Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya mısır Tahrir Meydanı Port Said Müslüman Kardeşler El Ehli

        Mısır'ın Port Said kentindeki futbol maçından sonra çıkan ve 74 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylardan askeri yönetimi sorumlu tutan muhalifler, bugün başkent Kahire'deki Tahrir meydanında toplandılar.Meydanda bulunan ve sayıları 7-8 bine ulaşan göstericiler, askeri yönetimin görevini sivillere devrederek çekilmesini istiyor. Başkent Kahire'deki birçok futbol kulübünün taraftarı da büyük bir yürüyüş için halkı Tahrir meydanına davet etti.

        150 YARALI

        Meydan çevresindeki çatışmalarda 150'den fazla kişinin yaralandığı belirtildi. Gönüllü doktorların verdiği bilgiye göre, yaralı sayısının artmasından endişe ediliyor. Doktorlar, şu an için ilaç miktarının yaralıları tedavi etmek için yeterli olduğunu, yaralıların büyük bir bölümünün güvenlik güçlerinin kullandığı gazdan dolayı zehirlendiğini belirtti.

        Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye, olayların çıkığı Port Said ve Süveyş kentlerinde de askeri yönetim aleyhine gösteriler düzenleniyor.

        DÜN İKİ KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

        Ordu karşıtı gösterilere dönüşen eylemlerde dün 2 kişi öldü. Başkent Kahire, Port Said ve Süveyş'te gösteriler aralıksız sürüyor. Katliama öfkeli Mısır halkı, sabahın erken saatlerinde Mısır İçişleri Bakanlığı'nı işgal etti.

        İçişleri Bakanlığı'na yürüyen binlerce öfkeli kişiye polis göz yaşartıcı gaz bombası ile saldırdı. Çıkan çatışmalarda yaklaşık 400 kişi yaralandı. Olaydan askeri yönetimi ve İçişleri Bakanlığı'nı sorumlu tutan binlerce kişi, Kahire'de gece boyunca bakanlıkların bulunduğu bölgede nöbet tuttu.

        ASKERİ KONSEY SORUMLU TUTULUYOR

        Mısırlı siyaset ve hukuk uzmanları, son günlerde Mısır'da artan hırsızlık olaylarının, banka ve kuyumcu soygunlarının, insan kaçakçılığının ve vatandaşlara korku salma eylemlerinin Port Said stadyumundaki olaylardan, olağanüstü halin kaldırılmasından ve devlet işlerinin yürütülmesindeki başarısızlıktan ayırt edilemeyeceğini belirtti.

        Askeri Konseyin tüm sorumlulukları üstlenmesini, vatandaşların mal ve can güvenliğini korumalarını talep eden uzmanlar, aynı zamanda polisi gereğini yapmamakla suçladı.

        MÜSLÜMAN KARDEŞLER POLİSİ SUÇLADI

        Mısır ünlü siyasi örgütlerinden Müslüman Kardeşler'in seçimden birinci çıkan Özgürlük ve Adalet Partisi (ÖAP), Port Said stadyumunda yaşanan kanlı şiddet olaylarına polisleri karışmakla suçladı. Polisin bu katliamı engelleme ve karşı koyma imkanı olduğu halde bunu yapmadığını belirten ÖAP, bu işin sorumlusu olan yetkili polislerin derhal istifa etmesi çağrısında bulundu.

        Muhtemel Cumhurbaşkanı adaylarından biri olan Amr Musa, Mısır'da hayatın muhtelif alanlarında kaos ve anarşinin yayılmasının hedeflendiğini belirterek son günlerde bunun iyice arttığını kaydetti ve gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

        Mısır muhalefetinin önemli isimlerinden Muhammed El Baradey, Mısır'da güvenlik teşkilatının ivedi olarak yeniden gözden geçirilmesi gerektiği çağrısını yaparak bunun gecikmesinin vatandaş için bir cinayet olduğunu belirtti ve olayı kınadı.

        MÜBAREK KARŞTI FANATİKLER

        El Ehli takımının "Ultralar" olarak adlandırılan taraftarlarının olaylardaki rolünü değerlendiren uzmanlar, El Mısri ve Zemalek takımlarının da "Ultralar" benzeri fanatiklerinin olduğunu belirtti.

        Ultralar, Mübarek karşıtı isyanda en ön saflarda yer almalarıyla tanınıyor. Ultralar yaşanan olaylarla ilgili yayınladıkları mesajda, "Devrime ve devrimcilere karşı suç işlendi. Bu suç devrimcileri durduramayacak ya da devrimcileri korkutamayacak" denildi. Port Said'de planlı bir şekilde muhalif futbolseverlere saldıran El Mısri taraftarları, çok sayıda El Ehli taraftarını öldürmüştü. Yaklaşık 75 kişinin öldürülmesinin ardından, ordu karşıtı eylemler başlamıştı.

        Mısırlı ünlü siyasi analist Hamdi Abdülaziz, "Onlarca Ultralar gencinin ölümüne neden olan katliam kendi içerisinde küresel hoşgörüsüzlüğün tohumlarını taşımaktadır. Nitekim son zamanlarda bunun göstergeleri tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. İnsanların mal ve can güvenliğini tehdit eder hale gelmiştir" dedi. Mısır'da takım taraftarlarını daha önce böyle bir şiddete bulaşmadığını belirten Abdülaziz, bu olayları birilerinin kışkırtmış olabileceğini ifade etti.

        O FUTBOLCULAR SPORU BIRAKTI

        Bu arada olayların çıktığı Port Said stadyumundan canını zor kurtaran El Ehli futbolcularının bazıları, bir daha futbol oynamayacaklarını açıkladılar. Bu futbolcuların başında Mısırlı ünlü oyuncu Muhammed Ebu Treika geliyor. El Ehli kulübünün Portekizli teknik yönetimi de bir dilekçeyle kulüp yönetimine başvurarak sözleşmelerinin feshedilmesini, ülkelerine dönmek istediklerini belirttiler.

        Mısırlı Müslüman alimlerden Şeyh Mahmud Kalavi ise konuyla ilgili olarak basına şu açıklamalarda bulundu:

        "Port Said'de yaşananlar açık bir siyasi komplodur. Mısır'ın uzun tarihi boyunca böyle bir olayla karşılaşmadık. Bu sıradan bir taraftar işi olamaz. Bu Mısır halkının devrimle elde ettiği kazanımları çalmaya yönelik girişimlerdir. Bunun arkasında önceci rejim kalıntıları var. Gençlerimiz bu oyunlara karşı dikkatli olmaya davet ediyorum."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ