Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik 50 Hiroşima gücüyle vurmuş!

        Rusya'da dün sabah saatlerinde yaşanan meteor yağmurunun atmosferi geçiş hızının yaklaşık 50 Hiroşima bombası gücünde olduğu açıklandı.

        Rusya'da Ural Dağları'nın güneyinde yer alan Çelyabinsk bölgesine düşen gök taşları (meteor) nedeniyle yaralananların sayısının bin kişiye ulaştığı bildirildi.

        1000 KİŞİ YARALANDI

        Rusya İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, göktaşı yağmuru nedeniyle 200'ü çocuk olmak üzere 1000 kişinin yaralandığı belirtildi.

        Son verilere göre, Çelyabinsk eyaletinin 10 farklı bölgesinin göktaşı yağmurundan etkilendiği ve patlamaların oluşturduğu dalga nedeniyle yaklaşık 170 bin metrekare camın kırıldığı bildirildi.

        2 bin 962 ev ve 361 kreş ile okulun zarar gördüğünü belirten yetkililer, ciddi zarar gören 3 bölgede olağanüstü hal ilan edildiğini kaydetti.

        Havanın eksi 18 derece olduğu bölgede, akşam saatlerine kadar kırılan bütün pencere camların yenilenmesi için çalışmalar yürütüldüğü kaydedildi.

        Öte yandan Çelyabinsk kenti yetkilileri, patlama sonucu fırlayan cam parçaları nedeniyle yaralanan 758 kişinin hastanelerde tedavi altına alındığı belirtti. Meteordan fırlayan parçalar nedeniyle yaralanan olup almadığıysa henüz açıklık kazanmadı.

        Rusya televizyonunda yayınlanan amatör video çekimlerinde, yerel saatle 09.20'de güneşin doğmasından biraz sonra gökyüzünde, geride kalın beyaz bir iz bırakan ve yoğun bir şekilde ışıldayarak hızla giden bir nesneye ait görüntüler yer aldı.

        Rusya'nın ITAR Tass haber ajansı meteordan kopan bazı parçaların Çerbakul kasabasında bir baraj gölüne düştüğünü duyurdu.

        Ajansın, askeri sözcü Yaraşlav Roşçupkin'e dayanarak verdiği haberde, aynı bölgede meteordan kopan parçaların neden olabileceği 6 metre genişliğinde bir krater oluştuğu kaydedildi.

        10 TON AĞIRLIĞINDA

        Rusya Bilimler Akademisi'nden yapılan açılamada, 10 ton ağırlığında olduğu sanılan meteorun ses hızını aşarak Dünya atmosferine girdiği bildirildi.

        Açıklamada, saatte en az 54 bin kilometre hızla atmosfere giren ve yeryüzüne 30-50 kilometre kala paramparça olan meteorun Çeyabinsk bölgesinde 5-6 kilotonluk bir enerjinin açığa çıkmasına neden olduğu belirtildi.

        Uzaydaki genellikle kuyruklu yıldızlara veya asteroitlere ait dünya ile çarpışma yolunda olan cisimlere meteoroit adı veriliyor. Meteoroitler, dünya atmosferine girdikten sonra ise meteor olarak adlandırılıyor. Meteorların büyük bir kısmı atmosferde sürtünmenin etkisiyle yanarak yok oluyor. Ancak yanarak yok olmayan ve dünyaya çarpan meteoroitler is meteorit olarak adlandırılıyor.

        Meteorlar, atmosfere girdiklerinde sesten daha hızlı hareket etmeleri nedeniyle büyük sonik patmalara neden oluyor. Rusya'da yaşanan olaydaki gibi yaralanmalara yol açacak ölçüde patlamalaraysa çok nadiren rastlanıyor.

        Rusya'da görülen meteor yağmuru, dünyaya şimdiye kadar kaydedilen en yakın mesafeden geçecek gök cismi olan 2012 DA14 adlı asteroitin yeryüzünün en yakınına geleceği ana saatler kala meydana geldi.

        Ancak Avrupa Uzay Ajansı'nın twitter üzerinden yaptığı açıklamada, kurum uzmanlarının iki olay arasında bir bağlantının bulunmadığı görüşünde oldukları belirtildi.

        Rusya Bilimler Akademisi, Çelyabinsk'e düşen meteorun dünya atmosferine giriş hızının saatte 54 bin kilometre olduğunu ve yerden yaklaşık 30-50 kilometre yükseklikte parçalandığını bildirmişti.

        Çelyabinsk bölgesinde camcılar için bayram oldu. Bölgede 200 bin metrekare cam kırıldığını ifade eden yetkililer, masrafların da devlet tarafından karşılanacağını belirtiyor. Bölge Acil Durum Bakanlığı verilerine göre meteor yağmurunun verdiği zarar 1 milyar rublenin (33 milyon dolar) üzerinde.

        Rus basınının devletten cam desteği alabilmek için bazı vatandaşların evlerinin camlarını kendi kırdığı yönündeki iddiaları ise Çelyabinsk Bölgesi Valisi Mihail Yurviç yalanladı. Vali, "Bu doğru değil. Bu basının hikayesi. Hiç kimse camını yardım almak için kırmadı." dedi.

        330 BİN DOLARA METEOR PARÇASI

        Yetkililer meteor parçalarına henüz rastlamadıklarını belirtirken, vatandaşlar internet üzerinden bulduklarını iddia ettikleri taşları satışa çıkardı bile. İnternette yer alan satışlarda fiyatlar 10 bin ile 330 bin dolar arasında değişiyor.

        İnternette yer alan ilanlarda "Uzaydan yeni gelmiş meteor parçası" adı altında gök taşı satışı yapılıyor. İlanda, meteor parçasının 532 gram ağırlığında ve oldukça iyi durumda olduğu iddia ediliyor.

        KEDİ SAHİPLERİNE TAVSİYE EDİLMİYOR

        İşin ilginç yanı internette satışa sunulan taşın gece parladığının iddia edilmesi. Bu yüzden ilanda, "Kedi sahiplerinin taşı satın almasını tavsiye etmiyoruz!" ibaresi yer alıyor. Satıcı bu duruma ilaveten "Benim kedim taşı görünce öteki odaya kaçtı. Oradan dışarı çıkmıyor." bilgisini veriyor.

        İSVEÇ'TE BİR DAİREYE DEĞİŞ TOKUŞ YAPILABİLİR

        İlandaki diğer bir ayrıntı ise dikkatlerden kaçmıyor. Taşın ortaya çıkmasından sonra karısının 4 kilogram zayıfladığını ve sigarayı bıraktığını açıklayan satıcı, taşı Rusya'da 3 odalı bir evle veya İsveç'te bir adet daireyle değiş tokuş yapılabileceğini açıkladı.

        Rusya Acil Durumlar Bakanı Vladimir Puçkov yaptığı açıklamada Çelyabinsk'e düşen meteor parçalarına henüz ulaşılamadığını söyledi. Acil Durum Bakanlığı Çelyabinsk Bölgesi basın sözcüsü İrina Rossius basına verdiği bilgide Çebarkul gölüne düşen meteorla ilgili uzmanların göl dibinde yaptığı incelemede herhangi bir taşa rastlamadıklarını açıkladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ