Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Nelson Mandela 88. yaşını kutluyor

        Güney Afrika’da ırkçı rejime karşı savaşan ünlü lider Nelson Mandela, 89. doğum gününü, eski ABD Başkanı Jimmy Carter, BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan gibi isimlerden oluşan "küresel köyün ihtiyarlarının" duyurduğu insani yardım kampanyaları, eski futbol yıldızlarının katılacağı bir maç ve dünyanın dört bir yanından gelen "iyi ki doğdun" mesajlarıyla kutluyor.

        Mandela’nın doğum günü kutlamaları, barışı desteklemek ve küresel krizleri çözmek için bir araya gelen ve kısaca "İhtiyar Heyeti" olarak tanınan grubun katıldığı yemekte "İyi ki Doğdun Mandela" şarkısı söylemesiyle başladı.

        İhtiyarlar arasında, Carter ve Annan’ın yanı sıra Hintli kadın hakları savunucusu Ela Bhatt, eski Norveç Başbakanı Gro Harlem Brundtland, Çin’in eski BM temsilcisi Li Zhaoxing, Mandela’nın eşi ve çocuk hakları savunucusu Graca Machel, eski İrlanda Devlet Başkanı Mary Robinson, Güney Afrika’nın eski başpiskoposu Desmond Tutu ve mikro-kredi uygulamalarının babası Muhammed Yunus bulunuyor.

        Mandela, bugün yaptığı açıklamada, aralarında çok sayıda Nobel ödüllü ismin de bulunduğu bu ihtiyar heyetinin, "korku olan yerde cesareti, çatışma olan yerde uzlaşmayı, umutsuzluk olan yerde ise umudu destekleyeceğini" söyledi. Grubun, çalışmalarıyla ilgili önceliklerini birkaç ay içinde açıklayacakları ve mevcut örgütlerle işbirliği yapacakları belirtiliyor.

        Dünyanın dört bir yanından liderler, sivil kuruluşlar ve destekçileri, Mandela’nın yeni yaşını kutlayan mesajlar yayınladılar.

        Devlet Başkanı Thabo Mbeki, tüm dünyanın, halkın böyle değerli bir liderinin yeni yaşını kutlamasının onur verici olduğunu söyledi. Güney Afrika’daki en büyük sendika federasyonu da yaptığı açıklamada, Mandela’nın Güney Afrika’nın tarihinin değişmesi, ülkenin özgürlük ve demokrasiye kavuşması için herkesten çok emeği olduğu belirtildi.

        Hayatının neredeyse 30 yılını, ırkçı yönetime karşı mücadelesi nedeniyle hapiste geçiren Mandela, 1990 yılında serbest kaldı. Mandela, 1994 yılında Güney Afrika’da yapılan ilk gerçek demokratik seçimlerde, devlet başkanı seçildi. 1999 yılında görevden ayrılan Nelson Mandela, Afrika’da yoksulluk, cehalet ve AIDS’e karşı mücadelesine ara vermeden devam etti.

        Mandela’nın doğum günü nedeniyle bu akşam 50’den fazla futbol yıldızı maç yapacak. Brezilya’nın futbol efsanesi Pele’nin de aralarında bulunduğu futbol yıldızları, Cape Town’da bulunan Newlands Stadında, "Mandela için 90 dakika" maçı için forma giyecek.

        Maçın geliri, Güney Afrika’daki gençlerin daha iyi imkanlara kavuşması için harcanacak.

        (Milliyet)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ