Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Cumhurbaşkanı Erdoğan Gagavuzya'da

        Moldova’nın başkenti Kişinev’deki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon ileGagavuzya Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Komrat’a geldi. Erdoğan ve beraberindeki heyet, yol boyunca ellerinde Türk bayrakları taşıyanGagavuzya halkı veGagavuzya Özerk Cumhuriyeti Başkanı İrina Vlah tarafından karşılandı.

        Gagavuzya halkına seslenen Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

        "Türkiye ve Moldova olarak bu kültürü ileri taşımalıyız. Son 16 yılda her alanda daha da perçinlenmiştir. Bugün iki ülke tarihte hiç olmadığı kadar birbirine yakındır. Moldova'yı komuş ülke oalrak görüyoruz. Moldova'nın toprak bütünlüğünün korunmasına büyük önem veriyoruz. TİKA'mız, iş adamlarımızla Moldova'nın dünya sahnesinde hak ettiği yere ulaşması için gayret sarfediyoruz. Siz Gökoğuz Türklerinin kara gün dostu olmayı sürdüreceğiz."

        "1994 yılında diğer devletler iç çatışmayla kıvranırken, siz barış içinde yaşamayı, huzuru, dayanışmayı tercih ettiniz. Bu karar her türlü takdirin üstündedir. Bu tavrınız bir demokrasi ve medeni,yet örneğidir. Geçen 24 yılda kendini idare etme yeteneği gösteren siz soydaşlarımızı gönülden kutluyorum."

        "Avrupa başta olmak üzere etnik ve dini unsurlar kaşınmaya çalışılıyor. Geçmişi ve geleceği ortak toplumlar ayrıştırılmaya çalışılıyor. Buradaki soydaşlarımızın asla böyle bir tuzağa düşmemesi gerekiyor."

        "Moldava ile ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine çıkartma kararı aldık."

        "Türkiye olarak Gökoğuz Türklerinin hayatlarını kendi vatanlarında yüksek standartlarda sürdürmesi her şeyi yapacağız."

        "Cumhurbaşkanımız aramızda, kendisinin Gökoğuz Yeri'ne sahip çıktığını biliyorum. Dün Stratejik Konsey Anlaşması'n ı imzalarkeni 5 önemli anlaşmaya daha imza attık.

        ERDOĞAN ÇİÇEKLERLE KARŞILANDI

        Komrat temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dodon veGagavuzya Özerk Cumhuriyeti Başkanı İrina Vlah ile İcra Komitesi binasında gerçekleştirecekleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısına geçecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan sonrasında Dodon ve Vlah ile Altındağ Belediyesi tarafından onarımı yapılan Kültür Evi’nin açılışına katılacak. Kent meydanındaGagavuzya Özerk Cumhuriyeti halkına hitap edecek olan Erdoğan, Vlah tarafından onuruna verilen öğle yemeğine de katılacak.

        REKLAM

        Moldova ziyareti kapsamında Gagauz Özerk Yeri başkenti Komrat'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moldova Cumhurbaşkanı Dodon ve Gagauz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah ile görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

        Gagauz Yeri Özerk Statü konusunda mevzuata dair bazı sıkıntılar olduğunu kaydeden Dodon, "Bir kez burada teyit etmek istiyorum. Moldova Cumhuriyeti'nin Gagauz Bölgesi'ne verdiği özerk statü kanunlarının tam olarak çalışması için elimden geleni yapacağım." ifadelerini kullandı.

        Dodon bu hükümlerin Moldova Cumhuriyeti anayasasında yer alması için de çabalayacayacağının altını çizdi.

        "Gagauzya'da benim bu konudaki tutumumu çok iyi biliyorlar." diyen Dodon, kardeş Gagauz halkıyla uzun yıllardan bu yana dostça yaşadıklarını dile getirerek, Gagauzların, Moldova Cumhuriyetinde kendi evlerinde yaşadığının altını çizdi.

        "Moldova'nın toprak bütünlüğü bizim için hayati öneme sahiptir. Türkiye olarak geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de soydaşlarımızın yanında duracağımızın altını çizdik. Ancak bizim görmek istediğimiz, Gagauzya'nın birlik beraberlik içinde Moldova ile omuz omuza kalkınma çabalarını sürdürebilmesidir." diyen Erdoğan, bunun için Türkiye'nin tüm kurumlarıyla Gagauzya'ya gerekli teşvik, destek ve kolaylıkları sağlamaya hazır olduğunu dile getirdi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

        "TİKA başta olmak üzere belediyelerimiz, resmi kurumlarımız, Gençlik Spor Bakanlığımız, Ulaştırma Bakanlığımız, Çevre Şehircilik Bakanlığımız, sivil toplum kuruluşlarımız Moldova makamlarıyla iş birliği içerisinde pek çok projeye imza atacaklardır. Buradaki güvenlikle ilgili de özellikle dün akşam saat 21.30 gibi iki tane içişlerinde güvenlik noktasında TOMA'yı buraya getirmiş olduk. Bugüne kadar hiçbir ayrım yapmadan sizlerin yanında olduk. Moldova'nın tüm bölgeleriyle kalkınması için elimizden gelen katkıyı yaptık. İnşallah bundan sonra da Moldova halkının ve Gagauz Türklerinin yanında olmayı sürdüreceğiz."

        Öte yandan Erdoğan, basın toplantısı öncesinde, Dodon ve Vlah ile TİKA tarafından yapılacak Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Külliyesi'nin maketini inceledi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ