Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kosova'da gerginlik sürüyor

        Kosova'nın kuzeyinde Sırplarla Kosova Uluslararası Barış Gücü (KFOR) ve Arnavutlar arasındaki gerginlik sürüyor.

        Sırplar, kuzey bölgesini Kosova'ya bağlayan yolları ve köprüleri abluka altında tutmaya devam ederken, KFOR askerleri de Sırpları engellemeye çalışıyor.

        Sırp göstericiler, Mitroviça'yı ikiye ayıran İbre köprüsünün Sırp tarafında çakıldan oluşturulan yaklaşık 4 metre yükseklikteki barikata KFOR askerlerinin müdahalesini önlemek için beton döktü.

        Sırpların eylemleri ve barikatlar yüzünden yaklaşık bir aydır iki bölge arasında trafik akışı sağlanamıyor. Kentin kuzey kesiminde yaşayan Arnavut, Türk ve Boşnaklar köprüden ancak yaya olarak geçebiliyor.

        NATO güçlerinin 1999'daki müdahalesinin ardından Sırpların Mitroviça'nın kuzey kesimine sığınmasıyla tam 12 yıldır, kent İbre nehrinin çizdiği sınırla fiilen ikiye ayrılmış durumda.

        Sırbistan hükümetinin Kosova'dan sorumlu Bakanı Oliver İvanoviç, Mitroviça'da düzenlediği basın toplantısında, soruna çözüm bulunması için güvenliği sağlayan KFOR'un Sırpların temsilcileriyle görüşmesi gerektiğini söyledi.

        İvanoviç, KFOR'un tutumunu değiştirmesini ve ülkenin kuzeyindeki sınır geçitlerinden çekilmesini de istedi.

        Bu arada bazı siyasi çevrelerin kuzeyde uluslararası bir yönetimin oluşturulması yönündeki öneriye Kosova Hükümeti'nden "kabul edilmez" açıklaması geldi.

        BİR SIRP ÖLDÜRÜLDÜ

        Kosova'nın güneyindeki Zırza kasabasında düzenlenen silahlı saldırıda bir Sırp'ın öldürüldüğü, oğlunun yaralandığı bildirildi.

        Kosova Polisi, olayla ilgili soruşturmanın yürütüldüğünü bildirdi.

        Kosova Polis Sözcüsü Hazir Berisha, öldürülen Aco Putnik'in oğluyla birlikte bakkaldan çıkarken saldırıya uğradığını açıkladı.

        Olayın hemen ardından kuşkulu bazı kişilerin evlerine baskın düzenlendiğini, fakat tutuklanan olmadığı belirtildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ