Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Corona virüsü belirtilerine dikkat! Koronavirüs gözde başlayabilir - Haberler
        1

        Koronavirüs salgınında toplam 3 bin 286 kişi hayatını kaybetti. 80'den fazla ülkeye yayılan koronavirüsün solunum sisteminin yanı sıra göz tutulumu da yapabileceği açıklandı.

        2

        Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu, "İlk bulguların gözde olabileceği unutulmamalı" diyerek, ilk şüpheli vakaları teşhis edip bildiren ve kendisi de enfekte olup hayatını kaybeden hekimin de göz doktoru olduğunu hatırlattı.

        3

        “Virüs göze damlacık yoluyla bulaşarak gözde konjonktivite (kırmızı göz hastalığı) sebep olabilir” diyen Op. Dr. Uslu, sözlerine şöyle devam etti: "Diğer viral kırmızı göz hastalıklarında olduğu gibi yeni koronavirüs belirtileri arasında da gözde kızarıklık, çapaklanma, sulanma gibi bulgular olabiliyor.

        4

        Bu şikayetlerle hastaneye başvuran hastada ayırıcı tanıda akla koronavirüsü getirmekte fayda var.

        5

        Göz doktoruna konjonktivit ile başvuran hastada ateş, solunum yolu tutulumu bulguları varsa ve öksürük, solunum güçlüğü de eşlik ediyorsa koronavirüs akla getirilmeli.

        6

        Özellikle riskli bölgelere seyahat öyküsü ve/veya bu bölgelerden gelen bireyler ile son 2-3 hafta içinde temas öyküsü olanlarda Covid 19’un mutlaka düşünülmesi gerekir.

        7

        Bu hastalara temas esnasında göz doktoru göz/burun/ağzını kapatacak şekilde giyinerek korunmalı.

        8

        Diğer viral patojenlerden korunmada kullanılan alkol bazlı dezenfektanlar ile her hasta teması öncesi ve sonrasında alet /makinelerin silinmesi ve oda içi önlem alınması oldukça önemli. Her hasta ile temasta mutlaka el yıkanmalı."

        9

        Şüpheli ve olası vakaların mutlaka sistemik izlemeye alınması ve enfeksiyon hastalıkları uzmanları gözetiminde takip edilmesi gerektiğini hatırlatan Op. Dr. Uslu, “Multidisipliner bir yaklaşım olmalı. Virüs tespiti pozitif olan vakalar izole edilip minimum 14 gün takip edilmeli” şeklinde konuştu.