Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer AB Komiseri Avramopulos: Türkiye 72 şartın 35'ini yerine getirdi

        Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB ve Türkiye arasındaki anlaşmanın imzalanmamış olması halinde bugün çok daha vahim durumlarla karşı karşıya kalınabileceğini söyledi. Avrupa Birliği Göç, İçişleri ve Vatandaşlık Komiseri Dimitris Avramopulos ise mülteci krizinin Türkiye ile AB'yi birbirine daha fazla yaklaştırdığını, birbirini daha iyi anlamasına imkan sağladığını söyledi.

        Avrupa Parlamentosu'nun Strasbourg'ta gerçekleştirilen oturumunda, Türkiye ile AB arasında mülteci krizinin çözümü noktasında imzalanan anlaşma konuşuldu. Oturumda konuşan Tusk, bu senenin başından beri Avrupa'ya kaçak yollarla giren göçmen sayısında her geçen gün azalma kaydedildiğini hatırlattı. Ocak ayında 70 bin, Şubat'da 50, Mart'da ise 30 bin kaçak göçmenin AB'ye girdiğini hatırlatan Tusk, kışın ortasında bu kadar kaçak göçmenle karşılaşıyorsa; AB'nin çözüm için adım atmaması durumunda bahar ayalarında nasıl bir mülteci akınıyla karşı karşıya kalınabileceğinin iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.

        Avrupa Birliği Göç, İçişleri ve Vatandaşlık Komiseri Dimitris Avramopulos da Türkiye ile AB'nin şimdiye kadar görülmemiş mülteci kriziyle yüzleştiğini vurguladı. Yaşanan krizin Türkiye ile AB'yi birbirine daha fazla yaklaştırdığına birbirini daha iyi anlamasına imkan sağladığını söyledi. Avramopulos, AB ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmanın uluslararası kurallara uyumlu olduğuna da vurgu yaparak, "Şimdi taahhütlerimizi yerine getirmeliyiz." dedi.

        Vize serbestliğine de değinen Avrupa Birliği Göç, İçişleri ve Vatandaşlık Komiseri, Türk vatandaşlarına vize muafiyetinin yürürlüğe girmesi için anlaşmada yer alan 72 şartın 35'ini Türkiye'nin yerine getirdiğini söyledi. Taahhüt edildiği gibi Haziran ayının sonunda vize muafiyetinin başlaması için kriterlerin tamamının yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

        Bu arada Avrupa Parlamentosu'nda yarın oylanması beklenen 2015 Türkiye İlerleme Raporu'nda da Türkiye ile AB arasında 29 Kasım'da mülteci krizinin çözümü noktasında ortaya konan inisiyatiften övgüyle söz edildi. Raporda, Türkiye'nin dünyada en çok mülteci ağırlayan ülke olduğu belirtilirken, Türkiye ile AB arasında imzalanan anlaşmanın mülteci krizinin çözümünde önemli bir adım olduğuna vurgu yapıldı.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ