
ğinde “Annemdir, yapar!” düşüncesiyle hareket ediyor ve sessiz kalmayı seçiyor. Selin Karabulut bu durumu, “Çünkü babası da zamanında sessiz kalmıştır ve dolayısıyla otoriter olarak görünen anne figürü olmuştur” diye açıklıyor.
ERKEK KÖPRÜ OLMALI
Türkiye’de, çiftlerin büyük bölümünde, ‘gelin-kaynana’ problemleri yaşanıyor. Bu ilişkide, kaynanaların genellikle gelinlerinden beklentileri olduğunu söyleyen Karabulut, “Burada niyet kötü olmasa da sorunun temelinde kaynananın da bir zamanlar ‘gelin’ olması gerçeği yatıyor” diyor. Bu noktada kişilik yapısı ve tutumun da önemli bir faktör olduğuna dikkat çekiliyor. ‘Kötü kaynana’ kategorisinde değerlendirilen kişilerin çoğunlukla otoriter ve kontrolcü bir yapıya sahip oldukları belirtiliyor. Anne ve eşinin arasındaki ilişkiye yön verecek esas kişinin erkek olduğu belirtiliyor. Karabulut “İlişkide her iki tarafı da tanıyan biri olarak erkek eş, köprü vazifesi görüyor. Hesap yaparak dengeyi kurması ve tercih yapmak yerine çözüm bulması gerekiyor” diye konuşuyor.
Gelin-kaynana sorunu için çözüm önerileri
GELİNLER:
* Henüz flört, söz veya nişan döneminde aile içine çok fazla girmeyin. Aileyle tanışmanın dışında ilişkinizi sadece erkek arkadaşınızla yaşayın.
* Rahatsız olduğunuz bir durumu saygılı bir şekilde ifade edin. (Susmak hiçbir zaman çözüm değildir.)
* Kaynananızla yaşadığınız sorunu eşinize şikâyet etmek yerine kaynananızla paylaşın.
* Önyargılardan uzak durun. Bu zamana kadar kaynanalar için söylenmiş tüm sözlere perde çekerek kalbinizin sesini dinleyin.
ERKEK EŞLER/OĞULLAR:
* Annenize şunu hissettirin: “Kendi hayatınla ilgili kararları sen verebilirsin ancak biz sadece hayatımızla ilgili yardıma ihtiyaç duyduğumuzda sana geliriz.”
* Annenizin ve eşinizin hayatınızdaki yerlerinin ayrı olduğunu göz ardı etmeyin. Kritik durumlarda ikisi arasında tercih yapmayıp sorunu her iki tarafı da düşünerek çözün.
* “Annem üzülür!” kaygılarından uzak durun. Anneniz için her şeyden önce sizin mutluluğunuzun geldiğini unutmayın.
KAYNANALAR:
* Evlilik gerçekleştiğinde çiftlere birbirlerine ve ailelerine alışmaları için zaman tanıyın.
* Oğlunuzun eşini ‘gelin’ olarak görmeyin.
* Çocuklarınıza fırsat verin. Onlar size ve anneliğinize ihtiyaçları olduğunda kendiliklerinden geleceklerdir.
* Önyargılardan uzak durun, kalbinizin sesini dinleyin.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.