Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Balistik füze denemelerine nedeniyle Hamaney, Rafsancani’ye ‘Hain’ dedi

        GAZETE HABERTÜRK

        Geçen yıl Batılı güçlerle varılan nükleer anlaşmanın ardından gerilen İran siyasetinde, balistik füze denemelerinden sonra çatlaklar oluşmaya başladı.

        BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile geçen yıl temmuz ayında varılan anlaşmayı destekleyen ancak “ABD ile mesafenin korunması gerektiği” uyarısında bulunan dini lider Ayetullah Ali Hamaney, reform yanlıları ile muhafazakâr kesim arasındaki dengeleyici söylemini balistik füze denemelerinden sonra terk etti.

        Ali Hamaney, ay başında yapılan balistik füze denemelerinin ardından Twitter’da “Gelecek diyalogda, füzelerde değil” mesajını paylaşan reformcu kesimin lideri eski cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani’yi “cahillik” ve “hainlik”le suçladı.

        Hamaney, internet sitesine yayınladığı açıklamada, “Geleceğin füzelerde değil müzakerelerde olduğunu söyleyenler ya cahil ya da vatan hainidir” dedi.

        Hamaney, “İslami cumhuriyet savunma gücü olmadan müzakerelere girişirse, hangi ülkeden gelirse gelsin bir tehdit karşısında ayakta kalamaz” görüşünü savundu.

        Haşimi Rafsancani, geçen ay yapılan seçimlerde ülkede reform yanlılarının desteğini alarak başkent Tahran’da en çok oyu almış ve ülkenin bir sonraki dini liderini belirleyen Uzmanlar Meclisi’ne birinci sıradan girmişti. Hamaney ve Rafsancani, “yeni dini liderin nitelikleri” konusunda da sosyal medya üzerinden atışmıştı.

        RUSYA, İRAN'A ARKA ÇIKTI

        ABD’nin İran’ın balistik füze programını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) taşıma planı Rusya’ya takıldı. ABD, İran’ın balistik füze programının İran ile varılan nükleer anlaşma sonrası BMGK’da alınan 2231 sayılı karara aykırı olduğunu ileri sürdü.

        İngiltere, Fransa ve Almanya ile birlikte konuyu BM Güvenlik Konseyi’ne taşıyan Washington yönetimi, konseyi harekete geçmeye çağırdı. Ancak Rusya bu girişime karşı çıktı.

        Rusya Dışişleri Bakanlığı Silah Denetim Dairesi Başkanı Mihail Ulyanov, İran’ın gerçekleştirdiği balistik füze denemelerinin, BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) görüşülmesine anlam veremediklerini söyledi.

        Rus devlet haber ajansına konuşan Ulyanov, 2231 sayılı BMGK kararının İran’a sadece nükleer silah konusunda kısıtlama getirdiğini, balistik füzelerin bu kapsamda olmadığını öne sürdü. Ulyanov, 2231 sayılı kararın nükleer başlıklı füzeleri yasakladığını savundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ