Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Manhattan sokakları kırmızı beyaza büründü

        ABD'de Türk varlığının en güçlü sesi olarak kabul edilen, 1981 yılında Ermeni terör örgütü ASALA'yı protesto etmek için başlatılan ve daha sonra festivale dönüşen Türk Günü Yürüyüşü'nün 32'incisi dün New York'ta gerçekleştirildi.

        Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) tarafından düzenlenen Türk Günü Yürüyüşüne katılan TADF'ye bağlı dernek üyeleri, taşıdıkları ay yıldızlı bayraklarla Manhattan sokaklarını kırmızı beyaza bürüdü.

        Manhattan'da 53. Sokak ve Madison Caddesi'nden başlayan yürüyüş Türkevi'nin bir sokak ötesindeki DagHammarskjold Parkı'nda sona erdi. Yürüyüşün tamamlanmasının ardından, DagHammarskjold Parkı'nda düzenlenen Türk Günü Festivali'nde katılımcılar Serdar Ortaç'ın seslendirdiği şarkılarla eğlendi.

        Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) tarafından her yıl mayıs ayının üçüncü cumartesi günü yapılan ve ABD'de yaşayan Türkleri bir araya getiren en büyük etkinliklerden biri olan New York Türk Günü Yürüyüşü ve Festivali'nin 32'incisi dün gerçekleştirildi. Binlerce kişinin ellerinde bayraklarla katıldığı yürüyüş ve festivalde, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve eşi Beyhan Bağış, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı İrsen Küçük, Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, New York Başkonsolosu Levent Bilgen, TADF Başkanı Ali Çınar katıldı.

        Bağış, yürüyüş sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, yıllarca Türk Günü Yürüyüşü ve Festivali'nin düzenlenmesinde görev alan, bayrakları ütüleyen birisi olarak etkinliğin geldiği noktadan duygulandığını ve mutluluk duyduğunu söyledi.

        Türk Günü Türüyüşü ve Festivalinin en önemli özelliğinin, Türk dünyasının bütün renklerini ve zenginlikleriniyansıtması olduğuna değinen Egemen Bağış, 'Bu etkinlik Türkiye'nin gücünün bir göstergesi, bir kültürel gövde gösterisi. Bizden hazzetmeyen Türkiye aleyhtarı birtakım gruplar için de adeta bir uyarıcı nitelikte. Bizim birlikteliğimizi görüp ayaklarını denk almaları için de bir vesile oluyor. ABD'de yaşayan bütün kardeşlerimin bu coşkusunu paylaşıyorum, onları kutluyorum, emekleri için de teşekkürlerimi sunuyorum' diye konuştu.BirleşmişMilletler'de de Türk dünyasından birçok ülkenin temsil edildiğine de değinen Bağış 'İnşallah KKTC'yi de BM'de bağımsız bir devlet olarak bir gün göreceğiz' dedi.

        Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu da yurt dışında Türklerin ve Türkiye'nin güçlü görünmesinin ne demek olduğunu bildiğini, coşkuya yerinde tanıklık ettiği için de büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

        DagHammarskjold Parkı'nda sone eren ve burada, şehitler için saygı duruşu, Amerikan Ulusal Marşı ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından bir festivale dönüşen etkinlikte, hem Türkiye'den gelen hem de ABD'de yerleşik folklor ve müzik grupları Anadolu havalarını New York'a taşıdı. Parkta, TADF Başkanı Ali Çınar, New York Başkonsolosu Levent Bilgen ve AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış konuşma yaptı. Zaman zaman çiseleyen yağmura karşın parktan ayrılmayan kalabalık, daha sonra Serdar Ortaç'ın şarkılarıyla eğlendi. Oldukça yüksek bir ücret karşılığında New York'ta Türk Günü Yürüyüşü ve Festivali ile, bir önceki akşam yapılan Türk Günü Yürüyüşü ve Festivali Balosu'nda sahneye çıkmayı kabul eden Serdar Ortaç'ın, ses düzeninde sorunlar yaşaması izleyiciler tarafından tepkiyle karşılandı.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ