Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Guantanamo'da hukuk ihlali var | Dış Haberler

        Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları yetkilisi, ABD'nin Guantanamo Körfezi'ndeki gözaltı tesislerinde tuttuğu terör zanlılarına yönelik yürüttüğü kovuşturmanın, uluslararası standartlara uygun olmadığını belirtti.

        BM İnsan Hakları Konseyi özel raportörü Philip Alston, adil yargılamaya ilişkin uluslararası standartların karşılanmadığı Guantanamo'daki ABD mahkemelerinin kusurlu ve hukuk dışı olduğunu bildirdi.

        ABD'nin, Küba'nın güneydoğusundaki Guantanamo'da bulunan donanma üssünde tutulan zanlıların bu kadar uzaktayken savunma avukatlarına erişiminin sınırlı olduğunu kaydeden Alston, buradaki ortamın mahkemede sunulacak zorlama kanıtlara da olanak tanıdığını kaydetti. Bu mahkemelerdeki koşullar altında yargılanan kişilere yönelik infazların uluslararası hukukun ihlali olacağını vurgula Alston, ABD ordusuna Guantanamo'da ölen 5 zanlıyla ilgili dosyaları da açmasını talep etti. ABD, bu vakaların hiçbiriyle ilgili soruşturma ve otopsi sonuçlarını açıklamamıştı.

        ABD'nin Guantanamo'da kurduğu mahkemelerde yargılanmak üzere belirlenen 20 zanlıdan 7'sinin, mahkum olması durumunda ölüm cezasına çarptırılabileceği aktarılıyor.

        A.A.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ