Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD-İsrail arasında gerginlik

        HABERTURK.COM / DIŞ HABERLER

        ABD ve diğer büyük güçlerin İran'la nükleer müzakerelere girmesinden az zaman sonra, Beyaz Saray üst yetkilileri İsrail’in basına kapalı bu toplantıları dinlediğini öğrendi.

        ABD yetkilileri konu hakkında "Casusluk operasyonu İsrail Devlet Başkanı Binyamin Netanyahu hükümetinin müzakerelere sızma ve anlaşmanın geliştirilmekte olan şartlarına karşıt argüman geliştirme yolundaki daha geniş bir kampanyanın parçasıydı" dedi. ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'ın haberine göre dinlemenin yanı sıra İsrail’in, ABD’nin Avrupa’daki gizli brifinglerinden, haber kaynaklarından ve diplomatik bağlantılarından bilgi edindiği açıklandı.

        Yetkililer şimdilik, casusluk olayının Beyaz Sarayı İsrail’in içeriden alınan bilgileri, İran’ın nükleer programını sınırlamak amaçlı kritik bir anlaşmanın ardındaki desteği aşındırmak için ABD meclis üyeleri ve diğerleriyle paylaşması kadar sinirlendirmediğini belirtti.

        ABD'den bir üst yetkili “ABD ve İsrail’in birbirini dinlemesi bir olaydır. İsrail’in ABD sırlarını çalıp ABD diplomasisini baltalamak için onları tekrar geri ABD meclis üyelerine servis etmesi başka bir şeydir” dedi.

        Uzun süredir müttefik olan ve güvenlik tehditlerine dair rutin olarak bilgi değiş tokuşunda bulunan ABD ve İsrail, arada sırada kamera arkasında rakip casuslar gibi birbirlerini de dinliyor. Beyaz Saray, İsrail’in dezavantajda bulunduğu durumlarda ABD karar makamlarını dinlemesini şimdiye kadar çoğunlukla hoş görmüştü.

        Üst yetkililerin ifadelerine göre Beyaz Saray da operasyonu, İsrail’i dinlemekle görevli ABD istihbarat ajanlarının İsrailli yetkililer arasındaki, ABD’nin ancak gizli görüşmeleri dinleyerek ulaşılabileceğini düşündüğü detaylar barındıran konuşmaları dinleyerek keşfetti.

        İsrailli yetkililer ABD’li müzakerecileri doğrudan dinlediklerini reddederek bilgilerini, ABD ve Avrupa’dan son gelişmeleri alan İran liderlerinin yakinen izlenmesi dahil başka yollardan edindiklerini söyledi. Başta Fransızlar olmak üzere Avrupalı yetkililerin ise, basına kapalı görüşmelerle ilgili İsrail’e karşı ABD’ye nazaran daha şeffaf bir politika yürüttüğünün hem ABD’li hem İsrailli yetkililer altını çizdi.

        İsrailli yetkililer, bu yılın başlarında Netanyahu ve İsrail Büyükelçisi Ron Dermer, martın sonlarındaki bir tarihe kadar Obama’nın üzerindeki baskıyı arttırmak için hızla kapanan bir pencere görmüştü diyor.

        Netanyahu ve Dermer, yalnızca İsrail’de bulunan kozları kullanarak Kongre’de bir anons öncesi lobi kampanyası yürütmenin herhangi bir anlaşmayı öldürmek ya da şekillendirmek için en iyi şansı sunduğunu düşündü. İsrailli yetkililerin söylediğine göre müdahalenin Beyaz Saray’la ilişkileri yıpratacağını bilseler de buna değeceğine karar verdiler.

        Kampanya umulduğu kadar iyi sonuç vermemiş olabilir diyor bu noktada İsrail yetkilileri, zira operasyon İsrail’in olası bir anlaşmanın önüne geçmek için desteğine güvenliği Kongre’deki birçok Demokrat partiliyi soğutmaya yaradı.

        Obama yönetimi yetkilileri ise şimdiye dek ABD ve İsrail arasındaki kırılmaz bağdan söz ederken şimdi Netanyahu ve Dermer’i sertçe eleştirmeye başlamış durumda.

        “İnsanlar İsrail onları satmış gibi hissediyor” üst düzey bir idare yetkilisine göre. “Bu yüzden aslında İsrailliler dikkatli olmalı çünkü bu insanların çoğu yalnız şimdiki yönetimde değil bir sonrakinde de burada olma ihtimali taşıyor.”

        “Eğer burada bir şeylerin değişip değişmediğini merak ediyorsanız, cevap evet” dedi bir ABD üst yetkilisi. “Böyle şeyler iz bırakıyor.”

        Obama, Netanyahu'nun "Filistin devleti olmayacak" açıklamasından sonra ABD'nin, İsrail politikasına ilişkin seçeneklerini yeniden değerlendirmeye ihtiyaç duyacağını söylemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ