Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya AB, bugün Davutoğlu ile masaya oturuyor

        GAZETE HABERTÜRK

        Sığınmacı akınına ortak politika üretmek için bugüne kadar 11 kez zirve düzenleyen Avrupa Birliği (AB) liderleri, dün 12’nci zirve için Brüksel’de bir araya geldi.

        Bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 3’üncü kez masaya oturacak olan 28 ülke lideri, “Türkiye-AB Sığınmacı Ortak Harekât Planı’na son şeklini vermeye çalışacak. İkili zirve öncesi AB’den çelişkili açıklamalar geldi.

        Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk anlaşma için “daha halledilmesi gereken birçok mesele olduğunu” söyleyerek konuya ihtiyatlı yaklaşırken, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean- Claude Juncker ise “bugün ya da yarın Türkiye ile anlaşma sağlanacağına oldukça emin” olduğunu söyledi.

        Dün basına sızdırılan anlaşma metninde ise Türkiye’nin 10 gün önce yine Brüksel’de gerçekleşen zirvede dile getirdiği taleplerin bir bölümünü karşılamadığı ve yeni bazı şartlar öne sürdüğü görüldü. Taslağın ana hatları şöyle:

        GERI KABULLER ANLAŞMADAN SONRA:

        AB Bakanı Volkan Bozkır’ın geçen hafta açıkladığı gibi Türkiye anlaşmanın ardından Türkiye’den Yunan adalarına geçen ve mültecilik başvurusu kabul edilmeyen bütün Suriyeli sığınmacıları geri kabul edecek. Üçüncü ülke vatandaşları anlaşmada yok. Türkiye geri kabullerin koordinasyonu için Yunan adalarında temsilcilik açacak. Harcamaları AB karşılayacak.

        2016 SONUNA KADAR 72 BIN SIĞINMACI:

        AB “bire karşılık bir” prensibine sadık kalacak ancak Avrupalılar ‘gönüllülük’ esasına göre sığınmacı kabul edecek, kota konulmayacak. İlk etapta Türkiye’den 18 bin sığınmacının kabulü, 2016 sonuna kadar ise 72 bin sığınmacının kabulü öngörülüyor.

        BULGARISTAN ŞARTI:

        Bulgaristan’ın anlaşmayı veto etmesinin önüne geçilmesi için Türkiye’nin, kara ve deniz sınırlarını güvenceye almak amacıyla Sofya yönetimi ile de masaya oturması istenecek.

        NISANDA VIZE KONTROLÜ VAR:

        Taslağa göre, Türk vatandaşları için vizelerin en geç haziran ayı sonunda kaldırılması amacıyla vize serbestisi süreci hızlandırılacak. Bunun için Türkiye, geriye kalan tüm kıstasları yerine getirecek. Nisan ayındaki taramada kanaat oluşursa, AB Komisyonu, vizelerin kaldırılması için nisan ayı sonunda tavsiye kararını açıklayacak. Bu konuda son kararı ise AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu verecek.

        EK 3 MILYAR EURO IÇIN ŞARTLI ‘EVET’:

        Türkiye’nin Suriyeli sığınmacıların şartlarını iyileştirmek için kullanılacak olan 3 milyar Euro’luk AB fonunun harcanmasının hızlandırılması talebi, AB tarafından kabul edildi. Ek 3 milyar Euro içinse gönderilen ilk 3 milyar Euro’nun Suriyeli sığınmacılar için kullanılıp kullanılmadığına bakılacak.

        YENI FASIL SÖZÜ YOK:

        Ankara, üyelik sürecinin hızlandırılması için yeni fasılların açılmasında ısrar ediyor. Türkiye özellikle enerji (15. fasıl), yargı ve temel haklar (23. fasıl), adalet, özgürlük ve güvenlik (24. fasıl), eğitim ve kültür (26. fasıl) ve dış, güvenlik ve savunma politikaları (31. fasıl) olmak üzere 5 faslın daha açılmasını istiyor. Ancak taslak metinde bu fasılların açılması için “durumun gözden geçirileceği” belirtiliyor, açılmasına ilişkin söz verilmiyor. Kıbrıs Rum Kesimi yeni fasılların açılmasını veto edeceğini açıklamıştı.

        SURIYE’DE GÜVENLI ALANLAR AÇILACAK:

        Türkiye’nin Suriye içinde oluşturulacak güvenli alanlarda Suriyelilere yardım edilmesini öngören teklifi aynen kabul ediliyor. Bu konuda “AB ve üye devletler, yerel halk ve mültecilerin daha güvenli olacak alanlarda yaşamasına izin verecek Suriye içindeki insani şartların iyileştirilmesi için herhangi bir ortak çabada Türkiye ile çalışacak” deniliyor.

        BOZKIR: KAPRİSLE SÜREÇ ENGELLENEMEZ

        AB Bakanı Volkan Bozkır, Fransa ve Çek Cumhuriyeti’nin “Türkiye’nin şantajına boyun eğmeyeceğiz” yönündeki açıklamalarıyla ilgili olarak, “Bazı Avrupa liderlerinin ‘Türkiye şantaj yapıyor’ tabirini son derece üzüntü ile karşılıyoruz. Şayet günde 6 bine ulaşan yasadışı göçün önlenmesi için bir öneri yapmak şantaj ise o zaman gerçekten bu olayın hiçbir şekilde anlaşılmadığı anlamına gelir” dedi. Bakan Bozkır, bugün Başbakan Davutoğlu ile yapılacak AB-Türkiye Zirvesi’ne ilişkin olarak ise “Bu zirve AB için kritik bir nokta. AB, kendi bekası ile ilgili bir sorunun çözümünde karar verecek. Bir üye ülkenin, kaprisle bütün bir süreci engellenmesi kabul edilemez” diye konuştu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ