Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Manchester saldırısı sandığı da vurdu! Korkunç düşüş...

        8 Haziran Perşembe günü erken seçime gidecek olan İngiltere'de başbakan Theresa May'in oyları ve popülaritesi günden güne düşüyor. Brexit müzakereleri öncesinde erken seçim kararını açıklayarak hem güvenoyu almak hem de güçlü bir Brexit hükümeti kurmak isteyen May, son anketlere göre istediğini alamayacak gibi gözüküyor.

        Erken seçim kararı açıklandığında en yakın rakibi İşçi Partisi'yle arasında 24 puanlık bir fark bulunan Theresa May'in Muhafazakar Partisi, seçim kampanyası döneminde bu avantajını kaybetti. Birçok şirket farklı farklı sonuçlar gösterse de İpsos MORI, İngiltere'nin iki büyük partisi arasındaki farkın 5 puana kadar düştüğünü açıkladı. Farklı anketler Muhafazakar Parti'yi yüzde 43-45 bandında, İşçi Partisi'ni ise yüzde 36-40 bandında gösteriyor.

        REKLAM

        Bir diğer yandan Başbakan Theresa May'in kişisel 'onaylanma oranı' da düşüşte. May göreve başladığı günden bu yana ilk kez, Birleşik Krallık'ta May'in başbakanlığından tatmin olmayanların sayısı, tatmin olanlardan daha fazla. Son anketlere göre İngiltere'nin yüzde 50'si May'in liderliğini onaylamazken, İngiltere Başbakanı halkın yüzde 43'ünden onay almış gibi görünüyor.

        Özellikle Manchester Arena'da düzenlenen terör saldırısı sonrasında Muhafazakar Parti'nin oylarında hızlı bir düşüş yaşanırken, Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi'nin oyları da aynı oranda yükseldi. Terör saldırısının yanı sıra Theresa May'in BBC'de yayınlanan ve parti liderlerinin katıldığı açık oturuma katılmamasının ve yerine İçişleri Bakanı Amber Ruud'u göndermesinin de bu durumda etkili olduğu belirtiliyor.

        Ancak İngiltere'deki seçimlere dair gözden kaçırılmaması gereken bir ayrıntı var. 2017 erken seçimleri öncesinde her biri farklı sonuçlar yayınlayan anket şirketleri daha önceki iki oylamada çuvallamıştı. Anket şirketleri 2015'te Cameron'ın güçlü zaferini, 2016'da ise Brexit referandumunu doğru tahmin edememişti.

        Mavi: Muhafazakar Parti, Kırmızı: İşçi Partisi, Turuncu: Liberal Demokratlar, Mor: UKIP

        Grafik: The Telegraph

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ