Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem EYT BAŞVURU e-Devlet 2023: EYT emeklilik başvurusu nasıl yapılır, başvuru süresi ne zaman bitecek? İşte adım adım EYT başvuru süreci işlemleri
        1

        Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası 3 Mart 2023 günü 32121 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yasalaşmıştı. Konuyla ilgil merak edilen, "Çalışan EYT başvurusu nasıl ve nereden yapılır, başvurular ne zaman bitiyor? 2023 EYT e-Devlet başvuru ekranı" sorularının yanıtlarını haberimizin devamında bulabilirsiniz.

        2

        ÇALIŞAN EYT'Lİ BAŞVURU SÜRECİ

        Emeklilik başvurusu yapmak isteyen çalışan EYT'liler ilk olarak işyerlerinden çıkış belgesi alması gerekiyor

        Çıkış belgesi alan EYT'liler bu belge ile emeklilik müracaatlarını gerçekleştirecek

        Emeklilik kararının ardından EYT'liler ve emekliler çalışmaya devam edebilecekler ve çalışan emeklilerin maaşlarında herhangi bir kesinti olmayacak

        Buna göre; emekliler hem çalıştıkları işyerlerinden hem de SGK'dan maaş alabilecekler

        NOT: Emekli olduktan sonra bir kamu kurumunda çalışanların emekli maaşları kesiliyor.

        3

        HANGİ EYT’LİLER HEMEN EMEKLİ OLABİLECEK?

        TBMM’de kabul edilen kanun ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanların emekliliğinde yaş koşulu kaldırıldı. Söz konusu tarihten önce çalışmaya başlayanlardan, yaş dışındaki koşulları sağlayanlar hemen emekli olabilecekler. EYT’li SSK’lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR’lu ve Emekli Sandığı’na tabi erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.

        4

        EMEKLİLİK BAŞVURUSU E-DEVLET ÜZERİNDEN NASIL YAPILIR?

        SGK tarafından paylaşılan videoda emeklilik başvurusu adımları şu şekilde anlatıldı:

        Buna göre; e-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama kısmına aylık, emekli ve gelir kelimelerinden birini yazdıktan sonra çıkan sonuçlardan gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi sekmesine tıklanacak.

        Sonra gelen ekranda yeni başvuru sekmesi tıklanacak.

        Tahsis talep türü olarak ise yaşlılık aylığı seçilecek.

        SSK kapsamında aylık talepe edecekler 4A SSK Bağkur kapsamında ise 4B Bağkur seçilecek.

        Sonra altta yer alan başvur butonu tıklanacak.

        TC kimlik numarası, ad-soyad bilgileri ve ikametgah adresi ekrana otomatik geliyor.

        Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesi yazılacak.

        Diğer iletişim bilgileri de doldurulacak.

        "Aylık alıyor mu?" sorusunda da evet ya da hayır cevabı mutlaka işaretlenmeli.

        Sonraki ileri butonuna basılacak ve başvur butonuna basılarak bilgiler SGK’ya gönderilmiş olacak.

        EDEVLET GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ

        5

        KANUN ÇIKMADAN YAPILAN BAŞVURULAR GEÇERSİZ OLUR

        Habertürk’ten Ahmet Kıvanç, EYT’lilerin işten ayrılma ve emeklilik başvuruları için neden acele etmemesi gerektiğini yazdı. Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; EYT’liler, kanun yürürlüğe girinceye kadar resmi olarak emeklilik hakkını kazanmış sayılmazlar. Kanun, Resmi Gazete’de yayımlandığı bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Kanun yürürlüğe girmeden önce gerek sosyal güvenlik merkezlerine giderek, gerekse e-Devlet üzerinden yapılan emeklilik başvuruları geçersiz sayılır. Başvuru yaptığını sananlar emekli aylığının bağlanmasını beklerken zaman kaybederler. Kanun çıkmadan önce başvuru yapmış olanlar, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yeniden emeklilik başvurusu yapmak zorundalar.

        6

        KIDEM TAZMİNATINA DİKKAT!

        İş Kanunu’na göre, emekli olan işçilerin, son işyerindeki çalışmaları karşılığı hak etmiş oldukları kıdem tazminatını alma hakkı bulunuyor. Mevcut uygulamaya göre, bir işte çalışmakta olanlar emekli olarak kıdem tazminatı alabilmek için önce Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan “emekli olabilir” yazısı alıyorlar. Bu yazı ile birlikte işverene başvurarak iş akdini feshetmek suretiyle kıdem tazminatını alıyorlar. İşverence işten çıkış yapıldıktan sonra SSK’lılar aynı gün veya izleyen günlerde e-Devlet üzerinden ya da sosyal güvenlik merkezlerinden emeklilik başvurusu yapabiliyorlar.

        7

        Kanunun yürürlüğe girmesiyle yaklaşık 1.8 - 2 milyon dolayında kişinin emeklilik başvurusunda bulunması bekleniyor. Bunların önemli bir kısmı halen bir işte çalışmakta olan kişilerden oluşuyor. Yüz binlerce EYT’linin SGK’dan aynı anda “emekli olabilir” yazısı istemesi halinde taleplerin hepsinin mart ayı içinde karşılanması çok zor görünüyor. SGK’dan yazı almadan iş akdinin feshedilmesi halinde de kıdem tazminatının ödenmesi konusunda anlaşmazlık çıkabilir. İşçi, emekli aylığı bağlandığına ilişkin belgelerle emeklilik gerekçesi ile işten ayrıldığını mahkemede kanıtladığında kıdem tazminatını daha sonra alabilir ancak dava sürecinde mağduriyet yaşayabilir. Bu nedenle SGK tarafından, “emekli olabilir” yazısı konusunda bundan sonra nasıl bir işlem yapılacağı hususuna açıklık getirilmeden işten ayrılmamak gerekir.

        Haberi Hazırlayan: Melis Göroğulları

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ