Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 'Kuzey Irak'a NATO girsin'

        ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in de katılımıyla bu hafta sonunda Münih’de yapılacak güvenlik konferansı öncesi Brüksel’deki Alman Marshall Vakfı’nın Transatlantik Merkezi Direktörü Ron Asmus, Irak’ın parçalanmasının başta Türkiye olmak üzere, NATO ülkelerini doğrudan etkileyeceğini belirterek “Bu riski azaltmak için NATO’nun Kuzey Irak’a kuvvet konuşlandırması”nı istedi.

        NATO’nun geleceğinin tartışılacağı Münih’teki güvenlik konferansına birkaç gün kala Financial Times gazetesinde bir makalesi yayınlanan Ron Asmus, NATO’nun yeni tehditlere ayak uyduramadığını belirterek örgütün anlamlı bir amacının olabilmesi ve bu yüzyılın tehditlere karşı konulabilmesi için yeniden yaratılması gerektiğini savundu.

        NATO’nun halen en büyük sınavı Afganistan’da verdiğini ancak savaşın iyi gitmediğini kaydeden Asmus, Afganistan sorununun Irak sorunundan daha uzun devam edeceğini ve oradaki bir yenilginin felaket olacağını yazdı.

        Asmus, NATO müttefiklerinin karşılanan tehditlerin tam olarak kavrayamadıklarını da vurgularken de NATO’nun halen önemli krizlerin yaşandığı başka bölgelerde varlık göstermediğini, oysa bu bölgelerde yeniden yaratılmış bir NATO’nun önemli bir katkıda bulunabileceğini belirterek şöyle devam etti:

        “Bu yerlerden biri Irak. Irak’ın birliğini korumak için elinden gelen her şey yapmalıyız. Ülkenin parçalanabileceği açıktır. Bu, başta Türkiye olmak üzere, NATO ülkelerini doğrudan etkiler. Riski azaltmanın en iyi yolu, NATO’nun Irak’taki bir iç savaşının yayılmasını önlemek için Kuzey Irak’a kuvvet konuşlandırmaya hazır olmasıdır.”

        (ANKA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ