Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu ABD Musul'da DEAŞ'ı vuruyor

        Irak'ta terör örgütü DEAŞ'in elinde tuttuğu Musul kentinin doğusunda konuşlanan Fransa ve ABD ordusuna bağlı topçu birlikleri ilk defa DEAŞ hedeflerini vurmaya başladığı bildirildi.

        Musul kent merkezindeki yaklaşık 20 kilometre mesafede yer alan Başika Cephesi'ndeki Peşmerge Komutanı Ömer Hüseyin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Başika'da konuşlanan ABD'li askerler, bölgeye geldikten sonra ilk defa DEAŞ hedeflerini obüs atışlarıyla vurdu." ifadelerini kullandı.

        ABD'ye ait topçu birliklerin kısa bir süre önce Başika Cephesi'nde kamp kurduğunu hatırlatan Hüseyin, "ABD'li askerler, obüs atışlarıya kent merkezine yakın hedefleri vurmaya devam edecek." dedi.

        Hüseyin, DEAŞ hedeflerinin obüs atışlarıyla vurulmasından hemen sonra, uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının da militanların konuşlandığı bölgeleri bombaladığını söyledi.

        DAEŞ, HENDEKLERE DOLDURULAN HAM PETROLÜ YAKMAYA BAŞLADI

        Uluslararası koalisyon güçlerinin bölgeyi bombalamasından sonra, DEAŞ militanlarının uçakların görüş açısını kapatmak için lastik yakmaya başladığını aktaran Hüseyin, "Kent çevresinde kazılan hendeklere doldurulan ham petrolü de yakmaya başladılar." diye konuştu.

        Irak'taki Kürt yönetiminin Meteoroloji Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, IŞİD'in savaş uçaklarının saldırılarından korunmak için, Musul'un doğu ve kuzey bölümünde kazdığı hendeklerdeki petrol ve bazı araçları ateşe verdiği belirtildi. Açıklamada, batıdan gelen rüzgarla beraber, başta Erbil olmak üzere Kürt bölgesinde gökyüzünde siyah bir tabaka oluşacağı ve bunun ciddi bir çevre kirliliği yaratacağı belirtildi.

        Peşmerge Güçleri Başika Cephesi Sorumlusu Hamid Efendi ise, IŞİD mensuplarının bugün Musul etrafında kazdığı hendeklerdeki petrolü ateşe verdiğini belirterek, "Gökyüzünü siyah bir duman kapladı. Görüş normalin altında düştü. IŞİD örgütü bu yöntemle savaş uçaklarının saldırılarından korunmaya çalışıyor" dedi.

        Başika dağında konuşlanan ABD topçu birlikleri Musul kent merkezinden yaklaşık 20 kilometre mesafede yer alıyor.

        PEŞMERGE'NİN MUSUL SEVKİYATI SÜRÜYOR

        Irak ordusu ile birlikte Musul operasyonuna karadan katılacak olan Irak Kürt yönetimine bağlı Peşmerge birlikleri de dün geceden beri Musul çevresine askeri sevkiyatını sürdürdü.

        Erbil ve Musul'dan Peşmergenin seçkin birlikleri başta olmak üzere çok sayıda askeri araç, sağlık ekipleri eşliğinde Musul bölgesine hareket ederken, Peşmerge güçlerinin daha çok Başika bölgesinde bekleyeceği ifade edildi.

        TÜRKİYE'DEN MUSUL AÇIKLAMASI

        Musul operasyonu hakkında Türkiye'den yetkililer "Beklenen Musul operasyonu henüz başlamadı" açıklamasında bulundu.

        IRAK BAŞBAKANI HAYDAR EL ABADİ'DEN AÇIKLAMA

        IrakBaşbakanı Haydar El İbadi, Türkiye'nin Musul operasyonuna katılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

        El İrakiye televizyonuna konuşan Haydar El İbadi operasyona sadece Irak güçlerinin katılacağını söyledi. Türk ordusunun Musul operasyonuna katılmasına müsaade etmeyeceklerini ifade eden İbadi, Irak topraklarını ihlal eden tek gücün Türkiye olduğunu ileri sürdü. Bunun kabul edilmez bir durum olduğunu belirten İbadi, Türkiye'deki siyasilerin 'Irak'ta başka güçler varken, neden biz olmayalım?' yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Irak'ta hiçbir yabancı güç yoktur. Sadece danışman düzeyinde vardır" şeklinde cevap verdi.

        Türkiye ile iyi ilişkiler istediklerini ifade eden İbadi, "Türkiye'nin Başika'da güç bulundurması yeni bir problemdir" dedi. İbadi Musul operasyonunda Irak güçleri dışında hiçbir yabancı güce ihtiyaç duyulmadığını savundu. İbadi, "Türkiye'den Irak'a muharebe gücü göndermesini istediğimizi gösteren bir belge varsa bize göstersin. Biz böyle bir şey istemedik" diye konuştu.

        Irak televizyonları Musul'un Erbil iline sınır olan Gökçeli kolundan Musul'u kurtarma operasyonlarının başladığını bildirdi. Bölgesel kaynaklar Gökçeli kolundan başladığı belirtilen operasyonun asıl büyük Musul operasyonu olmadığını, Musul'u kurtaracak operasyonun ciddi hazırlıklarından biri olduğunu belirtti.

        ABD'DEN AÇIKLAMA GELDİ: TOPYEKÜN SALDIRI HENÜZ BAŞLAMADI

        ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Irak’ta terör örgütü DEAŞ’ın elinde tuttuğu Musul kentinin kurtarılmasına ilişkin operasyonun henüz topyekün başlamadığını belirtti.

        Pentagon yetkilisi,“Topyekün saldırı henüz başlamadı.”dedi.Yetkili, operasyonun kısmen de olsa başlayıp başlamadığı sorusunu “Bunu size teyit edemem.” şeklinde yanıtladı.

        Öte yandan sosyal paylaşım platformlarında Musul operasyonunun başladığına dair birçok bilgi yer alıyordu.ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) da söz konusu bilgilerin doğru olmadığını kaydetti.

        CENTCOM’un yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

        “Musul operasyonuna ilişkin olduğu iddia edilen bir planın Twitter’da paylaşıldığını biliyoruz. İnternette ve sosyal medyada pek çok yanlış haberler var. Pek çok insan, Musul’un özgürleştirilmesinin nasıl ve ne zaman başlayacağını bildiğini sanıyor. Musul’un özgürleştirilmesi, Irak ordusunun bir planıdır ve Irak hükümetinin DEAŞ’ı kesin olarak yenmek için seçtiği bir zamanda başlayacak.”

        AA-DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ